Marjanpoimijaksi tai muuhun kausityöhön Suomeen – näin huolehdit veroasioista

 • Voit saada henkilötunnuksen varaamalla käyntiajan verotoimistoon. Varaa aika OmaVerosta tai soita palvelunumeroon 029 497 050. Ilman ajanvarausta asiointi on hitaampaa.
 • Henkilötunnuksen voi saada seuraavista Verohallinnon toimipisteistä: Helsinki (Hämeentie), Ivalo, Joensuu, Jyväskylä, Kemi, Kittilä, Kokkola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Maarianhamina, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku ja Vaasa.
 • Muista toimipisteistä ei voi enää saada henkilötunnusta.
 • Jotta saat henkilötunnuksen, sinun pitää henkilökohtaisesti käydä Verohallinnon toimipisteessä.
 • Käsittelyaika on noin 1–3 arkipäivää edellyttäen, että kaikki tarvittavat dokumentit ja selvitykset on toimitettu.
 • Verohallinto voi antaa henkilötunnuksen verotuksellisista syistä ja vain jos perusteet tietojen tallettamiselle väestötietojärjestelmään täyttyvät.

Lue lisää:
Ulkomaalainen työntekijä saa henkilötunnuksen verotusta varten verotoimistosta

Verotoimistot, joista voi saada henkilötunnuksen

Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus ja pystyt tunnistautumaan OmaVeroon, voit merkitä itse veronumeron veronumerorekisteriin OmaVerossa. 

Katso ohjeet OmaVero-ilmoittamiseen.

 • Voit saada henkilötunnuksen varaamalla käyntiajan verotoimistoon. Varaa aika OmaVerosta tai soita palvelunumeroon 029 497 050. Ilman ajanvarausta asiointi on hitaampaa.
 • Henkilötunnuksen voi saada seuraavista Verohallinnon toimipisteistä: Helsinki (Hämeentie), Ivalo, Joensuu, Jyväskylä, Kemi, Kittilä, Kokkola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Maarianhamina, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku ja Vaasa.
 • Muista toimipisteistä ei voi enää saada henkilötunnusta.
 • Jotta saat henkilötunnuksen, sinun pitää henkilökohtaisesti käydä Verohallinnon toimipisteessä.
 • Käsittelyaika on yleensä 1–3 päivää edellyttäen, että kaikki tarvittavat dokumentit ja selvitykset on toimitettu.
 • Jos olet EU- ja ETA-alueen ulkopuolisen maan kansalainen tai sinulla ei ole kansalaisuutta, Verohallinto tarkistaa, että sinulla on työntekoon oikeuttava oleskelulupa. Työnteko-oikeus on merkitty oleskelulupapäätökseen ja oleskelulupakorttiin.  
 • Oleskelulupapäätöksen saat Maahanmuuttovirastosta.

Verohallinto voi antaa henkilötunnuksen verotuksellisista syistä ja vain jos perusteet tietojen tallettamiselle väestötietojärjestelmään täyttyvät.

Lue lisää:

Verohallinto tarkistaa EU- tai ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen töihin saapuvan työntekijän työskentelyoikeuden 1.2.2022 lähtien

Ulkomaalainen työntekijä henkilötunnuksen verotusta varten verotoimistosta

 

Verohallinon virkailija voi asiakkaiden pyynnöstä saapua paikan päälle suuria ulkomaalaisryhmiä työllistäville marjatiloille, jotta ulkomaalainen työntekijä saa Verohallinnosta henkilötunnuksen verotusta varten. Tällöin työntekijöiden ei tarvitse asioida verotoimistossa. 

Ulkomaalainen työntekijä voi pyytää Verohallinnosta suomalaista henkilötunnusta silloin, kun henkilötunnus tarvitaan verotuksellisista syistä – esimerkiksi Suomessa työskentelyä varten. Henkilötunnuksen saaminen edellyttää, että Verohallinnon virkailija tapaa ulkomaalaisen työntekijän henkilökohtaisesti ja tunnistaa hänet matkustusasiakirjoista.  

Vierailupäätös tehdään tapauskohtaisen harkinnan perusteella jokaisesta vierailusta erikseen.

Ohjeita työnantajalle – toimi näin 

Voit pyytää virkailijaa paikan päälle varaamalla ajan OmaVerossa. Ajanvarauspyyntösi saatuamme soitamme sinulle 029 497-alkuisesta numerosta sopiaksemme tarkemmin mahdolliseen käyntiin liittyvistä asioista. Näin voimme varmistaa, että saamme asiat hoidettua sujuvasti tapaamisen yhteydessä. 

Lähetämme sinulle varauksesta muistutusviestin 1 - 2 päivää ennen käyntiä, jos käynti toteutuu ja olet tilannut muistutuksen.  

 1. Avaa etusivulta välilehti Toiminnot.
 2. Siirry osioon Viestit ja yhteydenpito.
 3. Valitse linkki Ajanvaraus ja varaa aika kalenterista.
 4. Kohdassa Toimipaikka valitse listasta lähin toimipaikka.
 5. Aiheen valinta -kohdassa valitse "Henkilötunnus ja veronumero yli 5 ulkomaalaiselle työntekijälle".
 6. Asiointipaikan valinta -kohdassa valitse "Ryhmä toivoo Verohallinnon virkailijan käyntiä".
 7. Täytä muut kohdat ja valitse painike OK.

Kun tulet ulkomailta Suomeen kausityöhön esimerkiksi marjanpoimijaksi tai matkailualalle, maksat yleensä veroa Suomeen. Verotukseesi vaikuttavat oleskeluaikasi Suomessa sekä se, työskenteletkö suomalaisessa vai ulkomaisessa yrityksessä.

Jos oleskelet Suomessa enintään 6 kuukautta, työnantajasi perii palkastasi 35 % lähdeveroa. Ennen lähdeveron perimistä työnantajasi voi vähentää palkastasi 510 euroa kuukaudessa tai 17 euroa päivässä, jos haet lähdeverokortin ja annat sen työnantajallesi.

Katso ohjeet tilanteesi mukaan

Tulet suomalaisen työnantajan palvelukseen

Tulet ulkomaisen työnantajan palvelukseen

Voit vaatia progressiivista verotusta

Jos asut EU- tai ETA-valtiossa tai valtiossa, jonka kanssa Suomella on verosopimus, voit vaatia, että tulojasi verotetaan progressiivisesti

Verokorttia varten tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen. Voit saada henkilötunnuksen verotoimistosta, jossa sinun täytyy käydä henkilökohtaisesti. Ota mukaan 

 • täytetty rekisteröintilomake (lomake 6150)
 • työsopimus
 • passi
 • kausityötä koskeva lupa (kausityötodistus, -viisumi tai -oleskelulupa).

Kausityöhön oikeuttavan luvan tarvitset, jos olet muun kuin EU- tai ETA-valtion kansalainen. Hae kausityöhön oikeuttavaa lupaa Maahanmuuttovirastosta

Jos sinulla jo on suomalainen henkilötunnus, voit toimittaa hakemuksen progressiiviseen verotukseen postitse.

Saat rajoitetusti verovelvollisen verokortin, joka sinun täytyy antaa työnantajallesi ennen ensimmäistä palkanmaksupäivää.

Jos oleskelet Suomessa yli 6 kuukautta, työnantajasi perii palkastasi veroa verokorttiisi merkityn veroprosentin mukaan. Verotuksesi on progressiivista ja veroprosenttiisi vaikuttavat sekä Suomesta että ulkomailta saadut tulot. Jos asut pysyvästi ulkomailla, verosopimus voi kuitenkin estää Suomea verottamasta tuloja, jotka saat ulkomailta.

Katso ohjeet tilanteesi mukaan

Tulet suomalaisen työnantajan palvelukseen

Tulet ulkomaisen työnantajan palvelukseen

Työnantaja huolehtii kausityöntekijän vakuutuksista

Lähdeveron perimisen tai ennakonpidätyksen toimittamisen lisäksi kausityöntekijän työnantajalla on myös muita palkanmaksuun liittyviä velvollisuuksia. Nämä velvoitteet koskevat suomalaisia työnantajia sekä työnantajia, joilla on kiinteä toimipaikka Suomessa.

Kausityöntekijä on työskentelyn perusteella Suomessa sairausvakuutettu, jos hänelle maksettava palkka on vähintään 800,02 euroa kuukaudessa. Tällöin työnantajan tulee periä kausityöntekijältä sairausvakuutusmaksu (sairaanhoitomaksu ja päivärahamaksu). Sairausvakuutusmaksu sisältyy veroprosenttiin, jos kausityöntekijällä on rajoitetusti verovelvollisen verokortti. Työnantajan on maksettava lisäksi työnantajan sairausvakuutusmaksu

Lue lisää Suomeen töihin tulevan sairausvakuutusmaksusta.

Työnantajan on lisäksi mahdollisesti otettava kausityöntekijälle seuraavat sosiaalivakuutukset ja maksettava niihin liittyvät maksut valitsemalleen vakuutusyhtiölle:

Vuoden 2018 alusta lähtien kausityöntekijästä ei makseta työttömyysvakuutusmaksua. Muihin sosiaalivakuutusmaksuihin kausityölaki ei tuonut muutosta.

Kausityölaissa (Laki kolmansien maiden kansalaisten maahantulon ja oleskelun edellytyksistä kausityöntekijöinä työskentelyä varten) kausityöntekijällä tarkoitetaan kolmannen maan kansalaista (muun maan kuin EU-jäsenvaltion, Islannin, Liechtensteinin, Norjan tai Sveitsin kansalainen), jonka vakinainen asuinpaikka on muualla kuin Euroopan unionin jäsenvaltiossa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä ja joka oleskelee Suomessa laillisesti ja tilapäisesti työskennelläkseen kausiluonteisesti sellaisen määräaikaisen työsopimuksen perusteella, joka on tehty hänen ja Suomeen sijoittautuneen työnantajan välillä.

Vakuutusmaksuja ei makseta, jos EU- tai ETA-maasta tai Sveitsistä tulevalla kausityöntekijällä on asuinvaltiostaan A1-todistus, joka osoittaa henkilön kuuluvan asuinvaltionsa sosiaaliturvaan.

Yli 5 ulkomaalaista tarvitsee rekisteröintiä työntekoa varten

Varaa aika verotoimistoon, jos esimerkiksi marjatilalle tulee työskentelemään yli 5 ulkomaalaista henkilöä, jotka tarvitsevat henkilötunnusta, verokorttia tai veronumeroa.

Varaa aika OmaVerossa

Jos et voi kirjautua OmaVeroon, varaa aika numerosta 029 497 050.

Sivu on viimeksi päivitetty 29.7.2022