Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Ajoneuvon veroton käyttö, kun asut ulkomailla ja opiskelet Suomessa

Jos asut vakituisesti ulkomailla ja opiskelet päätoimisesti Suomessa, voit käyttää ulkomaille rekisteröityä ajoneuvoa verottomasti niin kauan kuin opiskelet Suomessa. Käyttöaikaa ei rajoiteta niin kauan kuin opiskelet päätoimisesti esimerkiksi yliopistossa tai muussa oppilaitoksessa.

 

1

Käytät ajoneuvoa enintään 6 kuukautta

Jos käytät ajoneuvoa yhteensä enintään 6 kuukautta 12 kuukauden aikana, sinun ei tarvitse antaa erillistä ilmoitusta ajoneuvon käytöstä.

2

Käytät ajoneuvoa yli 6 kuukautta

Jos käytät ajoneuvoa yhteensä yli 6 kuukautta 12 kuukauden aikana, sinun pitää ilmoittaa, jos haluat jatkaa ajoneuvon verotonta käyttöä 6 kuukauden jälkeen. Tee ilmoitus ajoneuvon verottomasta käytöstä ennen kuin 6 kuukauden käyttöaika tulee täyteen.

Anna ilmoituksessa selvitys opiskeluoikeudestasi sekä mahdollisesta työskentelystä, jos työskentelet opiskelujen ohella. Voit antaa selvityksen myös liitteenä. Tarvittaessa voit lisätä ilmoituksen liitteeksi esimerkiksi läsnäolotodistuksen oppilaitoksesta.

Jos verottomalle käytölle ei ole perusteita, ajoneuvon käyttö on verollista. Lue ohjeet, kun tuot ajoneuvon verolliseen käyttöön.

Ilmoita verottomasta käytöstä

Kun olet lähettänyt ilmoituksen OmaVerossa, saat siitä Verohallinnolta heti vahvistuskirjeen OmaVeroon. Kirjeessä vahvistetaan ilmoituksen vastaanotto, ja voit tulostaa sen ajoneuvon käyttöä varten. Valitse välilehti Yhteydenpito ja sen jälkeen kohdasta Päätökset ja kirjeet linkki Avaa päätökset ja kirjeet. Kirje lähetetään sinulle myös postitse.

Pidä vahvistuskirje mukana ajoneuvossa joko paperisena tai mobiililaitteella saatavissa. Esitä se tarvittaessa poliisille tai Tullille.

Huomioi! Vahvistuskirje ei ole Verohallinnon antama hyväksyntä siitä, että verottoman käytön edellytykset täyttyisivät. Selvitä aina etukäteen, onko verottomalle käytölle perusteita. Jos perusteita ei ole, ajoneuvon käyttö on verollista. Voit hakea Verohallinnolta ennakkoratkaisun siitä, miten autoverolakia sovelletaan ajoneuvon verotukseen. Lue lisää ennakkoratkaisun hakemisesta.

Voit ilmoittaa verottomasta käytöstä OmaVerossa tai paperilomakkeella. OmaVero aukeaa Omat verolajit -välilehdelle. Valitse välilehti Veroasiat ja sen jälkeen kohdasta Autovero linkki Autoveron toiminnot. Valitse seuraavaksi linkki Ilmoitus verottomasta käytöstä.

Tee verottoman käytön ilmoitus OmaVerossa

Jos et voi tehdä ilmoitusta OmaVerossa, voit käyttää lomaketta 1245 (Ulkomaisen opiskelijan ilmoitus ajoneuvon verottomasta käytöstä). Saat vahvistuksen ilmoittamaasi osoitteeseen postitse.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.4.2024