Verojen maksaminen – usein kysyttyä

Jäännösvero

 1. Milloin jäännösvero pitää maksaa?
 2. Voinko maksaa jäännösveroa (mätkyjä) ennen eräpäivää pienemmissä erissä?
 3. Jos maksan ennen eräpäivää, mitä vaikutuksia sillä on jäännösveron korkoon?
 4. Maksoin jäännösveron ajallaan, mutta sain Verohallinnolta saman summan palautuksena tililleni ja lisäksi sain myöhemmin maksumuistutuksen. Miksi?
 5. Mitä tapahtuu, jos maksan jäännösveron eräpäivän jälkeen?
 6. Mitä teen, jos jäännösveron tilisiirtolomakkeet ovat kadonneet?
 7. Voinko tulostaa jäännösveron tilisiirrot internetistä?
 8. Koska saan tietää, paljonko jäännösveroa pitää maksaa?

Kiinteistövero

 1. Milloin kiinteistövero pitää maksaa?
 2. Voinko maksaa oman maksun yhteydessä myös puolisoni kiinteistöveron?
 3. Maksoin kiinteistöveron ajallaan, mutta sain Verohallinnolta saman summan palautuksena tililleni ja lisäksi sain myöhemmin maksumuistutuksen. Miksi?
 4. Mitä teen, jos kiinteistöveron tilisiirrot ovat kadonneet?
 5. Mitä teen, jos en ole maksanut kiinteistöveroa eräpäivänä?
 6. Voiko kiinteistöveron maksaa e-laskuna? Entä suoramaksuna?
 7. Miten maksan kiinteistöveron?
 8. Miten yritys maksaa kiinteistöveron?

Jäännösvero

Milloin jäännösvero pitää maksaa?

Jäännösverojen maksupäivä vaihtelee vuosittain. Ensimmäinen erä on maksettava marraskuussa ja mahdollinen toinen erä seuraavan vuoden helmikuussa.

Verovuotta 2016 koskevat jäännösverot:

 • Alle 170 euron jäännösvero on maksettava kerralla 29.11.2017.
 • Jos jäännösveron määrä on 170 euroa tai enemmän, summa jaetaan kahteen maksuerään. Ensimmäinen erä on maksettava 29.11.2017 ja toinen erä 1.2.2018.
 • Alle 10 euron jäännösveroa ei peritä.

Voinko maksaa jäännösveroa (mätkyjä) ennen eräpäivää pienemmissä erissä?

Voit maksaa jäännösveron ennen eräpäivää joko kokonaan tai pienemmissä erissä. Jos maksat jäännösveron useassa erässä, käytä jokaisessa maksussa jäännösveron tilisiirtoon merkittyä viitenumeroa.

Jos maksat jäännösveroa viimeistään 30.9.2017, saat lokakuun loppuun mennessä uuden verotuspäätöksen ja tilisiirtolomakkeet, joissa on otettu huomioon maksamasi osuus sekä veron että koron määrässä.

Jos maksat jäännösveroa ennen eräpäivää 30.9.2017 jälkeen, sinulle ei enää lähetetä uusia tilisiirtolomakkeita. Jos maksat etukäteen vain osan jäännösveron maksuerästä, käytä myös loppusummaa maksaessasi samaa viitenumeroa.

Huom. Et voit välttyä marraskuun erästä, jos et maksa koko jäännösveroa ennen eräpäivää. Jos jäljelle jäänyt vero on alle 170 euroa, se on maksettava yhdessä erässä marraskuussa. Vähintään 170 euron jäännösvero jaetaan kahteen maksuerään, joista ensimmäinen on marraskuussa ja toinen seuraavan vuoden helmikuussa.

Jos maksan ennen eräpäivää, mitä vaikutuksia sillä on jäännösveron korkoon?

Verovuoden 2016 jäännösverosta peritään korkoa vain, jos jäännösveron määrä on suurempi kuin 4 788 euroa.

Voit pienentää jäännösveron korkoa, jos maksat jäännösveroa tai ennakon täydennysmaksua syyskuun loppuun mennessä.

Vuoden 2016 jäännösverolle lasketaan korkoa 1.2.2017 alkaen jäännösveron ensimmäisen erän eräpäivään 29.11.2017 asti. Alle 10 000 euron jäännösveron korko on 0,5 %. 10 000 euroa ylittävältä osalta korko on 2 % vuonna 2017. Korkoprosentti tarkistetaan vuosittain.

Maksoin jäännösveron ajallaan, mutta sain Verohallinnolta saman summan palautuksena tililleni ja lisäksi sain myöhemmin maksumuistutuksen. Miksi?

Kun maksat omia, puolison tai lapsen veroja, käytä jokaisessa maksussa sille määrättyä eräkohtaista viitenumeroa. Verkkopankkiin on voinut tallentua aikaisemmin maksetun veron maksupohja, jossa on väärä viite. Tarkista aina maksaessasi, että viite on oikea, jotta maksu kohdistuu oikein. 

Mitä tapahtuu, jos maksan jäännösveron eräpäivän jälkeen?

Jos maksat jäännösveron eräpäivän jälkeen, sinun on maksettava myös viivekorkoa. Viivekoron korkoprosentti tarkistetaan vuosittain. Vuonna 2017 viivekorko on 7 %.

Viivekorko lasketaan eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen maksupäivään saakka (nämä päivät mukaan lukien). Viivekorko on aina vähintään 3 euroa. Ota huomioon, että viivekorkoa peritään myös mahdolliselle veronkorotukselle.

Laske viivekoron määrä

Voit maksaa viivekoron samalla tilisiirrolla kuin jäännösveron.

Verovuodelta 2015 Verohallinto lähettää jäännösveron molemmista eristä kaksi maksumuistutusta. Jos et maksa jäännösveroa toisen maksumuistutuksen eräpäivänä, Verohallinto lähettää jäännösveron ulosottoon. 

Verovuodelta 2016 jäännösverosta lähetetään enää yksi maksumuistutus. Jos jäännösveroa ei makseta maksumuistutuksen eräpäivänä, Verohallinto lähettää veron ulosottoon. Ulosotossa oleva vero maksetaan ulosottomiehelle tämän antamien ohjeiden mukaan. Ulosottomies perii ulosottomaksun, vaikka maksaisit jäännösveron suoraan Verohallinnon tilille.

Mitä teen, jos jäännösveron tilisiirtolomakkeet ovat kadonneet?

Jos tilisiirtolomakkeesi ovat hävinneet, soita palvelunumeroon 029 497 026 (Maksuliikenne). Saat palvelunumerosta maksamiseen tarvittavat tiedot tai voit tilata uudet osoitteesta vero.fi/tilisiirrot. Tilisiirrot postitetaan noin viikon kuluessa Verohallinnon asiakastiedoissa olevaan osoitteeseen.

Jos tarvitset myös uuden esitäytetyn veroilmoituksen, korjatun verotuspäätöksen tai sinulla on kysyttävää veron määrään vaikuttavista asioista, soita palvelunumeroon 029 497 002 (Palkan- ja eläkkeensaajat).

Voinko tulostaa jäännösveron tilisiirrot internetistä?

Verohallinnon internetsivuilta ei voi tulostaa uusia jäännösveron tilisiirtoja verojen maksamista varten.

Koska saan tietää, paljonko jäännösveroa pitää maksaa?

Saat jäännösveron tilisiirtolomakkeet jo keväällä esitäytetyn veroilmoituksen mukana. Jos veroilmoituksessasi ei ole korjattavaa tai täydennettävää, saamasi tilisiirrot ovat lopulliset. Pidä ne tallessa maksamista varten.

Jos olet tehnyt korjauksia veroilmoitukseen tai verotuksesi muuttuu muusta syystä, Verohallinto lähettää sinulle syksyllä uuden verotuspäätöksen ja tilisiirrot.

Vuoden 2016 verotus valmistuu 31.10.2017.

Kiinteistövero

Milloin kiinteistövero pitää maksaa?

Kiinteistöveron eräpäivät ovat 4.9.2017 ja 16.10.2017.

 • Alle 170 euron vero on maksettava kerralla 4.9.2017.
 • Jos kiinteistövero on 170 euroa tai enemmän, summa maksetaan kahdessa erässä. Ensimmäinen erä on maksettava 4.9.2017 ja toinen erä 16.10.2017.

Voinko maksaa oman maksun yhteydessä myös puolisoni kiinteistöveron?

Voit maksaa myös puolisosi kiinteistöveron. Sinun tulee kuitenkin maksaa molempien kiinteistöverot erikseen. Verohallinto kohdistaa maksut viitenumeroiden perusteella. Jokaisella asiakkaalla on tilisiirrossa oma viitenumero.

Käytä siis aina kiinteistöveron tilisiirrossa olevaa viitenumeroa, kun maksat veroa. Et voi maksaa molempien veroa yhtenä summana, koska viitenumerot ovat molemmilla omat.

Maksoin kiinteistöveron ajallaan, mutta sain Verohallinnolta saman summan palautuksena tililleni ja lisäksi sain myöhemmin maksumuistutuksen. Miksi?

Kun maksat omia, puolison tai lapsen veroja, käytä jokaisessa maksussa sille määrättyä eräkohtaista viitenumeroa. Verkkopankkiin on voinut tallentua aikaisemmin maksetun veron maksupohja, jossa on väärä viite. Tarkista aina maksaessasi, että viite on oikea, jotta maksu kohdistuu oikein. 

Mitä teen, jos kiinteistöveron tilisiirrot ovat kadonneet?

Jos tilisiirtosi ovat hävinneet, soita maksuliikenteen palvelunumeroon 029 497 026. Saat palvelunumerosta maksamiseen tarvittavat tiedot tai voit tilata uudet osoitteesta vero.fi/tilisiirrot. Tilisiirrot postitetaan noin viikon kuluessa Verohallinnon asiakastiedoissa olevaan osoitteeseen.

Mitä teen, jos en ole maksanut kiinteistöveroa eräpäivänä?

Kiinteistöverosta lähetetään yksi maksumuistutus. Jos kiinteistöveroa ei makseta maksumuistutuksen eräpäivänä, Verohallinto lähettää veron ulosottoon

Jos maksat kiinteistöveron eräpäivän jälkeen, sinun on maksettava myös viivekorkoa. Vuonna 2017 korko on 7 %. Voit maksaa viivekoron samalla tilisiirrolla kuin kiinteistöveron.

Viivekoron määrän voit laskea viivekorkolaskurilla (www.vero.fi/viivekorkolaskuri). Ota huomioon, että viivekorkoa peritään myös mahdolliselle veronkorotukselle.

Viivekorko lasketaan eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen maksupäivään saakka (nämä päivät mukaan lukien). Viivekoron korkoprosentti tarkistetaan vuosittain. Viivekorko on aina vähintään 3 euroa.

Laske viivekoron määrä

Voiko kiinteistöveron maksaa e-laskuna? Entä suoramaksuna?

E-laskusopimuksen voi tehdä verkkopankissa (e-laskuttaja ”Verohallinto”).

Henkilöasiakkaat, jotka eivät käytä verkkopankkia, voivat ottaa käyttöön Suoramaksu -palvelun. Sopimuksen suoramaksusta voi tehdä omassa pankissa.

Miten maksan kiinteistöveron?

Maksa kiinteistövero tilisiirrolla, jos tilisiirron euro-kentässä on kiinteistöveron määrä.

Jos eurokentässä lukee e-lasku, e-lasku tulee suoraan verkkopankkiin valmiina maksuehdotuksena. Laskun tiedot ovat laskussa valmiina, joten lasku tarvitsee ainoastaan tarkistaa ja hyväksyä. E-laskua maksettaessa voi tarvittaessa muuttaa maksutiliä, summaa tai eräpäivää. E-laskun voi avata erillisenä tiedostona, jolloin se näyttää aivan paperiselta laskulta. Ilmoituksen saapuneesta e-laskusta voi tilata saapuvaksi esim. sähköpostilla tai tekstiviestillä (pankista riippuen). E-laskuun voidaan liittää automaattisen maksamisen toiminto. Automaattinen maksaminen on toimeksianto, joka annetaan pankille ja jonka perusteella pankki veloittaa saapuneen e-laskun eräpäivänä tililtä.

Jos eurokentässä lukee suoramaksu, lasku veloitetaan tililtäsi.

Miten yritys maksaa kiinteistöveron?

Kiinteistöverosta lähetetään verkkolasku kaikille niille yritysasiakkaille, joilla on mahdollisuus vastaanottaa verkkolaskuja.  Lasku toimitetaan yrityksen OVT-tunnuksen mukaiseen verkkolaskuosoitteeseen. Käytämme laskutuksessa päätunnusta. Jos haluat laskun ohjattavaksi tarkenteellisen OVT-tunnuksen mukaiseen osoitteeseen, ilmoita tunnus osoitteessa vero.fi/verkkolasku.

Jos yrityksellä ei ole käytössä verkkolaskutusta, tulee kiinteistövero maksaa kiinteistöverotuspäätöksen mukana postitettavalla tilisiirrolla.