Ensimmäinen versio ilmoitettavien tietojen rajapintakuvauksesta esiteltiin sidosryhmille

18.11.2021

Positiivisen luottotietorekisterin valmistelu Tulorekisteriyksikössä etenee. Ensimmäinen versio ilmoitettavien luoton tietojen rajapintakuvauksesta on valmistunut, ja sitä esiteltiin sidosryhmille lokakuun lopussa. Sen jälkeen kuvaus on ollut katselmoitavana sidosryhmäyhteistyöhön ilmoittautuneilla luotonantajilla.

− Lakiesityksen mukaan luotonantajille tulee velvollisuus ilmoittaa luottojen tiedot rekisteriin. Tiedot ilmoitetaan rajapintaa pitkin, joten rajapintakuvausta on tärkeää esitellä luotonantajille mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Näin varmistetaan rajapinnan toimivuus ja saamme yhdessä rakennettua järjestelmän, joka hyödyttää luotonantajia, sanoo hankejohtaja Virpi Pikkarainen.

Pikkarainen tähdentää, että kyseessä on vasta luonnos ja muutoksia rajapintakuvaukseen on odotettavissa, koska se on tehty keväällä lausuntokierroksella olleen lakiluonnoksen perusteella. Rajapintakuvauksesta saa kuitenkin jo hyvän käsityksen siitä, minkälainen tietosisältö ja -rakenne rekisteriin on suunnitteilla. Lopulliset versiot teknisestä dokumentaatiosta on tarkoitus julkaista viimeistään vuosi ennen rekisterin käyttöönottoa eli tämänhetkisen arvion mukaan alkuvuonna 2023.

Muutokseen kannattaa varautua ajoissa

Rekisterin käyttöönotto on luotonantajille merkittävä muutos, joka edellyttää muutoksia järjestelmiin, toimintamalleihin, osaamiseen ja prosesseihin. Käyttöönottoon valmistautumiseen kannattaa siis varata hyvin aikaa.

− Tässä vaiheessa on tärkeää, että luotonantajat tutustuvat rajapintakuvaukseen ja arvioivat sitä suhteessa omaan järjestelmäänsä. Kannattaa huomioida esimerkiksi se, löytyvätkö tarvittavat tiedot luotonantajan järjestelmästä ja miten tiedot voitaisiin poimia ja ilmoittaa rekisteriin, Virpi Pikkarainen sanoo.

Sidosryhmätilaisuudessa 25.11. esitellään luotonantajille myös luonnos rekisteristä kyseltävien tietojen rajapinnasta. Luonnoksia rajapintakuvauksista ei julkaista nettisivulla, vaan luotonantajat saavat tietoa rekisterin valmistelusta ilmoittautumalla mukaan sidosryhmätyöhön.

Positiivisen luottotietorekisterin perustaminen -hankkeen sidosryhmätyössä on tällä hetkellä mukana noin 230 luotonantajaa. Katselmointien lisäksi hanke on järjestänyt sidosryhmille erilaisia työpajoja ja infotilaisuuksia. Sidosryhmäyhteistyö on tässä vaiheessa tarkoitettu erityisesti kaikille luotonantajille, jotka myöntävät yksityishenkilöille luottoja, sekä luotonantajien rajapintoja rakentaville toimijoille.

Ilmoittaudu mukaan sidosryhmäyhteistyöhön sähköpostilla: luottotietorekisteri@vero.fi

Heräsikö kysymyksiä?

Tutustu nettisivuumme positiivinenluottotietorekisteri.fi ja seuraa Twitteriä: @luottotietorek. Voit myös kysyä meiltä positiiviseen luottotietorekisteriin liittyviä kysymyksiä sähköpostilla: luottotietorekisteri (at) vero.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 18.11.2021