Uuden ajoneuvon maahantuonti

Ajoneuvoa pidetään uutena, jos sitä ei ole koskaan rekisteröity eikä käytetty. Uudesta ajoneuvosta on kyse myös silloin, kun ajoneuvo on tuotu maahan uutena ja se on ollut väliaikaisesti verottomassa esittelykäytössä.

Tuonti EU:sta – uuden kuljetusvälineen arvonlisävero

Kun tuot uuden ajoneuvon toisesta EU-maasta Suomeen, sinun on maksettava autoveron lisäksi ns. uuden kuljetusvälineen arvonlisäveroa 24 %.

Ajoneuvo luokitellaan uudeksi, kun jompikumpi seuraavista edellytyksistä täyttyy: 

  • ajoneuvo on myyty enintään kuusi kuukautta sen jälkeen, kun se on ensimmäisen kerran otettu käyttöön
  • ajoneuvolla on ajettu enintään 6 000 km.  

Miten maksat arvonlisäveron?

Jos olet arvonlisäverovelvollinen Suomessa, maksa arvonlisävero normaalin arvonlisäverotuksen yhteydessä oman verokautesi mukaan.

Jos et ole arvonlisäverovelvollinen Suomessa, maksa arvonlisävero autoverotuksen yhteydessä. Saat maksuohjeet autoveropäätöksen mukana. 

Jos et ole arvonlisäverovelvollinen Suomessa eikä autosta tarvitse maksaa lainkaan autoveroa, ilmoita ja maksa arvonlisävero OmaVerossa (Arvonlisäveroilmoitus uudesta kuljetusvälineestä).

Lue lisää

Tuonti EU:n ulkopuolelta – maahantuonnin arvonlisävero

EU:n ulkopuolelta tuotavista ajoneuvoista maksetaan autoveron lisäksi tulli ja maahantuonnin arvonlisävero 24 %. Lisätietoa EU:n ulkopuolelta tuotavien ajoneuvojen maahantuonnin arvonlisäverosta. 

Verohallinto ei tee laskelmia eikä anna arvioita autoveron määrästä tai ajoneuvon verotusarvosta etukäteen. Lopullisen veron määrän saat vasta autoveropäätöksessä. 

Ilmoitus- ja maksuohjeet – kun ajoneuvo on Suomessa ja haluat ottaa sen käyttöön

1

Tee käyttöönottoilmoitus

Jos haluat käyttää ajoneuvoa Suomessa ennen sen rekisteröintiä, tee  käyttöönottoilmoitus ennen kuin otat ajoneuvon käyttöön. Voit viedä ajoneuvon heti myös rekisteröintikatsastukseen. 

Tee käyttöönottoilmoitus

Jos haluat käyttää ajoneuvoa Suomessa ennen sen rekisteröintiä, ajoneuvolla on oltava voimassaoleva rekisteröinti toisessa Eta-valtiossa tai sille on hankittava suomalainen siirtolupa Liikenne- ja viestintävirastosta (Traficom).

Sinun ei tarvitse tehdä käyttöönottoilmoitusta, jos et käytä ajoneuvoa Suomessa ennen sen rekisteröintiä tai siirrät ajoneuvoa kuljetusvälineellä.

2

Tee autoveroilmoitus

Tee autoveroilmoitus 5 päivän kuluessa käyttöönottoilmoituksesta. Autoveroilmoituksen voit antaa, kun ajoneuvo on Suomessa. 

Tee autoveroilmoitus

Huom! Et saa autoveropäätöstä heti. Kun päätös on valmis, saat ilmoituksen siitä sähköpostiisi sekä paperisen päätöksen kotiisi postitse.

Katso arvio autoveroilmoituksen käsittelyajasta. 

Voit tehdä ilmoituksen myös paperilomakkeella. Jos käytät lomaketta, lähetämme autoveropäätöksen sinulle vain postitse.

3

Maksa autovero

Saat maksuohjeet autoverotuspäätöksen mukana. Katso maksuohjeet.

4

Rekisteröi ajoneuvo

Rekisteröi ajoneuvo katsastuskonttorilla.

Voit viedä ajoneuvon rekisteröintikatsastukseen jo ennen kuin teet autoveroilmoituksen.

Jos kyseessä on esimerkiksi ETA-alueen ulkopuolelta tuotu tai alennettuun veroon oikeutettu ajoneuvo, se on aina rekisteröintikatsastettava ennen kuin Verohallinto voi tehdä verotuspäätöksen.