Taksilain muutokset

Olitpa sitten yksityishenkilö tai yrityksen edustaja, omalla esimerkillä voi vaikuttaa yleiseen asenneilmapiiriin. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten toimia oikein tai suojautua harmaan talouden ja talousrikollisuuden aiheuttamilta haitoilta. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunta kuuluu kaikille ja siitä myös hyötyvät kaikki, niin kansalaiset, yritykset kuin viranomaisetkin.

Uusi liikennepalvelulaki keventää sääntelyä merkittävästi ja vähentää tieliikenteessä toimijoiden hallinnollista taakkaa. Toimivalta liikennelupahakemusten käsittelyssä, lupien myöntämisessä ja luvanhaltijoiden valvonnassa siirtyy ELY-keskuksilta Trafille. Mitä muutokset tarkoittavat käytännössä taksimatkustajan ja taksiyrittäjien kannalta?

Yksityishenkilö

  • Varmista, että kyseessä on luvallinen taksi. Luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi on oltava esillä ajoneuvossa asiakasta varten. Taksivalaisinta ei edellytetä pakollisena varusteena, mutta se on hyvä tapa tunnistaa taksi jatkossakin. Taksivalaisimen tulee olla kelta-musta, jossa lukee joko TAKSI tai TAXI, sen koko voi vaihdella ja siinä voi olla muutakin tekstiä. Taksina voi toimia henkilöautojen lisäksi mm. pakettiautot, mopoautot, mönkijät tai kuorma-autot, mutta ei linja-autot.
  • Tarkista hinta ja sen perusteet etukäteen. Vaikka hinnat voivat jatkossa olla kiinteitä ja perustua muuhun kuin kilometri- ja aikaveloituksiin, asiakkaalla on oikeus tietää hinta tai hinnan määräytymisen perusteet taksia tilattaessa tai ennen matkan alkamista. Jos matkan hinta ylittää 100 euroa, niin kuljettajan pitää sopia selkeästi hinnasta etukäteen asiakkaan kanssa.  
  • Vaadi kuittia. Taksiyrittäjän on aina tarjottava asiakkaalle kuitti, joka voidaan antaa myös sähköisesti. Mikäli palvelussa on puutteita tai hinnoittelussa epäselvyyttä, ota ensin yhteyttä siihen tahoon, jolta tilasit taksin eli välityskeskukseen tai taksiyrittäjään. Jos valituksesi ei tuota toivomaasi tulosta, ota yhteyttä kuluttajaneuvontaan [.fi]›.

Lisätietoa Trafin sivuilta [.fi]›.

Yritys

  • Rekisteröidy yrittäjäksi ja hoida luvat kuntoon. Valitse haluamasi yritysmuoto ja hae Y-tunnus osoitteesta ytj.fi [.fi]›. Ilmoittaudu samalla Verohallinnon rekistereihin [.fi]›. Taksiliikenteen harjoittaminen edellyttää taksiliikennelupaa, tarkempaa tietoa löydät Trafin sivuilta [.fi]›. Sinun täytyy ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos arvioit liikevaihtosi ylittävän 10 000 euroa tilikaudessa.
  • Pidä ajopäiväkirjaa, josta käy ilmi a) ajotulot jaettuna käteisajotuloihin, luottoajotuloihin ja muihin tuloihin sekä b) verovuoden alusta yhteenlasketut tiedot ajokilometreistä jaettuna ammattiajoihin, tuloa tuottamattomiin ammattiajoihin, yksityisajoihin ja muihin ajoihin. Kuitinantolaitteella varustetun taksamittarin tuottama raportti toimii myös ajopäiväkirjana. Muista lisäksi, että elinkeinonharjoittajan on aina tarjottava asiakkaalle kuitti. Merkitse kaikki maksutapahtumat yrityksesi kirjanpitoon.
  • Ilmoita tulosi elinkeinotoiminnan veroilmoituksella, maksa tarvittavat arvonlisäverot ja tee yritystoiminnan vähennykset. Ajotulot on ilmoitettava riippumatta siitä, onko ajo tapahtunut ulkopuolisen toimijan välityksellä vai ei. Tulot itse ilmoittamalla säästyy jälkikäteiseltä selvittelyltä sekä verotuksellisilta seuraamuksilta, veronkorotuksilta ja viivästyskoroilta. Pahimmassa tapauksessa ilmoittamatta jättäminen voi olla rikos.

Lisätietoa Verohallinnon [.fi]› ja Trafin [.fi]› sivuilta.