Uuden ajoneuvon maahantuonti

Ajoneuvoa pidetään uutena, jos sitä ei ole koskaan rekisteröity eikä käytetty. Uudesta ajoneuvosta on kyse myös silloin, kun ajoneuvo on tuotu maahan uutena ja se on ollut väliaikaisesti verottomassa esittelykäytössä.

Verohallinto ei tee laskelmia eikä anna arvioita autoveron määrästä tai ajoneuvon verotusarvosta etukäteen. Lopullisen veron määrän saat vasta autoveropäätöksessä. 

Tuonti EU:sta – uuden kuljetusvälineen arvonlisävero

Kun tuot uuden ajoneuvon toisesta EU-maasta Suomeen, sinun on maksettava autoveron lisäksi ns. uuden kuljetusvälineen arvonlisäveroa 24 %.

Ajoneuvo luokitellaan uudeksi, kun jompikumpi seuraavista edellytyksistä täyttyy: 

 • ajoneuvo on myyty enintään kuusi kuukautta sen jälkeen, kun se on ensimmäisen kerran otettu käyttöön
 • ajoneuvolla on ajettu enintään 6 000 km.  

Miten maksat arvonlisäveron?

Jos olet arvonlisäverovelvollinen Suomessa, maksa arvonlisävero normaalin arvonlisäverotuksen yhteydessä oman verokautesi mukaan.

Jos et ole arvonlisäverovelvollinen Suomessa, maksa arvonlisävero autoverotuksen yhteydessä. Saat maksuohjeet autoveropäätöksen mukana. 

Jos et ole arvonlisäverovelvollinen Suomessa eikä autosta tarvitse maksaa lainkaan autoveroa, ilmoita ja maksa arvonlisävero OmaVerossa (Arvonlisäveroilmoitus uudesta kuljetusvälineestä).

Lue lisää

Tuonti EU:n ulkopuolelta – maahantuonnin arvonlisävero

EU:n ulkopuolelta tuotavista ajoneuvoista maksetaan autoveron lisäksi tulli ja maahantuonnin arvonlisävero 24 %. Lisätietoa EU:n ulkopuolelta tuotavien ajoneuvojen maahantuonnin arvonlisäverosta. 

Ilmoitus- ja maksuohjeet – kun ajoneuvo on Suomessa ja haluat ottaa sen käyttöön

1

Tee käyttöönottoilmoitus

Jos haluat käyttää ajoneuvoa Suomessa ennen sen rekisteröintiä, tee sähköinen käyttöönottoilmoitus ennen kuin otat ajoneuvon käyttöön.

Huom! Voit viedä ajoneuvon heti rekisteröintikatsastukseen. Katso kohta 4.

2

Tee autoveroilmoitus

Tee autoveroilmoitus 5 päivän kuluessa käyttöönottoilmoituksen antamisesta. Autoveroilmoituksen voit antaa, kun ajoneuvo on Suomessa. 

Huom! Et saa autoveropäätöstä heti. Kun päätös on valmis, saat ilmoituksen siitä sähköpostiisi sekä paperisen päätöksen kotiisi postitse.

Katso arvio autoveroilmoituksen käsittelyajasta. Huomioithan, että ilmoitusten käsittely on saattanut ruuhkautua kesän aikana.

Voit tehdä ilmoituksen myös paperilomakkeella. Jos käytät paperilomaketta, lähetämme autoveropäätöksen sinulle vain postitse.

3

Maksa autovero

Maksa autovero viimeistään eräpäivänä. Katso maksuohjeet.

4

Rekisteröi ajoneuvo

Vie ajoneuvo rekisteröintikatsastukseen ja rekisteröi se katsastuskonttorilla.

Voit aloittaa ajoneuvon rekisteröintikatsastuksen jo ennen kuin teet autoveroilmoituksen.

Jos kyseessä on esimerkiksi ETA-alueen ulkopuolelta tuotu tai alennettuun veroon oikeutettu ajoneuvo, se on aina rekisteröintikatsastettava ennen kuin Verohallinto voi tehdä verotuspäätöksen. 

Ilmoita myös alennus- ja vapausperusteiset ajoneuvot

Anna autoveroilmoitus myös niistä ajoneuvoista, jotka ovat joko autoverottomia tai joiden autovero on alennettu

 • Diplomaattiajoneuvo
 • EU-ajoneuvo
 • Eläinlääkintäauto
 • Taksi
 • Esteetön tilataksi
 • Matkailuajoneuvo
 • Pelastusauto
 • Ruumisauto
 • Sairasauto

Lisätietoa Liikenne- ja viestintävirastosta (Traficom).