Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Ulkomainen vuokratyöntekijä – verotukseen vaikuttavat verosopimus ja oleskeluaika Suomessa

Kun tulet ulkomailta vuokratyöntekijänä Suomeen ja työnantajasi on ulkomainen, verotukseen vaikuttavat verosopimus sekä se, kuinka kauan oleskelet Suomessa. Tässä yhteydessä ulkomaisella työnantajalla tarkoitetaan työnantajaa, joka ei ole suomalainen.

Tämä ohje koskee vuokratyöntekijää seuraavissa tilanteissa:

  • työnantajasi on ulkomaalainen yritys
  • tulet maasta, jonka kanssa Suomella ei ole verosopimusta tai jostakin seuraavista verosopimusmaista: 
    Bermuda, Caymansaaret, Espanja, Georgia, Guernsey, Islanti, Jersey, Kazakstan, Kypros, Latvia, Liettua, Mansaari, Moldova, Norja, Puola, Ruotsi, Saksa, Tadžikistan, Tanska, Turkki, Turkmenistan, Valko-Venäjä ja Viro.

Tuletko Suomeen vuokratyöntekijäksi sellaisesta maasta, jonka kanssa Suomella on verosopimus mutta jota ei ole mainittu oheisessa luettelossa? Lue ohjeet sen mukaan, onko sinulla ulkomainen työnantaja vai suomalainen työnantaja

Milloin sinua pidetään vuokratyöntekijänä?

Olet vuokratyöntekijä, kun tilanteesi on tällainen:

  • Sinulla on työsopimus vain ulkomaisen vuokratyöyrityksen kanssa. Tämä yritys maksaa palkkasi.
  • Työskentelet kuitenkin suomalaisen työn teettäjän johdon alaisuudessa ja valvonnassa. Usein teet työtä myös työn teettäjän työvälineillä ja tiloissa.

Jos työskentelet vuokratyöntekijänä esimerkiksi laivassa tai lentokoneessa, joka on kansainvälisessä liikenteessä, lue lisää ohjeesta Kansainvälinen liikenne.

Työnantaja ulkomainen vuokratyöyritys mutta työnjohtaja suomalainen – maksat veroa Suomeen

Kun saat palkkaa ulkomaiselta vuokratyöyritykseltä, mutta työtäsi johtaa suomalainen työn teettäjä, palkkasi verotetaan Suomessa heti ensimmäisestä työpäivästäsi alkaen. Asiaan ei vaikuta se, kuinka kauan oleskelet Suomessa.

Oleskelun kesto vaikuttaa kuitenkin veron määrään.

Oleskelet Suomessa enintään 6 kuukautta
Olet Suomessa rajoitetusti verovelvollinen. Maksat Suomeen lähdeveroa, joka on 35 % palkasta. Verotettavana palkkana huomioidaan tulo, josta on ensin tehty lähdeverovähennys. Vähennys on 510 euroa kuukaudelta. Jos työskentelet alle kuukauden, vähennys on 17 euroa päivässä. Jos asut EU-maassa, Norjassa, Islannissa, Liechtensteinissa tai valtiossa, jonka kanssa Suomella on verosopimus, voit vaatia myös progressiivista verotusta.

Oleskelet Suomessa yli 6 kuukautta tai kotisi on Suomessa
Olet Suomessa yleisesti verovelvollinen. Maksat palkastasi veroa progressiivisen veroasteikon mukaan.

Sivu on viimeksi päivitetty 2.1.2017