Tervetuloa positiivisen luottotietorekisterin nettisivuille!

17.6.2021

Positiivisen luottotietorekisterin valmistelu etenee Verohallinnon Tulorekisteriyksikössä. Osana valmistelutyötä olemme avanneet verkkosivuston positiivinenluottotietorekisteri.fi. Sivusto toimii aluksi rekisterin perustamishankkeen viestintäkanavana sekä sidosryhmien että suuren yleisön suuntaan, ja tarjoaa mm. uutisia hankkeen etenemisestä, yleistietoa rekisteristä sekä teknisiä ohjeita ilmoittajille ja ohjelmistokehittäjille. Rekisterin käyttöönoton jälkeen sivusto toimii rekisterin pääasiallisena viestintäkanavana asiakkaiden, sidosryhmien ja median suuntaan.

Positiivinenluottotietorekisteri.fi -sivusto palvelee valmistelutyön aikana erityisesti rekisterin sidosryhmiä eli luotonantajia ja ohjelmistokehittäjiä. Kerromme sivuillamme, mitä hankkeessa kulloinkin tapahtuu ja minkälaisia asioita sidosryhmiltä missäkin vaiheessa odotetaan. Toki sivusto tarjoaa myös kansalaisille, medialle ja muille rekisteristä kiinnostuneille perustietoa rekisterin taustoista ja perustamishankkeen etenemisestä. Päivitämme sivustoa säännöllisesti ja julkaisemme siellä mm. ohjeita.

Tavoitteemme on, että sivusto palvelee sidosryhmiä parhaalla mahdollisella tavalla. Toivommekin kaikilta sivuston käyttäjiltä palautetta, jotta voimme kehittää sitä edelleen.

Valmisteilla olevan rekisterin tavoitteena on ehkäistä kotitalouksien ylivelkaantumista

Positiivisen luottotietorekisterin perustaminen on yksi Suomen hallituksen kärkihankkeista, jonka yksi tärkeimmistä tavoitteista on ehkäistä kotitalouksien ylivelkaantumista. Rekisteriä koskeva lainsäädäntö on parhaillaan työn alla, ja lain on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2022. Rekisteri on tarkoitus ottaa käyttöön keväällä 2024.

Positiivinen luottotietorekisteri kokoaa yhteen tiedot yksityishenkilöille myönnetyistä luotoista. Se tarjoaa luotonantajille paremmat mahdollisuudet arvioida luotonhakijan maksukykyä ja yksityishenkilöille kokonaiskuvan omista luotoistaan. Yksityishenkilöillä on myös mahdollista asettaa itselleen vapaaehtoinen luottokielto.

Kysymykset ja yhteydenotot: luottotietorekisteri (at) vero.fi.

Sivu on viimeksi päivitetty 17.6.2021