Tulonhankkimismenot

Tulonhankkimismenoilla tarkoitetaan kuluja, jotka aiheutuvat palkkatulojen hankkimisesta. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi työhuone, omat työkalut ja ammattikirjallisuus. 

Tulonhankkimismenot vähennetään palkkatuloista ja ne pienentävät verotettavan ansiotulon määrää. Vähennyksen omavastuu on 750 euroa. Jos saat palkkatuloja, saat automaattisesti 750 euron vähennyksen. Verohallinto tekee vähennyksen puolestasi. Vähennys ei kuitenkaan voi olla suurempi kuin palkkatulosi määrä.

Jos sinulle kertyy tulonhankkimismenoja enemmän kuin 750 euroa vuodessa, ilmoita ne kokonaan. Älä vähennä omavastuuosuutta itse.

Näin ilmoitat tulonhankkimisvähennyksen

Millaisista kuluista voi saada vähennyksen?

Tulonhankkimisvähennyksen voi saada

Näistä kuluista ei voi saada vähennystä

Itse ostettujen kasvomaskien kulut voi vähentää

Voit vähentää itse hankkimiesi kasvomaskien kulut tulonhankkimiskuluina, jos tarvitset maskia työssäsi eikä työnantaja ole tarjonnut niitä sinulle. Vähennysoikeus koskee 13.8.2020 alkaen hankittuja kasvomaskeja.

Muita tulonhankkimisesta aiheutuneita kuluja, joita voit vähentää verotuksessa

Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut ja työttömyyskassamaksujen tiedot voit vähentää tulon hankkimisesta aiheutuneina kuluina. Verohallinto saa maksujen tiedot suoraan työnantajilta, jos työnantaja perii palkasta jäsenmaksun. Tarkista esitäytetystä veroilmoituksesta, että tiedot ovat oikein. Jos hoidat itse jäsenmaksujen maksut, niin ilmoita ne veroilmoituksella, kun saat ilmoituksen tarkistettavaksi. 

Myös asunnon ja työpaikan väliset matkat ovat verotuksessa vähennettäviä kuluja. Nämä kulut sinun on ilmoitettava itse.

Veroinfoa taiteilijoille, freelancereille ja apurahansaajille (28.3.2019)