Ulkomaalainen työntekijä saa henkilötunnuksen verotusta varten asioimalla verotoimistossa

Verohallinnosta voit pyytää henkilötunnusta silloin, kun tarvitset henkilötunnuksen verotuksellisista syistä – esimerkiksi kun työskentelet Suomessa. Jotta voit saada henkilötunnuksen, sinun pitää henkilökohtaisesti käydä Verohallinnon toimipisteessä. Kannattaa varautua siihen, että käsittelyaika on noin 1–3 arkipäivää.

Voit saada henkilötunnuksen seuraavista Verohallinnon toimipisteistä: 
Helsinki (Hämeentie), Ivalo, Joensuu, Jyväskylä, Kemi, Kittilä, Kokkola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Maarianhamina, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku ja Vaasa.

Muista kuin edellä mainituista toimipisteistä ei voi enää huhtikuusta alkaen saada henkilötunnusta.

Varaa aika henkilökohtaista käyntiä varten

Varaa aika asiointia varten soittamalla palvelunumeroon 029 497 050. Työnantaja voi myös varata ajan puolestasi OmaVerossa. Ilman ajanvarausta asiointi on hitaampaa.

Verohallinto tarkistaa työnteko-oikeuden

Kun haet henkilötunnusta verotoimistosta, sinulla pitää olla mukana tarvittavat asiakirjat.  Jos olet EU- tai ETA-maan tai Sveitsin ulkopuolisen maan kansalainen tai sinulla ei ole kansalaisuutta, tarvitset myös työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan. Jos olet ennen ollut töissä Suomessa ja sinulla on jo henkilötunnus, sinun ei tarvitse rekisteröityä uudelleen. Tällöin voit myös asioida missä tahansa Verohallinnon toimipisteessä tai puhelimitse.

Työnantajan velvollisuus on varmistua siitä, että ulkomaalaisella työntekijällä on työntekoon oikeuttava oleskelulupa silloin, kun lupa vaaditaan. Myös rekisteröintiä pyytävän ulkomaalaisen pitää varmistaa, että hänellä on Suomessa työnteko-oikeus.

Jos sinulla ei ole työnteko-oikeuden sisältävää oleskelulupaa, sinun pitää hankkia se Maahanmuuttovirastosta. Verohallinto voi rekisteröidä työntekijän väestötietojärjestelmään ja antaa hänelle henkilötunnuksen vain, jos hänellä on työntekoon oikeuttava oleskelulupa tai ulkomaalaislain tai kausityölain mukainen työnteko-oikeus. Työnteko-oikeudesta ja oleskeluluvista lisää tietoa Maahanmuuttoviraston sivuilla

Lue lisää:

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2022