Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Kun asut vakituisesti ulkomailla, voit yleensä käyttää ajoneuvoa verottomasti Suomessa

Jos asut vakituisesti ulkomailla, voit tietyin edellytyksin käyttää ajoneuvoa verottomasti Suomessa. Esimerkiksi jos tulet ulkomailta lomamatkalle Suomeen, voit käyttää ajoneuvoa verottomasti matkan ajan.

Verottoman käytön edellytykset

Voit käyttää ajoneuvoa Suomessa verottomasti, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Vakituinen asuinpaikkasi on ulkomailla.
  • Ajoneuvo on rekisteröity ulkomailla.
  • Ajoneuvon liikennevakuutus on voimassa Suomessa koko sen ajan, kun käytät ajoneuvoa täällä.

Jos verottoman käytön kaikki ehdot eivät täyty, ajoneuvon käyttö on verollista. Jos jätät verollisen käytön ilmoittamatta ajallaan, joudut maksamaan autoveron lisäksi myös viivästyskorkoa. Lue ohjeet, kun tuot ajoneuvon verolliseen käyttöön.

Vakituinen asuinpaikka vaikuttaa siihen, onko sinulla oikeutta ajoneuvon verottomaan käyttöön. Joskus työn määräaikaisuuteen ja asuinpaikkaan voi liittyä tulkinnanvaraisia kysymyksiä ja asuinpaikan määrittäminen voi vaatia tarkempaa selvittämistä. Tällaisissa tilanteissa voit hakea Verohallinnolta maksuttoman kirjallisen asuinpaikkapäätöksen. Lue lisää vakituisesta asuinpaikasta.

Lue omat ohjeet Suomessa työskenteleville ja opiskelijoille:

Jos käytät ajoneuvoa enintään 6 kuukautta

Sinun ei tarvitse tehdä ajoneuvon käytöstä ilmoitusta Verohallinnolle, jos käytät ajoneuvoa korkeintaan 6 kuukautta 12 kuukauden aikana ja verottoman käytön edellytykset täyttyvät.

Jos käytät ajoneuvoa yli 6 kuukautta

Jos oleskelet Suomessa yli 6 kuukautta, mutta vakituinen asuinpaikkasi on edelleen ulkomailla, voit hakea verottomalle käytölle lisäaikaa eli enimmäisajan pidentämistä. Voit saada lisäaikaa enintään 1 vuoden ajaksi.

Hae lisäaikaa Verohallinnolta hyvissä ajoin ennen kuin 6 kuukauden käyttöaika päättyy.

Huomaa, että et voi hakea verottomaan käyttöaikaan kahta peräkkäistä pidennystä. Voit käyttää ajoneuvoa verottomasti uudelleen aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua siitä, kun lisäaika on päättynyt.

Hae pidennystä OmaVerossa

OmaVero aukeaa Omat verolajit -välilehdelle. Valitse Kaikki verolajit -välilehti ja sieltä Autoveron toiminnot. Valitse sen jälkeen linkki Verottoman käytön enimmäisajan pidentäminen.

Jos et voi hakea pidennystä OmaVerossa, voit käyttää lomaketta 1260 (Hakemus verottoman käytön enimmäisajan pidentämiseksi).

 

Tämä ohje löytyy myös ukrainaksi:  Якщо ви постійно проживаєте за кордоном, ви зазвичай можете користуватися транспортним засобом без оподаткування у Фінляндії. Lue myös verottoman käytön määräajan pidennyksen hakemisesta ukrainaksi: Подайте заяву про продовження строку неоподатковуваного користування транспортним засобом, якщо ви перебуваєте у Фінляндії більше 6 місяців.

Sivu on viimeksi päivitetty 8.4.2022