Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Maatalouden tuotantorakennusten kiinteistöverotuki 2022

Maataloudenharjoittajat voivat hakea tilapäistä kiinteistöverotukea maatalouden tuotantorakennuksille. Tuen hakuaika on 15.9.–31.10.2022.

Voit hakea tukea, jos maatalouden tuotantorakennuksista perittävä kiinteistövero on vähintään 10 euroa. Tuki on enintään 35 000 euroa. Tuen määrä riippuu siitä, paljonko sinulle on määrätty kiinteistöveroa tuotantorakennuksista vuonna 2022. Voit saada tuotantorakennuksiin kohdistuvan kiinteistöveron kokonaisuudessaan takaisin kiinteistöverotukena.

Tuki koskee ainoastaan maatalouden tuotantorakennuksia – ei maapohjaa eikä metsätalouden tuotantorakennuksia. Tuki ei myöskään koske elinkeinotoimintaan kuuluvia rakennuksia.

Olet oikeutettu kiinteistöverotukeen, jos täytät kaikki nämä ehdot:

 • Rehujen, poltto- ja voiteluaineiden, sähkön ja lannoitteiden osuus maatalouden menoista ennen varauksia, poistoja ja korkokuluja on vähintään 15 prosenttia vuonna 2022. Oma arviosi riittää.
 • Et ole pakotelistalla Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi.
 • Et ole saanut Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi muuta alkutuotannon kriisitukea niin, että tukien yhteismäärä ylittää 35 000 euroa vuonna 2022. Muulla kriisituella tarkoitetaan tässä tapauksessa Ahvenanmaan maakuntahallinnolta saatua tukea alkutuotantoa varten. Molempia tukia voi siis saada, mutta tukien yhteismäärä voi olla enintään 35 000 euroa.

Kiinteistöverotukea voivat hakea kaikki maataloudenharjoittajat, joille on verovuoden aikana määrätty kiinteistöveroa maatalouden tuotantorakennuksista. Tuki koskee myös osakeyhtiömuotoisia maataloudenharjoittajia. Jos kyse on maatalousyhtymästä, kukin osakas hakee maksamaansa kiinteistöveroon tukea omalla hakemuksellaan. Myös puolisot hakevat tukea omilla hakemuksillaan, jos molemmille on määrätty tuotantorakennuksista kiinteistöveroa.

Huomaa, että kiinteistöverotuen tiedot ovat julkisia, jos myönnetyn tuen määrä on yli 10 000 euroa.

Maksa kiinteistövero ajallaan – tukipäätökset tulevat joulukuussa

Tukipäätökset tehdään Verohallinnossa joulukuussa. Huomaa, että kiinteistöveron ensimmäisen erän eräpäivä on useimmilla jo ennen tukipäätöksen saamista, monilla myös toisen erän eräpäivä. Maksa siis kiinteistöverot normaalisti aiemman kiinteistöveropäätöksesi mukaan, kunnes saat hyväksytyn päätöksen tuesta.

Maatalouden tuotantorakennusten kiinteistöverotuki pienentää sinulle määrättyä kiinteistöveron määrää. Maksamme sinulle kiinteistöverotuen ennen vuoden loppua. Jos sinulla on kiinteistöveroa vielä maksamatta, kun hakemuksesi hyväksytään, kiinteistöveron määrä alenee tuen verran.

Hae tukea OmaVerossa

Kiinteistöverotukea voi hakea OmaVerossa 15.9.–31.10.2022. Tukea ei myönnetä automaattisesti, vaan sinun pitää hakea sitä itse. Jos sinulla on maatalouden tuotantorakennuksia ja niistä perittävä kiinteistövero on vähintään 10 euroa, linkki hakemukseen on 15.9.2022 alkaen OmaVeron etusivulla, kohdassa Kiinteistövero.

Jos käytät veroasioissasi asianhoitajaa, huolehdi, että asianhoitajallasi on tarvittavat valtuudet kiinteistöverotuen hakemista varten. Asianhoitajasi tarvitsee joko valtuuden “Veroasioiden hoito tai “Kiinteistöveroasioiden hoito”. Lue ohje: Näin annat Suomi.fi-valtuuden veroasiointiin. Hakemuksen tiedot voi antaa puhelimitse vain erityisestä syystä, jos hakija ei voi käyttää OmaVeroa. Katso kiinteistöverotuksen palvelunumero.

Verohallinto tekee tukipäätökset joulukuussa. Saat päätöksen kiinteistöverotuesta OmaVeroon ja postitse, jos et ole ottanut käyttöön sähköistä viranomaisasiointia eli Suomi.fi-viestejä. Jos sinulla on Suomi.fi-viestit käytössäsi, saat päätöksen ainoastaan OmaVeroon. Saat siitä herätteen sähköpostiisi.

Tuki maksetaan tilille – tarkista tilinumero

Tuki maksetaan tilillesi ennen vuoden 2022 loppua. Tarkista OmaVerossa, että Verohallinnon tiedoissa on oikea tilinumero. Katso ohje: Näin ilmoitat tilinumeron OmaVerossa.

Näin haet tuotantorakennusten kiinteistöverotukea OmaVerossa

Siirry OmaVeroon, jos et ole vielä kirjautunut palveluun (avautuu uuteen ikkunaan)

 1. Katso kuva

  Valitse etusivulta kohdasta Kiinteistövero linkki Hae maatalouden tuotantorakennusten kiinteistöverotukea.

 2. Katso kuva

  Ilmoituksessa on 2 vaihetta. Näet ne vaihepolusta, joka on oman nimesi alapuolella.

  Vaihe Hakemuksen tiedot:

  • Vahvista valitsemalla valintaruudut, että täytät kaikki tukea koskevat ehdot.
  • Jos sinulla on maataloustoimintaa Ahvenanmaalla ja olet saanut vuonna 2022 Ahvenanmaan maakuntahallinnolta tukea alkutuotantoa varten, valitse Kyllä. Ilmoita myös saadun tuen määrä euroina.
  • Kohdassa Lisätietojen antajan yhteystiedot näkyvät omat yhteystietosi, jos ne ovat Verohallinnon tiedossa. Jos ilmoituksesta antaa lisätietoja joku muu, ilmoita hänen yhteystietonsa.
 3. Katso kuva

  Vaihe Esikatsele ja lähetä: Tarkista, että tiedot ovat oikein. Valitse lopuksi painike Lähetä.

Sivu on viimeksi päivitetty 30.11.2022