Veronpalautus – henkilöasiakkaat

Tämä ohje on tarkoitettu henkilöasiakkaille sekä ammatin- ja liikkeenharjoittajille. Yhteisöjen veronpalautuksista voit lukea täältä.

Mikä on uutta veronpalautuksissa?

Vuodesta 2019 eteenpäin verotus päättyy eri asiakkailla eri aikaan. Päättymispäivä näkyy verotuspäätöksestä. Päättymispäivä vaikuttaa siihen, milloin veronpalautus maksetaan tai milloin jäännösveron eli mätkyjen eräpäivä on.

Huomaa myös, että veronpalautusta ei voi enää käyttää puolison hyväksi.

Paljonko saan veronpalautusta?

Näet veronpalautuksen määrän OmaVerosta ja verotuspäätöksestä. Suurin osa henkilöasiakkaista saa verotuspäätöksen kevään 2019 aikana OmaVeroon ja postitse. Jos olet ottanut käyttöön sähköisen viranomaisasioinnin suomi.fi:ssä, saat verotuspäätöksen vain OmaVeroon.

Milloin saan veronpalautuksen?

Veronpalautukset maksetaan heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana. Suurin osa henkilöasiakkaista saa veronpalautuksensa 6.8.2019.

Veronpalautuksen maksupäivään vaikuttavat esimerkiksi oman verotuksesi päättymispäivä, veroilmoitukseen tekemäsi muutokset tai muutokset, jotka puolisosi on tehnyt omaan veroilmoitukseensa. Näet oman maksupäiväsi OmaVerosta ja verotuspäätöksestä. Voit kirjautua OmaVeroon esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Huom! Jos verotukseesi tulee muutoksia, veronpalautuksen määrä ja maksupäivä voivat vielä muuttua.

Miksi en saanutkaan veronpalautusta ajallaan?

Veronpalautuksen määrä tai maksupäivä voi muuttua esimerkiksi silloin, jos olet tehnyt täydennyksiä tai korjauksia esitäytettyyn veroilmoitukseen tai puolisosi on muuttanut omaa veroilmoitustaan. Veronpalautuksen maksaminen voi viivästyä myös siksi, että oikea tilinumerosi ei ole Verohallinnon tiedossa. Veronpalautustasi on voitu käyttää myös erääntyneiden verojen maksuksi.

Lue tarkemmin, miksi et ole saanut veronpalautusta.

Veronpalautuksille maksetaan korkoa

Verohallinto maksaa veronpalautuksille palautuskorkoa. Korko ei ole mukana verotuspäätöksellä näkyvässä summassa vaan se lisätään palautettavaan määrään palautuksen yhteydessä. Vuonna 2019 korko on 0,5 %.

Usein kysyttyä

Jos verotuksesi päättyy 3.6. tai aiemmin ja sinulla on maksettavanasi perintö- tai lahjaveroa 3.6., veronpalautustasi käytetään niihin, vaikka maksaisit eräpäivänä.

Huomaa, että veronpalautustasi käytetään kuitenkin jo heti verotuksen päättymispäivänä jo ennestään maksamatta jääneisiin veroihisi. Oman verotuksesi päättymispäivän näet verotuspäätökseltä tai OmaVerosta.

Jos veronpalautuksesi määrä ei riitä kattamaan koko perintö- tai lahjaveroa, sinun pitää maksaa jäljelle jäävä veron määrä viimeistään eräpäivänä 3.6.

Jos veronpalautuksesi määrä on suurempi kuin perintö- tai lahjaveron 3.6. erääntyvä määrä, veronpalautus maksetaan tilillesi 4.7. mikäli sinulla ei ole velkaa ulosotossa. 

Mitä jos kuitenkin maksan perintöveroa tai lahjaveroa eräpäivänä?

Jos maksat perintö- tai lahjaverosi eräpäivänä 3.6. ja myös veronpalautustasi käytetään veron maksuun, oma maksusi palautetaan sinulle noin viikon kuluessa, ellei sinulla ole muita jo ennestään erääntyneitä veroja tai tulevia perintö- tai lahjaveron eriä. 

Seuraa tilannettasi aina OmaVerossa.

Jos teet itse tai puolisosi tekee täydennyksiä veroilmoitukseensa, verotus päättyy aikaisemmin ilmoitettua myöhemmin ja myös veronpalautuksen maksupäivä ja jäännösveron eräpäivät siirtyvät. Tällöin saat uuden verotuspäätöksen. Päätöksessä näkyy uusi veronpalautuksen maksupäivä tai jäännösveron eräpäivät maksutietoineen. Veronpalautus maksetaan ja jäännösveron ensimmäinen erä erääntyy viimeistään joulukuussa.

Aiemmin veronpalautukset maksettiin kaikille asiakkaille samaan aikaan joulukuussa, mutta nyt veronpalautuksille ei ole enää yhtä yhteistä maksupäivää. Eri asiakkaiden verotus päättyy eri aikaan, ja veronpalautus maksetaan noin kahden kuukauden kuluessa verotuksen päättymisestä. Suurin osa saa palautuksen elokuussa eli entistä aikaisemmin. Osalle palautus voi tulla vasta joulukuussa, kuten ennenkin.

Veronpalautuksesi maksetaan maksuosoituksena, jos et ole ilmoittanut Verohallinnolle tilinumeroa riittävän ajoissa. Verohallinto ei voi maksaa veronpalautusta tilillesi silloin, jos veronpalautuksesi on jo siirtynyt pankkiin lunastettavaksi maksuosoituksena.

Maksuosoituksen lunastamiseen on 28 päivää aikaa. Määräaika alkaa maksuosoitusilmoituksen päiväyksestä. Jos jätät maksuosoituksen lunastamatta, pankki palauttaa veronpalautuksen takaisin Verohallintoon. Tämän jälkeen maksamme veronpalautuksen tilillesi noin viikon kuluessa siitä, kun olet ilmoittanut meille tilinumerosi. Voit ilmoittaa tilinumerosi helposti OmaVerossa.

Jos sinulla on maksamattomia veroja, veronpalautustasi käytetään niihin verotuksen päättymispäivästä yleensä seuraavan kuukauden 4. päivään asti. Palautuksen määrä siis pienenee maksamattomien verojen verran. Veronpalautusta käytetään myös sellaisiin veroihin, jotka ovat maksujärjestelyssä.

Verojen yhteenvedosta näet, miten veronpalautusta on käytetty. Yhteenveto muodostetaan aina kuukauden lopussa. Lue lisää yhteenvedosta.

Veronpalautuksesi voidaan käyttää niiden verojen maksuksi, joista olet vastuussa. Palautuksen määrä pienenee siis maksamattomien verojen verran.

Lähetämme ilmoituksen palautuksen käytöstä sekä sinulle että sille yhtymälle, jonka verovelan maksamiseen palautusta on käytetty.