Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Kotitalousvähennyksen edellytykset

Kotitalousvähennystä saat, kun ostat esimerkiksi näitä töitä: siivous, lastenhoito, asunnon remontit ja tietokoneiden asennukset. Kotitalousvähennystä saat myös töistä vapaa-ajan asunnollasi. 

Millaisesta työstä vähennyksen saa?

Kotitalousvähennystä voit saada näistä töistä:

  • remonttityö
  • siivous ja muut kotitaloustyöt
  • hoitotyö ja hoivatyö.

Vuonna 2024 kotitalousvähennyksen saa myös kotona annetusta fysioterapiasta ja toimintaterapiasta. Edellytyksinä on, että hoitoa antaa laillistettu fysio- tai toimintaterapeutti, yrityksellä on oikeus tuottaa palveluita ja se kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Vähennystä fysio- tai toimintaterapiasta et voi vaatia vielä vuoden 2023 veroilmoituksessa, mutta voit ilmoittaa vähennyksen vuoden 2024 verokortille.

Lue tarkemmin, millaisesta työstä voi saada kotitalousvähennyksen

Kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta. Et saa kotitalousvähennystä esimerkiksi tarvikkeista tai matkakuluista. 

Kotitalousvähennyksen voi saada vain silloin, kun työn on tehnyt joku ulkopuolinen. Et voi saada vähennystä, jos olet tehnyt työn itse tai jos työn tekijä asuu kanssasi samassa taloudessa. 

Missä kotitaloustyö pitää tehdä?

Saat kotitalousvähennystä, kun työ tehdään

  • omassa kodissasi
  • vapaa-ajan asunnossasi
  • vanhempiesi tai isovanhempiesi kodissa.

Asunto voi olla omistusasunto tai vuokra-asunto.

Huomaa: Kotitalousvähennyksen voi saada vain omassa käytössä olevasta asunnosta. Vuokranantaja ei voi saada kotitalousvähennystä vuokralla olevan huoneiston remonttikuluista. Sen sijaan vuokranantajana vähennät remonttikulut vuokratuloista, kun remontoit vuokralla olevaa asuntoasi.

Myös kuolinpesä voi saada kotitalousvähennyksen. Sen saa vain siltä vuodelta, jolloin vainaja kuoli. Asunto-osakeyhtiö ei voi saada kotitalousvähennystä.

Vanhemmat eivät voi tehdä vähennystä lastensa asunnossa tehdystä työstä.

Yrityksen pitää olla ennakkoperintärekisterissä

Kun palkkaat yrityksen tekemään työtä kotonasi, yrityksen täytyy kuulua ennakkoperintärekisteriin. Jos yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, et voi saada sen työstä kotitalousvähennystä.

Tarkista etukäteen, onko yritys ennakkoperintärekisterissä. Tee sopimus yrityksen kanssa vasta, kun tiedät, että yritys on ennakkoperintärekisterissä.

Voit tarkistaa asian YTJ-yrityshausta (YTJ). Siellä voit hakea tietoja yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella. Yrityksen täytyy olla ennakkoperintärekisterissä sillä hetkellä, kun teet sopimuksen heidän kanssaan. Silloin saat kotitalousvähennyksen. Ei haittaa, vaikka yritys myöhemmin olisi poistettu rekisteristä.

Kotitalousvähennystä voi saada myös silloin, kun työn on tehnyt yleishyödyllinen yhteisö. Tällaisessa tapauksessa työn tekijän ei tarvitse olla ennakkoperintärekisterissä.

Jos haet vuonna 2024 kotitalousvähennystä kotona annetusta fysioterapiasta tai toimintaterapiasta, sinun pitää lisäksi tarkistaa, että kyseessä on laillistettu fysio- tai toimintaterapeutti ja että palveluntarjoajalla on oikeus tarjota palvelua.

Miten tuet vaikuttavat vähennykseen

Huomaa, että et voi saada kotitalousvähennystä, jos saat samaan työsuoritukseen jotakin näistä tuista:

Jos hyvinvointialue tai Helsingin kaupunki on antanut palvelusetelin tai muun maksusitoumuksen tehtyyn työhön, kotitalousvähennystä ei saa edes itse maksetusta osasta. Palveluseteli tai maksusitoumus estää vähennyksen, vaikka seteliä ei edes käyttäisi. 

Et saa kotitalousvähennystä kunnan palveluista muuten kuin poikkeustapauksissa. Vähennystä ei saa, jos maksu menee kunnalle tai kaupungille. Sillä ei ole väliä, onko työn tekijä yritys tai esimerkiksi palvelutalo.

Kotitalousvähennystä ei saa myöskään sellaisesta osuudesta, jonka vakuutusyhtiö on korvannut.

Toimi näin, jos olet hakenut avustusta, mutta et ole vielä saanut päätöstä

  1. Odota päätöstä avustuksesta.
  2. Jos saat avustuksen ja nostat sen, et voi hakea kotitalousvähennystä.
  3. Jos et saa avustusta, katso ohjeet: Näin ilmoitat kotitalousvähennyksen.
Sivu on viimeksi päivitetty 2.1.2024