Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Asunto-osakkeen tai kiinteistön vuokran määrä vaikuttaa vähennyksiin

Vuokra-asuntoon liittyvien kulujen vähentämiseen vaikuttaa se, oletko perinyt asunnosta käypää vuokraa eli yleisen hintatason mukaan vai oletko vuokrannut asunnon alihintaan.

Voit vähentää vuokraukseen kohdistuvat kulut kokonaan vain, jos olet antanut kohteen vuokralle tulonhankkimistarkoituksessa. Se tarkoittaa sitä, että olet perinyt kohteesta käypää vuokraa. 

Mitä käypä vuokra tarkoittaa?

Käypä vuokra on kohtuullinen vuokra, jota vastaavasta kohteesta yleisesti maksetaan samalla paikkakunnalla. Jos vuokraat asunnon alihintaan esimerkiksi sukulaiselle, käypää vuokraa koskeva ehto ei täyty.

Jos muuta selvitystä vuokratasosta ei ole, käypänä vuokrana voidaan pitää asuntoedun verotusarvoa (luontoisetuarvoa). Lue syventävistä vero-ohjeista lisää siitä, miten asuntoedun verotusarvo lasketaan: Luontoisedut verotuksessa.

Alihintaan vuokratusta asunnosta ei saa vähentää kaikkia kuluja

Jos annat asunnon vuokralle alihintaan – eli et peri käypää vuokraa – kyseessä ei ole tulonhankkimistarkoitus. Tässä tapauksessa et saa vähentää kaikkia vuokraukseen kohdistuvia kuluja. Voit vähentää kuluja korkeintaan vuokratulojen verran.

Jos olet vuokrannut kohteen alihintaan esimerkiksi sukulaiselle, et voi vähentää vuokrauksesta mahdollisesti aiheutunutta tappiota.

Korkomenoja ja lainan järjestelykuluja ei voi vähentää verotuksessa, jos olet vuokrannut asunnon alihintaan

Jos vuokraat asunnon alihintaan, lainan korkoa ja lainan järjestelykuluja ei voi lainkaan vähentää verotuksessa.

Jos et ole perinyt käypää vuokraa, voit vähentää vuokratulosta kuluja korkeintaan saman verran kuin olet saanut samasta kohteesta vuokratuloja. Korkokuluja et voi vähentää lainkaan.

Esimerkki: Arto on hankkinut asunnon lainarahalla. Hän vuokraa asunnon tyttärelleen Sennille. Senni maksaa vuokraa 300 euroa kuukaudessa. Arto siis vuokraa asunnon alihintaan.

Vastaavan asunnon luontoisetuarvo on 500 euroa kuukaudessa. Arto maksaa asunnosta hoitovastiketta 300 euroa kuukaudessa ja lisäksi lainan korkoja 150 euroa kuukaudessa. Arto saa vähentää saamastaan vuokratulosta ainoastaan yhtiövastikkeen (300 euroa kuukaudessa). 

Arton on ilmoitettava vuokratulot ja niihin kohdistuvat vastikkeet verotuksessaan, vaikka kulujen vähentämisen jälkeen vuokratuloista ei jää verotettavaa tuloa. Lainan korkoja Arto ei ilmoita korkovähennyksissä, koska hän ei saa vähentää korkoja alihintaisen vuokran takia.

Alihintaan vuokratun asunnon perusparannusmenojen vähentäminen

Jos olet antanut huoneiston tai rakennuksen vuokralle alihintaan ja asuntoon tehdään perusparannusta, voit vähentää perusparannusmenot poistoina. Vähennyksiä ei kuitenkaan saa olla enempää kuin tuloja: vuokratuloista ei poistojen takia saa tulla tappiota. Jos tappiota poistojen jälkeen jäisi, tappiota ei vahvisteta. 

Perusparannusmenot, joita ei ole vähennetty poistoina, lisätään asunnon hankintamenoon. 

Sivu on viimeksi päivitetty 2.1.2020