Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Asunto-osake ensiasuntona – näin teet varainsiirtoveroilmoituksen asunto-osakkeesta

Ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Katso ensiasunnon verovapauden ehdot.

Jos et ole oikeutettu ensiasunnon varainsiirtoverovapauteen, katso ohjeet täältä.

Ensiasunnon ostajan verovapaus koskee vain vakituista asuntoa. Jos ostat asuntokaupan yhteydessä esimerkiksi autopaikan tai varaston (erilliset osakesarjat), muista maksaa siitä varainsiirtovero. 

Varainsiirtoveroilmoitus pitää antaa, vaikka et maksaisikaan ensiasunnosta varainsiirtoveroa.

1

tee ilmoitus

Tee varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu. Jos olet ostanut uudiskohteen, tee ilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun asunnon omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Varainsiirtoveroilmoituksessa vakuutat, että kyseessä on ensiasunto.

Jos ostat asunnon kiinteistönvälittäjän kautta, välittäjä tekee varainsiirtoveroilmoituksen puolestasi (uudiskohteissa ilmoitus on kuitenkin tehtävä itse).

  • Jos ostajia on useita – esimerkiksi puolisot – jokaisen ostajan on tehtävä oma varainsiirtoveroilmoituksensa.
  • Ilmoitusta varten tarvitset kauppakirjan tai muun sopimuksen. Saatat tarvita myös isännöitsijäntodistusta.
  • Asiakirjoja ei tarvitse kaikissa tilanteissa liittää ilmoitukseen. Ennen ilmoituksen lähettämistä OmaVerossa näet, tarvitaanko liitteitä vai riittääkö pelkkä ilmoitus.
    Ilmoita OmaVerossa

Ilmoita OmaVerossa

Näin teet varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Voit käyttää myös paperilomaketta. Paperilomakkeen liitteeksi tarvitaan kauppakirja.

2

Saat todistuksen varainsiirtoverosta

Saat todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeroon tai postitse. OmaVeroon todistus tulee yleensä noin 2 arkipäivän kuluessa ilmoituksen antamisesta. Näin löydät todistuksen OmaVerosta. Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen paperilomakkeella, todistus tulee näkyviin OmaVeroon myöhemmin.

Silloin kun asunto-osakkeen kaupat on tehty kiinteistönvälittäjän kautta, saat välittäjältä todistuksen varainsiirtoverosta. Välittäjän antama todistus ei näy OmaVerossa. 

3

Huolehdi omistuksesi rekisteröinnistä

Kysy isännöitsijältä, kuuluuko taloyhtiö Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään.

Jos taloyhtiö on huoneistotietojärjestelmässä, hae omistuksesi rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Silloin tieto varainsiirtoveron suorittamisesta siirtyy rekisteriin automaattisesti eikä todistusta varainsiirtoverosta tarvitse esittää isännöitsijälle.

Jos osakeluettelo ei ole vielä huoneistotietojärjestelmässä, esitä isännöitsijälle todistus varainsiirtoverosta. Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen ennen 1.11.2019, myös vanhanmallinen leimattu varainsiirtoveroilmoitus käy todistukseksi. Kysy isännöitsijältä, mitä muita asiakirjoja tarvitset omistuksesi rekisteröintiin.

Usein kysyttyä

Varainsiirtoverotus siirtyi OmaVeroon 8.11.2019. OmaVerossa näkyvät

  • OmaVeron kautta annetut ilmoitukset
  • 1.11.2019 tai sen jälkeen julkaistulla paperilomakkeella ilmoitetut kaupat. Paperilomakkeella annetut ilmoitukset tulevat näkyviin OmaVeroon viiveellä.

Näiden ilmoitusten osalta saat todistuksen varainsiirtoverosta, kun sekä ilmoitus että maksu ovat Verohallinnossa. Näin löydät todistuksen OmaVerosta. Jos kyse on asunto-osakkeesta, anna todistus isännöitsijälle, jotta hän voi merkitä omistuksesi osakeluetteloon.

Jos asunto-osakkeen kaupat on tehty kiinteistönvälittäjän kautta, saat välittäjältä todistuksen suoritetusta varainsiirtoverosta. Välittäjän antama todistus ei näy OmaVerossa. Jos kyse on uudiskohteesta, ostajan on itse annettava varainsiirtoveroilmoitus ja silloin todistuskin löytyy OmaVerosta.

Vanhat ilmoitukset

Jos olet antanut varainsiirtoveroilmoituksen vanhalla paperilomakkeella ennen marraskuuta 2019, ilmoitus ei näy OmaVerossa. Älä tee ilmoitusta uudelleen. Jos tarvitset vanhaa leimattua varainsiirtoveroilmoitusta esimerkiksi isännöitsijää varten, ota yhteyttä palvelunumeroon 029 497 022 (Varainsiirtoverotus).

Muista ensin antaa huoneistosta varainsiirtoveroilmoitus ja maksa vero.

Koska taloyhtiö on huoneistotietojärjestelmässä, sinun pitää hakea omistuksesi rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Tieto varainsiirtoveron suorittamisesta siirtyy Maanmittauslaitokselle automaattisesti, eikä sinun tarvitse antaa todistusta varainsiirtoverosta erikseen isännöitsijälle. 

Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä

Muutin paperisen osakekirjani sähköiseksi. Voinko vähentää rekisteröintimaksun verotuksessa?

Sivu on viimeksi päivitetty 1.1.2024