Sähköiset asiointipalvelumme ovat pois käytöstä lauantaina 19.9. noin klo 7–15.30.

Uudiskohteen ostaja – maksa varainsiirtovero ja tee ilmoitus

Uudiskohteen kaupasta on kyse silloin, kun ostat esimerkiksi rakennuttajalta uuden asunnon, autopaikan tai varaston rakentamisvaiheessa. Käytännössä ostat asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat esimerkiksi kerrostalo- tai rivitalohuoneiston hallintaan.

Varainsiirtoveron määrä pitää itse laskea ja omatoimisesti maksaa.

Ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos tietyt ehdot täyttyvät. Ilmoitus pitää tehdä joka tapauksessa.

Jos olet hankkinut rakentamisvaiheen kauppakirjalla uudiskohteen ja myyt sen eteenpäin ennen kuin omistusoikeus siirtyy sinulle, kauppa toteutetaan yleensä niin sanotulla siirtosopimuksella.

1

laske vero

Vero on 2 % kauppahinnasta (ja mahdollisista muista vastikkeista) sekä yhtiölainaosuudesta.

Velaton hinta sisältää kauppahinnan ja mahdollisen yhtiölainan.

Vero maksetaan siis velattomasta hinnasta, vaikka maksaisit mahdollisen yhtiölainaosuuden pois kaupantekohetkellä.

Halutessasi voit käyttää apunasi varainsiirtoverolaskuria.

Esimerkki: Sanna ostaa asunto-osakkeen, jonka myyntihinta on 120 000 euroa. Osakkeisiin kohdistuva yhtiölaina on 160 000 euroa. Asunnon myynti-ilmoituksessa velaton hinta on siis 280 000 euroa. Varainsiirtovero lasketaan 280 000 eurosta. Varainsiirtovero on 2 % x 280 000 euroa = 5 600 euroa. Sillä ei ole merkitystä, maksaako Sanna yhtiölainan pois kaupanteon hetkellä vai pikku hiljaa osana yhtiövastiketta.

2

tee ilmoitus

Tee varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun asunnon omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

Ilmoita OmaVerossa 

Näin teet varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Näin yritys tekee varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Henkilöasiakas, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö voivat käyttää myös paperilomaketta.

Katso ilmoitusohjeet

3

maksa vero

Maksa vero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

Huomaa, että maksamiseen tarvitset oman varainsiirtoveron viitenumerosi. Saat viitenumeron joko OmaVerosta tai puhelimitse. 

Maksa OmaVerossa

Katso maksuohjeet

4

Toimita isännöitsijälle todistus varainsiirtoverosta

Esitä isännöitsijälle osakeluettelomerkintää varten todistus varainsiirtoverosta, jonka saat, kun varainsiirtovero on ilmoitettu ja maksettu. Saat todistuksen postitse ja voit tulostaa sen myös OmaVerosta.

Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen ennen 1.11.2019, myös vanhanmallinen leimattu varainsiirtoveroilmoitus käy todistukseksi.

Kysy isännöitsijältä, mitä muita asiakirjoja tarvitset omistuksesi rekisteröintiin.

Omistusoikeuden siirtyminen määritellään kauppakirjassa. Uudiskohteissa omistusoikeus siirtyy yleensä silloin, kun rakennus on valmistunut ja olet maksanut kauppahinnan kokonaan.

Ostitko autopaikan asuntokaupan yhteydessä?

Kun autopaikka tai varastotila on osa asuntokauppaa, muista maksaa varainsiirtovero ja antaa ilmoitus myös autopaikasta.

Kun autopaikan tai muun tilan kauppahinta on eritelty sopimuksessa, erittele hinnat myös varainsiirtoveroilmoituksessa.

Osakehuoneistojen tiedot uuteen järjestelmään
Asunto-osakkeiden omistustiedot kootaan jatkossa huoneistotietojärjestelmään, jota ylläpitää Maanmittauslaitos. Samalla luovutaan paperisista osakekirjoista. 1.1.2019 jälkeen perustettavien uusien taloyhtiöiden osakastiedot viedään suoraan huoneistotietojärjestelmään. 

Uudistus ei vaikuta varainsiirtoveron ilmoittamiseen ja maksamiseen. Jos taloyhtiön osakeluettelo on jo huoneistotietojärjestelmässä, tieto varainsiirtoveron suorittamisesta siirtyy Maanmittauslaitokselle automaattisesti.
Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä.

Usein kysyttyä

Kun olet ilmoittanut ja maksanut varainsiirtoveron OmaVerossa, saat yleensä noin 2 arkipäivän kuluessa todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeron postilaatikkoon. Saat todistuksen myös silloin, jos olet ostanut ensiasunnon.

Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen paperilomakkeella, odota, että todistus varainsiirtoverosta tulee näkyviin OmaVeroon.

Huom. Todistus ei tule OmaVeroon, jos olet antanut varainsiirtoveroilmoituksen ennen marraskuuta 2019.

Näin löydät todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeron postilaatikosta

  1. Kun olet kirjautunut OmaVeroon, valitse etusivulta Postilaatikko. Kohdassa Päätökset ja kirjeet näet uusimmat saapuneet todistukset varainsiirtoverosta.

  2. Kun Postilaatikko-välilehti on auki, valitse Näytä kaikki. Saat näkyviin kaikki päätökset ja kirjeet, jotka olet saanut OmaVeroon.

  3. Jos olet saanut useita todistuksia varainsiirtoverosta, erotat ne kaupantekopäivän perusteella. Kaupantekopäivä näkyy kohdassa Kausi.

    Valitse Suodata, kirjoita tekstikenttään kaupantekopäivä (esim. 12.12.2019) ja paina uudelleen Suodata (tai enter), niin löydät kyseiseen päivään liittyvät todistukset varainsiirtoverosta.

Varainsiirtoverotus siirtyi OmaVeroon 8.11.2019. OmaVerossa näkyvät

  • OmaVeron kautta annetut ilmoitukset
  • 1.11.2019 julkaistulla uudella paperilomakkeella ilmoitetut kaupat. Paperilomakkeella annetut ilmoitukset tulevat näkyviin OmaVeroon viiveellä.

Näiden uusien ilmoitusten osalta saat todistuksen varainsiirtoverosta, kun sekä ilmoitus että maksu ovat Verohallinnossa. Näin löydät todistuksen OmaVerosta. Jos kyse on asunto-osakkeesta, anna todistus isännöitsijälle, jotta hän voi merkitä omistuksesi osakeluetteloon.

Jos asunto-osakkeen kaupat on tehty kiinteistönvälittäjän kautta, saat välittäjältä todistuksen suoritetusta varainsiirtoverosta. Välittäjän antama todistus ei näy OmaVerossa. Jos kyse on uudiskohteesta, ostajan on itse annettava varainsiirtoveroilmoitus ja silloin todistuskin löytyy OmaVerosta.

Vanhat ilmoitukset

Jos olet antanut varainsiirtoveroilmoituksen vanhalla paperilomakkeella ennen marraskuuta 2019, ilmoitus ei näy OmaVerossa. Älä tee ilmoitusta uudelleen. Jos tarvitset vanhaa leimattua varainsiirtoveroilmoitusta esimerkiksi isännöitsijää varten, ota yhteyttä palvelunumeroon 029 497 022 (Varainsiirtoverotus).

Lomake.fi:ssä annettu ilmoitus ei näy OmaVerossa, mutta se säilyy Tallennetut lomakkeet -palvelussa 2 vuotta ja sen voi tulostaa sieltä jälkikäteen. Jos lomakkeen lähettämisestä on kulunut yli 2 vuotta, soita Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 022.

Jos olet antanut varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa, näet lähettämäsi ilmoituksen kohdassa Tehdyt toimenpiteet.

Jos olet lähettänyt lomakkeen aiemmin Lomake.fi:ssä, saat sen Tallennetut lomakkeet -palvelusta (lomake.fi). Lomake säilyy palvelussa 2 vuotta.

Jos lomakkeen lähettämisestä on kulunut yli 2 vuotta, soita Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 022 (puhelun hinta pvm./mpm.).