Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Kiinteistönvälittäjän varainsiirtoveroilmoitus

Kiinteistönvälittäjän on annettava varainsiirtoveroilmoitus sähköisesti. Hän voi antaa ilmoituksen joko verkkolomakkeella Lomake.fi:ssä tai vaihtoehtoisesti suoraan käyttämästään ohjelmistosta, jos siinä on rajapinta Verohallintoon. Huom. Kiinteistönvälittäjä ei voi ilmoittaa välittämiään kauppoja OmaVerossa.

Kiinteistönvälittäjä voi antaa varainsiirtoveroilmoituksen Lomake.fi:ssä joko ilman valtuutusta henkilönä tai valtuutettuna kiinteistönvälitysyrityksen puolesta. 

Ilmoita Lomake.fi:ssä

Näin kirjaudut Lomake.fi:hin

Voit tunnistautua palveluun henkilönä omilla verkkopankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla ja tehdä varainsiirtoveroilmoituksen. Huomaa, että sinun pitää täyttää kiinteistönvälitysyrityksen nimi ja Y-tunnus lomakkeelle manuaalisesti. 

Video: näin annat ilmoituksen ilman valtuutusta

Jos annat ilmoituksen ilman valtuutusta etkä vaihda asiointiroolia Lomake.fi:ssä, nimesi ja syntymäaikasi jäävät näkyviin tulosteelle. Antamasi ilmoitus arkistoituu Lomake.fi:ssä omiin tallennettuihin lomakkeisiisi. Ilmoitus kannattaa siis tulostaa tai tallentaa Lomake.fi:n ulkopuolelle yrityksen omaa arkistointia varten. 

Voit asioida myös yrityksen puolesta, jos sinulla on tarvittavat valtuudet. 

Näin kirjaudut yrityksen puolesta tai valtuutat työntekijöitä

Silloin kun toimit valtuutettuna, sinun täytyy vaihtaa kirjautumisen jälkeen asiointiroolia niin, että annat ilmoituksen yrityksen nimissä. Täytä lomakkeelle yrityksen nimi ja Y-tunnus manuaalisesti. 

Ohje tekstinä ja kuvina: Näin annat lomakkeen yrityksen nimissä

Video: Näin annat lomakkeen yrityksen nimissä

Kun annat ilmoituksen yrityksen asiointiroolilla, se arkistoituu Lomake.fi:ssä yrityksen tallennettuihin lomakkeisiin. 

Näin täytät verkkolomakkeen

Kuvallinen esimerkki kiinteistönvälittäjille lomakkeen kohtien täyttämisestä (pdf)

Täyttöohje: verkkolomake kohta kohdalta

Video: verkkolomake kohta kohdalta

Näin korjaat varainsiirtoveroilmoitusta Lomake.fi:ssä

Anna varainsiirtoveroilmoitus kaupanteon yhteydessä

Varainsiirtoveroilmoitus on annettava sähköisesti kaupanteon yhteydessä. Jos se ei ole esimerkiksi teknisistä syistä mahdollista kaupantekotilaisuudessa, ilmoitus katsotaan annetuksi kaupanteon yhteydessä, jos se annetaan viivytyksettä esteen poistuttua. 

Huomaa, että jokaisen ostajan osalta on annettava oma ilmoitus. Et voi antaa samalla ilmoituksella usean ostajan, esimerkiksi puolisoiden tietoja. 

Jos annat ilmoituksen myöhässä, voit joutua maksamaan myöhästymismaksua tai veronkorotusta. Myöhästymismaksu tulee maksettavaksi kiinteistönvälittäjälle, koska hän on ilmoitusvelvollinen silloin, kun asunto-osakkeen kaupat tehdään kiinteistönvälittäjän välityksellä.

Kiinteistön ja uudiskohteen kaupassa ostaja vastaa ilmoituksesta ja maksusta

Kiinteistönvälittäjän ilmoitusvelvollisuus ei koske kiinteistöjä - kiinteistön kaupassa ilmoituksen antaa ostaja itse. Kiinteistön kauppoja ei voi ilmoittaa kiinteistönvälittäjän verkkolomakkeella tai rajapinnan kautta. Kiinteistönvälittäjällä ei ole myöskään velvollisuutta valvoa varainsiirtoveron maksua kaupantekotilaisuudessa.

Kiinteistön ostajan on itse annettava varainsiirtoveroilmoitus ja maksettava varainsiirtovero viimeistään silloin, kun hän hakee lainhuutoa tai kirjaamista. Ostajan on haettava kiinteistölleen lainhuutoa tai kirjaamista Maanmittauslaitokselta 6 kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu. Jotta lainhuuto tai kirjaaminen voidaan tehdä, ostajan on täytynyt ilmoittaa ja maksaa varainsiirtovero Verohallintoon.

Vastaavasti jos kyse on uudiskohteen asunto-osakkeista ja omistusoikeus siirtyy ostajalle rakennuksen valmistuttua, ostaja itse antaa varainsiirtoveroilmoituksen ja maksaa varainsiirtoveron 2 kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Uudiskohteen kauppoja ei voi ilmoittaa kiinteistönvälittäjän verkkolomakkeella tai rajapinnan kautta. Lue lisää uudiskohteesta

Maksamiseen tarvitaan ostajan oma viitenumero

Ostajan on maksettava varainsiirtovero kaupanteon yhteydessä, kun asunto-osakkeen kaupat tehdään kiinteistönvälittäjän välityksellä. Ostajan henkilökohtainen varainsiirtoveron viitenumero kannattaa selvittää ennen kaupantekotilaisuutta.

Ostaja näkee maksutietonsa, kuten viitenumeron ja Verohallinnon tilinumeron joko OmaVero-palvelusta tai hän voi kysyä niitä puhelimitse numerosta 029 497 026 (Maksuliikenne, puhelun hinta pvm./mpm.).

Näin ostaja näkee oman viitenumeronsa OmaVerosta.

Myös kiinteistönvälittäjä voi kysyä asiakkaan puolesta tämän viitenumeroa ja Verohallinnon tilinumeroa puhelimitse numerosta 029 497 026. Saadakseen viitenumeron kiinteistönvälittäjä tarvitsee asiakkaan henkilötunnuksen tai Y-tunnuksen. Jos kiinteistönvälittäjän käyttämässä ohjelmistossa on rajapinta Verohallintoon, hän voi kysyä asiakkaan varainsiirtoveron viitenumeroa reaaliaikaisesti. 

Ulkomaisen henkilön tai yrityksen viitenumero

Jos ostaja on ulkomaalainen eikä hän ole Verohallinnon rekistereissä, ostaja täytyy rekisteröidä Verohallinnon asiakkaaksi ennen kauppaa, jotta hän saa varainsiirtoveron viitenumeron.

Onko asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä lunastuslauseke?

Jos asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke, ostajan on jatkossa maksettava varainsiirtovero heti kaupantekotilaisuudessa, kun kaupat tehdään kiinteistönvälittäjän välityksellä. Jos joku muu lunastaa osakkeet myöhemmin, alkuperäinen ostaja hakee varainsiirtoveron palautusta jälkikäteen.

Anna ostajalle todistus suoritetusta varainsiirtoverosta

Kiinteistönvälittäjän on annettava asiakkaalle todistus suoritetusta varainsiirtoverosta: 

 • Jos varainsiirtoveroilmoitus on annettu suoraan ohjelmistosta rajapinnan kautta, välittäjä tulostaa omasta järjestelmästään ilmoitetut tiedot sekä Verohallinnon vastaanottokuittauksen, jossa on päivämäärä ja yksilöity ilmoituksen tunnistenumero. 
 • Jos varainsiirtoveroilmoitus on annettu Lomake.fi:n kautta, kiinteistönvälittäjä tulostaa Lomake.fi:stä kuittaussivun, jossa on ilmoituksen vastaanottoaika ja vastaanottonumero.

Nämä tositteet voi lähettää asiakkaalle myös sähköisessä muodossa. 

Jos ilmoitus on annettu Lomake.fissä, ilmoitus säilyy Tallennetut lomakkeet -palvelussa 2 vuotta ja sen voi tulostaa sieltä jälkikäteen. Huom. jos ilmoitus on annettu yrityksen nimissä, kirjaudu myös Tallennetut lomakkeet -palveluun yrityksen nimissä.

Usein kysyttyä

Voit asioida yrityksen puolesta ja kirjautua omilla verkkopankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla, jos olet

 • toimitusjohtaja tai toimitusjohtajan sijainen
 • hallituksen puheenjohtaja
 • selvitysmies
 • isännöitsijä (as oy)
 • elinkeinonharjoittaja (ei tarvitse kuulua kaupparekisteriin)
 • vastuunalainen yhtiömies (ky)
 • yhtiömies (ay, ky)
 • oikeutettu (nimenkirjoitusoikeus yksin)
 • prokuristi
 • puheenjohtaja.

Jos olet yrityksen työntekijä, voit asioida yrityksen puolesta, jos sinulle on annettu jompikumpi seuraavista Suomi.fi-valtuuksista:

 • veroasioiden hoito
 • veroilmoittaminen.

Yritys: Lue ohjeet valtuuttamisesta Suomi.fi:ssä

 

Kun ilmoitus on annettu Lomake.fi:ssä

Jos huomaat lähettäneesi virheellisen ilmoituksen Lomake.fi:ssä, voit korjata sitä antamalla korvaavan varainsiirtoveroilmoituksen. Katso ohjeet varainsiirtoveroilmoituksen korjaamiseen Lomake.fi:ssä.

Kun ilmoitus on annettu kiinteistönvälitysohjelmasta rajapinnan kautta

Jos huomaat lähettäneesi virheellisen ilmoituksen, voit itse korjata sitä rajapinnan kautta, jos ohjelmistonkehittäjä on jo päivittänyt tämän ominaisuuden käyttämääsi ohjelmistoon. Tee siinä tapauksessa korvaava varainsiirtoveroilmoitus ja anna tunnistetieto alkuperäisestä ilmoituksesta, jota olet korjaamassa. Korvaavassa ilmoituksessa ilmoitetaan kaikki tiedot uudelleen.

Verohallinto on avannut reaaliaikaisen maksuviitekyselyn sekä varainsiirtoveroilmoittamisen rajapinnat. Rajapintojen avulla kiinteistönvälittäjä tai arvopaperikauppias voi kysyä varainsiirtoveron maksuviitettä ja tehdä varainsiirtoveroilmoituksen suoraan ohjelmiston kautta.

Ota yhteyttä ohjelmistotoimittajaasi ja tiedustele, onko käyttämääsi ohjelmistoon kehitetty rajapintojen käyttömahdollisuus. Jos ohjelmistotoimittajasi ei ole vielä kehittänyt reaaliaikaisen maksuviitekyselyn tai varainsiirtoveroilmoittamisen rajapintoja, pyydä ohjelmistotoimittajaasi ottamaan yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen ohjelmistotalot(at)vero.fi. Annamme ohjelmistotoimittajalle ohjeet rajapintojen kehittämiseksi. Lue lisää Verohallinnon rajapintapalveluista (vero.fi/rajapinta).

Jos käyttämässäsi ohjelmistossa ei ole vielä mahdollisuutta rajapintoihin, voit antaa varainsiirtoveroilmoituksen Lomake.fi:ssä verkkolomakkeella  "Varainsiirtoveroilmoitus kiinteistönvälittäjille ja arvopaperikauppiaille".

Kun asuntokauppa tehdään kiinteistönvälittäjän välittämänä, varainsiirtovero on maksettava kaupantekotilaisuudessa.

Kaupat voidaan tehdä kiinteistönvälittäjän välittämänä myös käyttämällä sähköistä asiointialustaa, ilman perinteistä kaupantekotilaisuutta. Tällöin varainsiirtovero katsotaan maksetuksi kaupanteon yhteydessä, jos ostaja on maksanut varainsiirtoveron viimeistään seitsemän päivän kuluttua siitä, kun kaikki kaupan osapuolet ovat allekirjoittaneet kauppakirjan sähköisesti.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.2.2023