Autopaikan tai varaston ostaja – maksa varainsiirtovero ja tee ilmoitus

Sinun pitää maksaa varainsiirtoveroa, kun ostat asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat autopaikan, varaston, liikehuoneiston tai muun tilan hallintaan.

Varainsiirtoveron määrä pitää itse laskea ja omatoimisesti maksaa.

1

laske vero

Vero on 2 % kauppahinnasta (ja mahdollisista muista vastikkeista) sekä yhtiölainaosuudesta.

Velaton hinta sisältää kauppahinnan ja mahdollisen yhtiölainan.

Vero maksetaan siis velattomasta hinnasta, vaikka maksaisit mahdollisen yhtiölainaosuuden pois kaupantekohetkellä.

Halutessasi voit käyttää apunasi varainsiirtoverolaskuria.

Esimerkki: Sanna ostaa autopaikan, jonka myyntihinta on 10 000 euroa. Osakkeisiin kohdistuva yhtiölaina on 2 000 euroa. Myynti-ilmoituksessa velaton hinta on siis 12 000 euroa. Varainsiirtovero lasketaan 12 000 eurosta. Varainsiirtovero on 2 % x 12 000 euroa = 240 euroa. Sillä ei ole merkitystä, maksaako Sanna yhtiölainan pois kaupanteon hetkellä vai pikku hiljaa osana yhtiövastiketta.

2

tee ilmoitus

Tee varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen (kauppa ilman kiinteistönvälittäjää).

Jos ostat autopaikan tai muun tilan kiinteistönvälittäjän kautta

  • välittäjä antaa varainsiirtoveroilmoituksen Verohallinnolle
  • saat välittäjältä Verohallinnon vastaanottokuittauksen sähköisestä varainsiirtoveroilmoituksesta.

Jos olet ostanut uudiskohteen, tee ilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun uudiskohteen omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

Ilmoita OmaVerossa

Katso ilmoitusohjeet ja tarvittavat liitteet

Henkilöasiakas, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö voivat käyttää myös paperilomaketta

3

maksa vero

Maksa varainsiirtovero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen. Jos ostat esimerkiksi autopaikan kiinteistönvälittäjän kautta, maksa vero kaupanteon yhteydessä.

Jos olet ostanut uudiskohteen, maksa vero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

Huomaa, että maksamiseen tarvitset oman varainsiirtoveron viitenumerosi, joka kannattaa selvittää ennen kaupantekotilaisuutta. Saat viitenumeron joko OmaVerosta tai puhelimitse.

Maksa OmaVerossa

Katso maksuohjeet

4

toimita isännöitsijälle todistus varainsiirtoverosta

Esitä isännöitsijälle osakeluettelomerkintää varten toinen seuraavista:

  • todistus varainsiirtoverosta, jonka saat, kun olet ilmoittanut ja maksanut varainsiirtoveron (omatoimiset kaupat). Saat todistuksen postitse ja voit tulostaa sen myös OmaVerosta.
  • varainsiirtoveroilmoituksen vastaanottokuittaus, jonka olet saanut kiinteistönvälittäjältä.

Kysy isännöitsijältä, mitä muita asiakirjoja tarvitset omistuksesi rekisteröintiin.

Ensiasunnon verovapaus ei koske autopaikkaa

Ensiasunnon verovapaus koskee vain vakituista asuntoa. Voit hankkia ensiasunnon yhteydessä esimerkiksi autopaikan tai varaston. Et kuitenkaan voi saada niistä ensiasunnon ostajan verovapautta, jos autopaikan ja varaston osakkeet voi myydä erikseen (erilliset osakesarjat).

Lue lisää ensiasunnon ostajan verovapaudesta ja arvopaperikaupoista.

Usein kysyttyä

Varainsiirtovero asunto-osakkeesta pitää yleensä maksaa 2 kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu. Kiinteistönvälittäjän välityksellä tehdyissä kaupoissa vero on yleensä maksettava sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä eli kaupantekotilaisuudessa. Jatkossa määräajat ovat samat, vaikka yhtiöjärjestyksessä olisi lunastuslauseke.

Jos lunastusoikeutta käytetään, lunastajan täytyy maksaa vero ja antaa ilmoitus 2 kuukauden kuluessa lunastuksesta. Alkuperäinen ostaja voi tässä tapauksessa hakea maksetun varainsiirtoveron palautusta jälkikäteen.

 

Osakehuoneistojen tiedot uuteen järjestelmään

Asunto-osakkeiden omistustiedot kootaan jatkossa huoneistotietojärjestelmään, jota ylläpitää Maanmittauslaitos. Samalla luovutaan paperisista osakekirjoista.

Muutos tapahtuu vaiheittain: 1.1.2019 jälkeen perustettavien uusien taloyhtiöiden osakastiedot viedään suoraan rekisteriin. Vanhat, ennen vuotta 2019 perustetut taloyhtiöt siirtyvät huoneistotietojärjestelmään kahdessa vaiheessa. Ensin taloyhtiö siirtää osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään ja vasta sen jälkeen osakkeenomistajat voivat hakea omistuksensa rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta.

Uudistus ei vaikuta varainsiirtoveron ilmoittamiseen ja maksamiseen. Jos taloyhtiön osakeluettelo on jo huoneistotietojärjestelmässä, tieto varainsiirtoveron suorittamisesta siirtyy Maanmittauslaitokselle automaattisesti.

Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä.