Oikaisuvaatimus kiinteistöverotuksessa
Tämä ohje koskee sekä henkilöasiakkaita että yritys- ja yhteisöasiakkaita.
Voit tehdä oikaisuvaatimuksen sen jälkeen, kun kiinteistöverotuksesi on päättynyt. Esimerkiksi vuoden 2024 kiinteistöverotus päättyy kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana – yhteisöillä kiinteistöverotus voi päättyä jo toukokuussa.
Toimi näin ennen kuin teet oikaisuvaatimuksen
Jos keväällä 2024 saamassasi verotuspäätöksessä on korjattavaa tai täydennettävää, ilmoita muutokset viimeistään 7.5.2024.
Jos ilmoitat tietoja määräpäivän jälkeen, mutta ennen kuin verotuksesi on päättynyt, korjaa tietoja kiinteistöveroilmoituksella OmaVerossa. Lue ohjeet kiinteistöverotuspäätöksen tarkistamiseen ja korjaamiseen.
Jos huomaat verotuksessasi korjattavaa sen jälkeen, kun verotuksesi on jo päättynyt, voit tehdä oikaisuvaatimuksen tämän sivun ohjeiden mukaan.
Voit tarkistaa verotuksesi päättymispäivän joko OmaVerosta tai verotuspäätöksestä.
- OmaVero: Päivä näkyy OmaVeron etusivulla kohdassa Kiinteistövero 2024.
- Verotuspäätös: Päivä lukee päätöksen ensimmäisellä sivulla "Kiinteistöverotuksesi päättyy xx.xx.2024".
Oikaisuvaatimusohjeet
Milloin oikaisuvaatimuksen voi tehdä
Voit tehdä oikaisuvaatimuksen viimeistään 3 vuoden kuluessa verovuoden päättymistä seuraavan vuoden alusta. Verovuoden näet verotuspäätöksestä.
Jos vuoden viimeinen päivä on lauantai tai sunnuntai, määräpäivä on seuraava arkipäivä. Oikaisuvaatimuksen pitää olla perillä Verohallinnossa määräpäivänä viimeistään klo 16.15.
Verovuosi | Oikaisuvaatimuksen pitää olla perillä viimeistään |
---|---|
2021 | 31.12.2024 |
2022 | 31.12.2025 |
2023 | 31.12.2026 |
Näin teet oikaisuvaatimuksen
Voit tehdä kiinteistöverotuksen oikaisuvaatimuksen OmaVerossa.
- Kun olet kirjautunut OmaVeroon, valitse välilehti Veroasiat.
- Valitse kohdasta Oikaisuvaatimukset linkki Kaikki oikaisuasiat.
- Valitse linkki Oikaisuvaatimus kiinteistöverotukseen.
- Valitse oikean vuoden kohdalta linkki Tee oikaisuvaatimus.
- Täytä kohdat, jotka koskevat tilannettasi ja joihin haet muutosta. Lopuksi lähetä oikaisuvaatimus.
Jos et voi asioida OmaVerossa: voit hakea oikaisua paperilomakkeella tai vapaamuotoisella hakemuksella.
Kun olet tehnyt oikaisuvaatimuksen
Maksa kiinteistövero viimeistään eräpäivänä, vaikka olisit tehnyt oikaisuvaatimuksen. Tarvittaessa voit hakea maksujärjestelyä tai veron ulosoton kieltoa.
Voit seurata oikaisuvaatimuksen käsittelyä OmaVerossa: Valitse välilehti Yhteydenpito ja sen jälkeen kohdasta Ilmoitusten ja hakemusten tila linkki Käsittelytilanteen seuranta.
Kun oikaisuvaatimuksesi on käsitelty, saat päätöksen siitä OmaVeroon ja postitse kotiin. Päätöksessä on tiedot maksamista varten tai tiedot kiinteistöveron palautuksesta. Voit tarkistaa arvion hakemusten käsittelyajoista.
Lisätietoa ja ohjeita oikaisuista
Vero pitää maksaa viimeistään eräpäivänä, vaikka olisit hakenut oikaisua verotukseen. Maksamattomalle verolle kertyy viivästyskorkoa.
Ota yhteyttä Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 026 (Maksuliikenne), niin saat tarvittavat maksuohjeet. Löydät maksutiedot myös OmaVerosta: Näin maksat veroja tai tarkistat maksutiedot OmaVerossa.
Jos veron maksaminen eräpäivänä aiheuttaa vaikeuksia, sinun kannattaa selvittää, voisitko saada maksujärjestelyn. Lue lisää maksujärjestelyn hakemisesta
Jos oikaisuvaatimuksesi hyväksytään eikä sinulla ole muita verovelkoja, liikaa maksamasi vero palautetaan automaattisesti korkoineen takaisin sinulle.
Täytäntöönpanon keskeyttäminen tarkoittaa sitä, että oikaisuvaatimuksen käsittelyn aikana vero ei mene ulosottoon tai jo käynnistynyt ulosotto keskeytetään. Voit hakea täytäntöönpanon keskeyttämistä samalla kun teet oikaisuvaatimuksen tai erikseen myöhemmin.
Jos aiot maksaa veron kokonaan oikaisuvaatimuksestasi huolimatta, täytäntöönpanon keskeytystä ei kannata hakea.
Huomaa, että jos haet täytäntöönpanon keskeytystä
- verolle kertyy viivästyskorkoa myös keskeytyksen ajalta eli veron alkuperäisestä eräpäivästä maksupäivään asti
- veronpalautuksiasi ei voida käyttää jäännösverojen maksuksi
- et voi saada verovelkatodistusta eli todistusta verojen maksamisesta.
Ulosotto voidaan estää joko kokonaan tai rajoitetusti
Veron täytäntöönpano voidaan keskeyttää kahdella eri tavalla:
- Kokonaan: Vero ei mene ulosottoon eikä veroon käytetä veronpalautuksiasi eikä Verohallinnolle tekemiäsi maksuja.
- Rajoitetusti: Veronpalautuksiasi sekä muita maksuja voidaan käyttää veroon, vero voidaan lähettää ulosottoon, ja myös muuta omaisuutta voidaan ulosmitata. Ulosottoviranomainen ei kuitenkaan saa myydä ulosmitattua omaisuutta ennen kuin asiasi on lopullisesti ratkaistu.
Veron täytäntöönpano voidaan keskeyttää kokonaan vain silloin, jos veroa ei ole vielä ehditty lähettää ulosottoon.
Jos oikaisuvaatimuksesi hylätään, samalla hylätään myös pyyntösi täytäntöönpanon keskeyttämisestä. Tällaisessa tilanteessa maksamaton vero voidaan lähettää ulosottoon. Ulosottoviranomainen ei kuitenkaan saa myydä esimerkiksi kiinteistöjä, asunto-osakeyhtiön osakkeita eikä keskinäisen kiinteistöyhtiön osakkeita sinä aikana, jolloin oikaisuvaatimuksesi on käsittelyssä.
Lue lisää syventävästä vero-ohjeesta: Täytäntöönpanon keskeyttäminen
Voit perua tekemäsi oikaisuvaatimuksen joko osittain tai kokonaan. Valitse OmaVerossa välilehti Veroasiat. Valitse sen jälkeen kohdasta Oikaisuvaatimukset linkki Oikaisuvaatimuksen peruminen.
Myös Verohallinto voi oikaista verotustasi sen jälkeen, kun verotuksesi on päättynyt. Tämä johtuu siitä, että Verohallinto voi saada jälkikäteen verotukseesi vaikuttavaa tietoa. Tällaisen oikaisun seurauksena voit joko saada veronpalautusta tai joutua maksamaan lisää veroa. Verohallinto voi oikaista esimerkiksi tuloverotusta, kiinteistöverotusta arvonlisäverotusta tai työnantajasuorituksia omasta aloitteestaan.
Verohallinto voi oikaista verotustasi vastaavassa määräajassa kuin jos itse tekisit oikaisuvaatimuksen − eli 3 vuoden kuluessa verovuotta seuraavan vuoden alusta.
Oikaisuvaatimuksen voi tehdä kuitenkin aina vähintään 60 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut päätöksen.
Joissakin tapauksissa Verohallinto voi pidentää oikaisuaikaa 1 vuodella ja erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa 6 vuodella.
Määräajat ovat erilaiset myös silloin, jos tarve muuttaa verotusta johtuu rikosprosessista.
Jos olet tyytymätön Verohallinnon aloitteesta tehtyyn oikaisuun, voit hakea siihen muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen.
Lue lisää syventävistä vero-ohjeista:
Oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen voi hakea muutosta tekemällä valituksen hallinto-oikeuteen. Tarkista määräaika sekä ohjeet valituksen tekemiseen valitusosoituksesta, joka on saamasi päätöksen liitteenä.
Avainsanat: