Näin teet verokortin eläketulolle

Tarvitset eläketulolle oman veroprosentin. Tilaa verokortti eläkettä varten heti kun olet saanut eläkepäätöksen.

Verokortti kannattaa hakea jo hyvissä ajoin ennen eläkkeen ensimmäistä maksupäivää. Eläkkeestä peritään 40 %:n ennakonpidätys, jos eläkkeenmaksaja ei ole saanut eläkeverokorttiasi.

Katso ohjeet verokortin tilaamiseen:

Tilaa eläketulon verokortti verkossa

Tilaa verokortti näin:

 1. Siirry vaiheeseen 2: "Tulojen ja vähennysten ilmoittaminen". Täytä tietoja osioon "Ansiotulot" seuraavien ohjeiden mukaan.

 2. Täytä kohta "Päätoimen palkat ja luontoisedut". Arvioi koko vuoden tulot bruttona. Laske yhteen palkat, jotka olet saanut ennen kuin jäit eläkkeelle sekä palkat, jotka saat eläkkeelle jäämisen jälkeen, esimerkiksi lomarahat. Merkitse myös bruttotulot, jotka olet saanut alkuvuonna, sekä alkuvuoden ennakonpidätys.

 3. Ota esille eläkepäätös ja siirry kohtaan "Eläkkeet".

 4. Valitse avautuvalta sivulta linkistä "Uusi eläke".

 5. Valitse valikosta eläkelaji (esim. vanhuuseläke) sekä eläkkeenmaksaja. Katso eläkepäätöksestä seuraavat tiedot ja merkitse ne verokortin tilauslomakkeeseen:

  • eläkkeen maksun alkupäivämäärä
  • loppupäivämääräksi vuoden viimeinen päivä
  • eläkkeen määrä
  • laske myös yhteen eläke, jonka saat vuoden aikana.
 6. Jos eläkettä maksetaan takautuvasti edelliseltä vuodelta, merkitse kohtaan rasti ja kirjoita selvitys lisätietoihin.

 7. Siirry vaiheeseen 3: "Laskennan tulos". Näet veroprosenttisi sekä tiedot, joilla veroprosentti on laskettu.

 8. Jatka vaiheeseen 4: "Toimitustapa ja tietojen lähettäminen". Verokortti lähetetään suoraan eläkkeenmaksajalle. Saat kotiin selvityksen veroprosentista.

Seuraavina vuosina eläkkeenmaksaja saa ennakonpidätystiedot suoraan Verohallinnolta.

Huomaa kuitenkin, että jos jäät eläkkeelle loppuvuonna, tarvitset eläketulon verokortin myös seuraavana vuonna. Eläketiedot eivät ole ehtineet seuraavalle vuodelle Verohallintoon ajoissa seuraavan vuoden verotusta varten.

Eläketulosi muuttuu tai eläke alkoi 
edellisen vuoden lopussa

Jos eläkkeesi muuttuu kesken vuotta, Verohallinto ei saa siitä tietoa. Sinun täytyy itse huolehtia verokortin muuttamisesta.

Tarvitset verokorttia varten päätöksen muuttuneesta eläkkeestä sekä tiedot alkuvuoden muista tuloista.

Vanhat eläketiedot ovat jo Verohallinnossa, jos niiden perusteella on aikaisemmin tehty verokortti.

 1. Siirry vaiheeseen 2: "Tulojen ja vähennysten ilmoittaminen". Täytä tietoja osioon "Ansiotulot" seuraavien ohjeiden mukaan.

 2. Siirry kohtaan "Eläkkeet". Muuta ilmoittamaasi eläkettä tai Verohallinnon tietoa Muokkaa-linkistä. Ilmoita eläketiedot, jos olet saanut uusia eläkkeitä tai niiden määrät ovat muuttuneet.

 3. Jatka vaiheeseen 4: "Toimitustapa ja tietojen lähettäminen". Verokortti lähetetään suoraan eläkkeenmaksajalle. Saat kotiin selvityksen veroprosentista.

Verohallinto toimittaa uuden verokorttisi suoraan eläkkeenmaksajalle.

Eläkkeellä ja töissä samaan aikaan

Satunnaisille palkkatuloille tarvitset sivutulon verokortin. Eläkkeen veroprosentti pysyy yleensä ennallaan varsinkin, jos sivutulojen määrä on vähäinen. Katso, miten tilaat sivutulon verokortin. Ennen työskentelyä kannattaa ottaa yhteyttä eläkkeenmaksajaan ja selvittää, miten työskentely vaikuttaa eläkkeeseen.

Osa-aikaeläkeläisenä tarvitset eläkeverokortin lisäksi palkkatulon verokortin, koska palkkatulo on päätoimen palkkaa.

Verokorttia varten tarvitset eläkepäätöksen alkavasta eläkkeestä sekä selvityksen alkuvuoden tuloista ja vähennyksistä. Saat palkkatulolle ja osa-aikaeläkkeelle yhtä suuret veroprosentit. Katso, miten tilaat verokortin, kun sinulla on monta päätyötä.

Verohallinto toimittaa uuden eläkeverokortin suoraan eläkkeenmaksajalle.

Vanhuuseläkkeen (työeläke sekä kansaneläke ja takuueläke) aikana voi työskennellä vapaasti: palkkatulo ei vaikuta eläkkeeseen. Sen sijaan esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeeseen liittyy työskentelyn rajoituksia. Ota aina etukäteen yhteyttä eläkkeenmaksajaan ja selvitä, miten työskentely vaikuttaa eläkkeeseesi.