Uusien ajoneuvojen verotus

Ajoneuvoa pidetään uutena, jos se ei ole ollut rekisteröitynä eikä käytössä. Uutena pidetään myös uutena maahantuotua ajoneuvoa, joka on ollut väliaikaisesti verottomassa esittelykäytössä.

Verotusarvo

Ajoneuvon verotusarvo on sen yleinen verollinen vähittäismyyntiarvo. Yleiseen vähittäismyyntiarvoon perustuvassa verotuksessa ajoneuvon verotusarvo määräytyy sen mukaisesti, mikä on samanlaisten uusien ajoneuvojen yleinen vähittäismyyntiarvo Suomessa.

Jos verotettavana olevan ajoneuvomallin yleistä autoverotonta myyntihintaa ei ole vielä vahvistettu, Verohallinto selvittää arvon veroilmoituksen jättämisen jälkeen. Useimmissa tapauksissa uuden ajoneuvon yleisen myyntihinnan selvittäminen kestää alle viikon, mutta hankalissa tapauksissa määritys voi kestää pitempään.

Autoveron määrä

Henkilöautot ja pakettiautot

Veroprosentti on porrastettu ajoneuvon hiilidioksidipäästön perusteella. Jokainen hiilidioksidigramma vaikuttaa veroprosentin suuruuteen.

Pakettiauton veroprosenttia alennetaan tavarankuljetuskyvyn perusteella seuraavin ehdoin:

  • N1-luokka
  • Yksi penkkirivi
  • Kokonaismassa yli 2 500 kg
  • Kantavuus (kokonaismassa - omamassa) ja suhteellinen teho (teho kW / kokonaismassa kg):
    – Kantavuus 680 – 1 000 kg ja suhteellinen teho enintään 0,05 tai
    – Kantavuus vähintään 1 000 kg ja suhteellinen teho enintään 0,06
Kevyet linja-autot M2

31,7 %

Moottoripyörät ja muut L-luokan ajoneuvot
Kokoluokka  vero
enintään 130 cm3 9,8 %
131 - 255 cm3 12,2 %
256 - 355 cm3 15,9 %
356 - 505 cm3 19,5 %
506 - 755 cm3 22,0 %
vähintään 756 cm3 24,4 %
sähkökäyttöinen L-luok.    9,8 %

Tuonti EU:sta - uuden kuljetusvälineen arvonlisävero

Toisesta EU-maasta tuotavasta uudesta ajoneuvosta on suoritettava autoveron lisäksi ns. uuden kuljetusvälineen arvonlisävero Suomeen.

Uudella kuljetusvälineellä tarkoitetaan arvonlisäverolainsäädännössä moottorikäyttöistä maakuljetusvälinettä, jonka moottorin iskutilavuus on yli 48 cm³ tai teho yli 7,2 kW; ja se on myyty enintään 6 kk kuluttua sen ensimmäisestä käyttöönotosta tai sillä on ajettu enintään 6 000 km. Kuljetusväline on uusi kun jompikumpi edellytys on voimassa.

Jos maahantuoja on Suomessa rekisteröity arvonlisäverovelvollinen, suorittaa verovelvollinen ostosta arvonlisäveron kotimaan normaalin kuukausittaisen arvonlisäverotuksen yhteydessä Verohallinnolle.

Jos maahantuoja ei ole Suomessa rekisteröity arvonlisäverovelvollinen, kantaa Verohallinto uuden kuljetusvälineen arvonlisäveron autoverotuksen yhteydessä autoveropäätöksellä. 

Lue lisää: Yksityishenkilö ostaa uuden kuljetusvälineen toisesta EU-maasta

Uuden kuljetusvälineen arvonlisävero 24 % lasketaan arvonlisäveron perusteesta.

Uuden kuljetusvälineen yhteisöhankinnasta suoritettavasta arvonlisäverosta voi hakea kirjallista ennakkoratkaisua. Ennakkoratkaisusta on voimassa, mitä autoverosta säädetään. 

Verohallinnon kantamasta arvonlisäverosta voi hakea huojennusta erityisestä syystä.

Veroilmoituksen tekeminen

Veroilmoitus annetaan sähköisessä autoveroilmoituspalvelussa. Palvelussa voit antaa autoveroilmoituksen uudesta tai käytetystä verollisesta ajoneuvosta, joka on tarkoitus rekisteröidä Suomeen. Voit antaa autoveroilmoituksen myös veronalennus- tai vapautusperusteisesta ajoneuvosta.

Ajoneuvon tarkastus

Verohallinto voi tarkastaa verotettavana olevan ajoneuvon. Näissä tilanteissa Verohallinto lähettää erikseen pyynnön tuoda ajoneuvo tarkastettavaksi Verohallinnon tarkastuspisteeseen.

Verotuspäätös ja ajoneuvon rekisteröinti

Sähköisen ilmoituspalvelun kautta annetusta autoveroilmoituksesta saat autoverotuspäätöksen sähköisesti. Verotuspäätös lähetetään aina myös postitse.

Päätöksen tekemisen jälkeen autovero on maksettava 15 päivän kuluessa. Ajoneuvo voidaan rekisteröidä vasta, kun vero on maksettu. Ajoneuvo rekisteröidään Suomeen katsastustoimipaikalla. 

Avainsanat: