Autopaikan tai varaston ostaja – maksa varainsiirtovero ja tee ilmoitus

Sinun pitää maksaa varainsiirtoveroa, kun ostat asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat autopaikan, varaston, liikehuoneiston tai muun tilan hallintaan.

Varainsiirtoveron määrä pitää itse laskea ja omatoimisesti maksaa.

1

laske vero

Vero on 2 % kauppahinnasta (ja mahdollisista muista vastikkeista) sekä yhtiölainaosuudesta.

Velaton hinta sisältää kauppahinnan ja mahdollisen yhtiölainan.

Vero maksetaan siis velattomasta hinnasta, vaikka maksaisit mahdollisen yhtiölainaosuuden pois kaupantekohetkellä.

Halutessasi voit käyttää apunasi varainsiirtoverolaskuria.

Esimerkki: Sanna ostaa autopaikan, jonka myyntihinta on 10 000 euroa. Osakkeisiin kohdistuva yhtiölaina on 2 000 euroa. Myynti-ilmoituksessa velaton hinta on siis 12 000 euroa. Varainsiirtovero lasketaan 12 000 eurosta. Varainsiirtovero on 2 % x 12 000 euroa = 240 euroa. Sillä ei ole merkitystä, maksaako Sanna yhtiölainan pois kaupanteon hetkellä vai pikku hiljaa osana yhtiövastiketta.

2

maksa vero

Maksa varainsiirtovero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen. Jos ostat esimerkiksi autopaikan kiinteistönvälittäjän kautta, maksa vero kaupanteon yhteydessä.

Jos olet ostanut uudiskohteen, maksa vero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

Katso maksuohjeet

3

tee ilmoitus

Tee varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen (kauppa ilman kiinteistönvälittäjää).

Jos ostat autopaikan tai muun tilan kiinteistönvälittäjän kautta

  • saat välittäjältä oman kappaleesi varainsiirtoveroilmoituksesta
  • välittäjä antaa varainsiirtoveroilmoituksen Verohallinnolle.

Jos olet ostanut uudiskohteen, tee ilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun uudiskohteen omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

Ilmoita verkossa 

Katso ilmoitusohjeet

4

toimita ilmoitus isännöitsijälle

Esitä isännöitsijälle osakeluettelomerkintää varten jokin seuraavista:

  • tuloste sähköisestä ilmoituksestasi, jossa näkyy Verohallinnon vastaanottokuittaus
  • käsitelty (leimattu) paperinen ilmoitus
  • ilmoitus, jonka olet saanut kiinteistönvälittäjältä.

Kysy isännöitsijältä, mitä muita asiakirjoja tarvitset omistuksesi rekisteröintiin.

Ensiasunnon verovapaus ei koske autopaikkaa

Ensiasunnon verovapaus koskee vain vakituista asuntoa. Voit hankkia ensiasunnon yhteydessä esimerkiksi autopaikan tai varaston. Et kuitenkaan voi saada niistä ensiasunnon ostajan verovapautta, jos autopaikan ja varaston osakkeet voi myydä erikseen (erilliset osakesarjat).

Lue lisää ensiasunnon ostajan verovapaudesta ja arvopaperikaupoista.

 

Osallistu verkkoseminaariin 23.9. klo 13 - 14

Ilmoittaudu veroinfoon varainsiirtoverotuksen muutoksista

Verkkoseminaari on tarkoitettu erityisesti kiinteistönvälittäjille, isännöitsijöille, pankeille ja arvopaperinvälittäjille. Saat tietoa varainsiirtoveron ilmoittamisesta ja maksamisesta, jotka muuttuvat marraskuussa 2019.


 

Usein kysyttyä

Varainsiirtovero asunto-osakkeesta pitää yleensä maksaa 2 kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu. Välittäjäkaupoissa vero on yleensä maksettava sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä. Jos yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke, se voi kuitenkin vaikuttaa määräaikaan.

Jos myydyt osakkeet voi lunastaa, lunastajan täytyy maksaa vero ja antaa ilmoitus 2 kuukauden kuluessa lunastuksesta. Tässä tapauksessa alkuperäisen ostajan ei tarvitse maksaa veroa. Jos alkuperäinen ostaja on jo maksanut varainsiirtoveron, veroa voi hakea takaisin palautushakemuksella.

Kun kyseessä on välittäjäkauppa

  • Kukaan ei lunasta osakkeita: Ostajan pitää maksaa vero heti kun lunastusaika on päättynyt. Tässä tapauksessa kiinteistönvälittäjällä on vastuu huolehtia siitä, että ostaja maksaa veron ja välittäjä antaa varainsiirtoveroilmoituksen. Kun ostaja maksaa veron välittömästi lunastusajan päätyttyä, Verohallinto ei peri veronlisäystä.
  • Joku lunastaa osakkeet yhtiöjärjestyksen mukaisesti: Lunastajan pitää maksaa vero ja antaa ilmoitus 2 kuukauden kuluessa lunastuksesta. Tässä tapauksessa välittäjä ei ole vastuussa verosta, koska hän ei ole lunastuksessa välittäjänä.