Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Uudiskohde – siirtosopimuksessa siirronsaaja, toimi näin

Jos ostat uudiskohteen, jonka myyjä on hankkinut rakentamisvaiheessa tai sitä aikaisemmin ja jonka hän myy sinulle ennen kuin kohde on valmistunut ja omistusoikeus on siirtynyt myyjälle, kauppa toteutetaan ns. siirtosopimuksella.

Ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos tietyt ehdot täyttyvät. Ilmoitus pitää tehdä joka tapauksessa.

Ensiasunnon ostaja: katso ohjeet täältä

1

tee ilmoitus

Tee varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

Jos ostajia on useita – esimerkiksi puolisot – jokaisen ostajan on tehtävä oma varainsiirtoveroilmoituksensa.

Ilmoita OmaVerossa 

 • Merkitse kohtaan "Oma osuutesi kauppahinnasta" sekä myyjälle maksamasi kauppahinta että rakennuttajalle maksamasi kauppahintaerät.
 • Ilmoita yhtiölainaosuus omassa kohdassaan.
 • Asiakirjoja ei tarvitse kaikissa tilanteissa liittää ilmoitukseen. Ennen ilmoituksen lähettämistä OmaVerossa näet, tarvitaanko liitteitä vai riittääkö pelkkä ilmoitus.
 • Näin teet varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Henkilöasiakas, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö voivat käyttää myös paperilomaketta. Jos käytät paperilomaketta, lähetä allekirjoitetun lomakkeen mukana

 • kopio allekirjoitetusta siirtosopimuksesta
 • kuitti kauppahinnan viimeisen maksuerän maksusta tai kopio rakennuttajan lähettämästä muuttokirjeestä.
2

maksa vero

Maksa vero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

 • Jos maksat OmaVerossa, viitenumerot ja muut maksutiedot siirtyvät automaattisesti oikein verkkopankin maksupohjaan. OmaVero laskee veron määrän antamasi varainsiirtoveroilmoituksen perusteella.
 • Jos maksat verkkopankissa, maksamiseen tarvitset Verohallinnon tilinumeron ja oman varainsiirtoveron viitenumerosi. Saat viitenumeron ja tilinumeron
  • Omaverosta: Valitse etusivun välilehti Omat verolajit. Siirry kohtaan Maksutilanne ja valitse linkki Verojen maksaminen. Viitenumero ja Verohallinnon tilinumerot näkyvät  Varainsiirtoveron kohdassa Muut maksutavat.
  • puhelimitse 029 497 026 (Maksuliikenne, puhelun hinta pvm./mpm.).

Maksa vero kahden desimaalin tarkkuudella. Pyöristä veron määrä lähimpään senttiin normaalien pyöristyssääntöjen mukaisesti. Esimerkiksi jos veron tarkka määrä on 345,67890 euroa, maksa veroa 345,68 euroa. 

Jos ostajia on useita – esimerkiksi puolisot – jokainen ostaja maksaa oman osuutensa verosta käyttäen omaa varainsiirtoveron viitenumeroaan. Maksu näkyy OmaVerossa 1–2 arkipäivän kuluttua.

3

Saat todistuksen varainsiirtoverosta

Saat todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeroon tai postitse. OmaVeroon todistus tulee yleensä noin 2 arkipäivän kuluessa ilmoituksen antamisesta ja veron maksamisesta. Näin löydät todistuksen OmaVerosta. 

Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen paperilomakkeella, todistus tulee näkyviin OmaVeroon myöhemmin.

4

Huolehdi omistuksesi rekisteröinnistä

Jos isännöitsijätodistuksen mukaan taloyhtiösi kuuluu huoneistotietojärjestelmään, huoneiston omistukselle on haettava rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Katso ohjeet omistuksesi rekisteröintiin.

Jos taloyhtiösi ei kuulu huoneistotietojärjestelmään, esitä isännöitsijälle osakeluettelomerkintää varten todistus varainsiirtoverosta. Todistuksen saat, kun sekä ilmoitus että maksu ovat kirjautuneet tietojärjestelmäämme. Todistusta ei saa siis saman tien, vaan se tulee OmaVeroon yleensä 2 arkipäivän kuluessa maksamisesta. Lähetämme todistuksen sinulle myös postitse.

Kysy isännöitsijältä, mitä muita asiakirjoja tarvitset omistuksesi rekisteröintiin.

Varainsiirtoveron määrä – siirronsaaja 

Vero on 1,5 % yhteissummasta, johon lasketaan

 • myyjälle maksamasi kauppahinta
 • mahdolliset rakennuttajalle maksamasi kauppahintaerät
 • asunto-osakkeisiin kohdistuva osuus yhtiölainasta.

Jos siirtosopimus tai muu luovutussopimus on allekirjoitettu ennen 12.10.2023, vero on 2 %. Sitovan sopimuksen allekirjoituspäivä ratkaisee sen, mitä veroprosenttia kauppaan sovelletaan. Uudiskohteissa omistus- tai hallintaoikeuden siirtymisellä ei ole merkitystä.

Halutessasi voit käyttää apunasi varainsiirtoverolaskuria.

Lue lisää uuden asunnon siirtosopimuksesta.

Usein kysyttyä

Omistusoikeuden siirtyminen määritellään kauppakirjassa. Uudiskohteissa omistusoikeus siirtyy yleensä silloin, kun rakennus on valmistunut ja olet maksanut kauppahinnan kokonaan.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.1.2024