Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Hallintaoikeuden omistaja ilmoittaa vuokratulot

Omistajalla ei aina ole omaisuuden hallintaoikeutta. Esimerkiksi lahjanantaja voi pitää lahjan hallintaoikeuden itsellään.

Hallintaoikeuden omistaja saa käyttää omaisuutta ja kerätä siitä tuottoa, esimerkiksi vuokraa.

Hallintaoikeus voi olla:

  1. Käyttöoikeus, joka perustuu testamenttiin.
  2. Lesken hallintaoikeus kuolleen puolison jäämistöön. Vuokratulo tai muu omaisuuden tuottama tulo on verotuksessa lesken tuloa. Leski ilmoittaa saamansa vuokratulot ja niihin kohdistuvat kulut omassa verotuksessaan.
  3. Hallintaoikeus, jonka lahjanantaja on pidättänyt itsellään. Lahjanantajalla on oikeus myös omaisuudesta saatavaan vuokratuloon. Lahjanantaja eli hallintaoikeuden omistaja ilmoittaa vuokratulot ja niihin kohdistuvat kulut omassa verotuksessaan.

Esimerkki: Liisa on lahjoittanut tyttärelleen Maijalle osakehuoneiston ja pitänyt siihen hallintaoikeuden. Huoneisto on ollut vuokrattuna. Liisa on saanut vuokratulot ja maksanut niihin kohdistuvat kulut. Liisa ilmoittaa vuokratulot ja niihin kohdistuvat kulut verotuksessaan.

Esimerkki: Aviopuolisot Hannu ja Leena ovat omistaneet vuokrahuoneiston puoliksi. Hannu kuolee. Hannulla ja Leenalla oli keskinäinen hallintaoikeustestamentti kaikkeen omaisuuteen. Testamentin perusteella Leena hallitsee kaikkea kuolinpesän omaisuutta. Leena saa koko vuokrahuoneiston tulot ja vastaa kuluista. Leena ilmoittaa kaikki vuokratulot ja kulut omassa verotuksessaan.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.3.2018