Uudiskohteen ostaja – maksa varainsiirtovero ja tee ilmoitus

Uudiskohteen kaupasta on kyse silloin, kun ostat esimerkiksi rakennuttajalta uuden asunnon, autopaikan tai varaston rakentamisvaiheessa. Käytännössä ostat asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat esimerkiksi kerrostalo- tai rivitalohuoneiston hallintaan.

Varainsiirtoveron määrä pitää itse laskea ja omatoimisesti maksaa.

Ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos tietyt ehdot täyttyvät. Ilmoitus pitää tehdä joka tapauksessa.

Jos olet hankkinut rakentamisvaiheen kauppakirjalla uudiskohteen ja myyt sen eteenpäin ennen kuin omistusoikeus siirtyy sinulle, kauppa toteutetaan yleensä niin sanotulla siirtosopimuksella.

1

laske vero

Vero on 2 % kauppahinnasta (ja mahdollisista muista vastikkeista) sekä yhtiölainaosuudesta.

Velaton hinta sisältää kauppahinnan ja mahdollisen yhtiölainan.

Vero maksetaan siis velattomasta hinnasta, vaikka maksaisit mahdollisen yhtiölainaosuuden pois kaupantekohetkellä.

Halutessasi voit käyttää apunasi varainsiirtoverolaskuria.

Esimerkki: Sanna ostaa asunto-osakkeen, jonka myyntihinta on 120 000 euroa. Osakkeisiin kohdistuva yhtiölaina on 160 000 euroa. Asunnon myynti-ilmoituksessa velaton hinta on siis 280 000 euroa. Varainsiirtovero lasketaan 280 000 eurosta. Varainsiirtovero on 2 % x 280 000 euroa = 5 600 euroa. Sillä ei ole merkitystä, maksaako Sanna yhtiölainan pois kaupanteon hetkellä vai pikku hiljaa osana yhtiövastiketta.

2

tee ilmoitus

Tee varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun asunnon omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

Ilmoita OmaVerossa 

Näin teet varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Näin yritys tekee varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Henkilöasiakas, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö voivat käyttää myös paperilomaketta.

Katso ilmoitusohjeet

3

maksa vero

Maksa vero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

Huomaa, että maksamiseen tarvitset oman varainsiirtoveron viitenumerosi. Saat viitenumeron joko OmaVerosta tai puhelimitse. 

Maksa OmaVerossa

Katso maksuohjeet

4

Toimita isännöitsijälle todistus varainsiirtoverosta

Esitä isännöitsijälle osakeluettelomerkintää varten todistus varainsiirtoverosta, jonka saat, kun varainsiirtovero on ilmoitettu ja maksettu. Saat todistuksen postitse ja voit tulostaa sen myös OmaVerosta.

Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen ennen 1.11.2019, myös vanhanmallinen leimattu varainsiirtoveroilmoitus käy todistukseksi.

Kysy isännöitsijältä, mitä muita asiakirjoja tarvitset omistuksesi rekisteröintiin.

Omistusoikeuden siirtyminen määritellään kauppakirjassa. Uudiskohteissa omistusoikeus siirtyy yleensä silloin, kun rakennus on valmistunut ja olet maksanut kauppahinnan kokonaan.

Ostitko autopaikan asuntokaupan yhteydessä?

Kun autopaikka tai varastotila on osa asuntokauppaa, muista maksaa varainsiirtovero ja antaa ilmoitus myös autopaikasta.

Kun autopaikan tai muun tilan kauppahinta on eritelty sopimuksessa, erittele hinnat myös varainsiirtoveroilmoituksessa.