Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Siirtosopimuksen siirtäjä – toimi näin

Jos myyt rakentamisvaiheen kauppakirjalla hankkimasi uudiskohteen ennen kuin omistusoikeus siirtyy sinulle, kauppa toteutetaan niin sanotulla siirtosopimuksella. Sinun täytyy ilmoittaa ja maksaa varainsiirtovero alkuperäisestä kauppahinnasta.

1

tee ilmoitus

Tee varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun siirtosopimus on allekirjoitettu. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

Jos siirtosopimuksessa on useita siirtäjiä – esimerkiksi puolisot – jokaisen on tehtävä oma varainsiirtoveroilmoituksensa.

Ilmoita OmaVerossa

 • Merkitse kaupantekopäiväksi päivä, jolloin olet itse ostanut osakkeet (kauppakirjan allekirjoituspäivä).
 • Omaisuuden tietoja koskevassa kohdassa kysytään, onko hankkimasi omaisuus uudiskohde. Vastaa kohtaan "Kyllä", jotta varainsiirtoveron eräpäivä määräytyy oikein ja merkitse omistusoikeuden siirtymispäiväksi siirtosopimuksen allekirjoituspäivä. Eräpäivä on 2 kuukautta siirtosopimuksen allekirjoituspäivästä. 
 • Merkitse kauppahinnaksi oma osuutesi alkuperäisestä kauppahinnasta, joka näkyy rakentamisvaiheen kauppakirjassa. Älä ilmoita yhtiölainaa, koska siitä ei tarvitse maksaa tässä tapauksessa varainsiirtoveroa.
 • Asiakirjoja ei tarvitse kaikissa tilanteissa liittää ilmoitukseen. Ennen ilmoituksen lähettämistä OmaVerossa näet, tarvitaanko liitteitä vai riittääkö pelkkä ilmoitus.

Näin teet varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Henkilöasiakas, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö voivat käyttää myös paperilomaketta. Jos käytät paperilomaketta, lähetä allekirjoitetun lomakkeen mukana

 • kopio allekirjoitetusta rakentamisvaiheen kauppakirjasta
 • kopio allekirjoitetusta siirtosopimuksesta.
2

maksa vero

Maksa vero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun siirtosopimus on allekirjoitettu. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää. Vero pitää maksaa, vaikka olisit ollut niin sanottu ensiasunnon ostaja. Voit saada ensiasunnon verovapauden myöhemmin, jos ostat asunnon ja verovapauden ehdot täyttyvät.

 • Jos maksat OmaVerossa, viitenumerot ja muut maksutiedot siirtyvät automaattisesti oikein verkkopankin maksupohjaan. OmaVero laskee veron määrän antamasi varainsiirtoveroilmoituksen perusteella.
 • Jos maksat verkkopankissa, maksamiseen tarvitset Verohallinnon tilinumeron ja oman varainsiirtoveron viitenumerosi. Saat viitenumeron ja tilinumeron
  • Omaverosta: Valitse etusivun välilehti Omat verolajit. Siirry kohtaan Maksutilanne ja valitse linkki Verojen maksaminen. Viitenumero ja Verohallinnon tilinumerot näkyvät Varainsiirtoveron kohdassa Muut maksutavat. 
  • puhelimitse 029 497 026 (Maksuliikenne, puhelun hinta pvm./mpm.).

Maksa vero kahden desimaalin tarkkuudella. Pyöristä veron määrä lähimpään senttiin normaalien pyöristyssääntöjen mukaisesti. Esimerkiksi jos veron tarkka määrä on 345,67890 euroa, maksa veroa 345,68 euroa. 

Jos siirtosopimuksessa on useita siirtäjiä – esimerkiksi puolisot – jokainen maksaa oman osuutensa verosta käyttäen omaa varainsiirtoveron viitenumeroaan. Maksu näkyy OmaVerossa 1–2 arkipäivän kuluttua.

3

Saat todistuksen varainsiirtoverosta

Saat todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeroon tai postitse. OmaVeroon todistus tulee yleensä noin 2 arkipäivän kuluessa ilmoituksen antamisesta ja veron maksamisesta. Näin löydät todistuksen OmaVerosta. 

Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen paperilomakkeella, todistus tulee näkyviin OmaVeroon myöhemmin.

Varainsiirtoveron määrä – siirtosopimuksen siirtäjä

Vero on 2 % koko alkuperäisestä kauppahinnasta. Siirtäjä ei maksa varainsiirtoveroa yhtiölainaosuudesta.

Halutessasi voit käyttää apunasi varainsiirtoverolaskuria.

Lue lisää uuden asunnon siirtosopimuksesta.

Usein kysyttyä

Omistusoikeuden siirtyminen määritellään kauppakirjassa. Uudiskohteissa omistusoikeus siirtyy yleensä silloin, kun rakennus on valmistunut ja olet maksanut kauppahinnan kokonaan.

Sivu on viimeksi päivitetty 31.3.2023