Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Bloggaamisen arvonlisäverotus

Blogin pitäjä voi saada yrityksiltä palkkioita eli vastiketta kirjoittamisesta. Palkkion ei tarvitse olla rahaa, vaan se voi olla myös tavaroita tai palveluita, jotka yritys antaa bloggaajan käyttöön.

Jos kirjoitat blogissasi yrityksen tuotteista tai tuot muuten yritykselle näkyvyyttä palkkiota vastaan, verotuksen kannalta myyt silloin yritykselle mainontaa tai markkinointipalvelua. Myynti on arvonlisäverollista eli sinun on maksettava palkkiosta arvonlisävero. Mainonnan ja markkinoinnin arvonlisäveroprosentti on 24 % eli niin sanottu yleinen verokanta.

Jos liikevaihtosi kuitenkin on enintään 15 000 euroa tilikaudessa, sinun ei tarvitse rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi eikä maksaa arvonlisäveroa. Lisätietoa pienen yrityksen arvonlisäverosta

Lue lisää myös tilikaudesta ja liikevaihdosta

Pitääkö tekijänoikeuspalkkiosta maksaa arvonlisäveroa?

Blogikirjoitus on teos, johon sen kirjoittajalla on tekijänoikeus. Taiteellisesta tai kirjallisesta teoksesta saatu korvaus voi olla arvonlisäverotonta, jos kyse on tekijänoikeuden luovutuksesta. Tämä ei kuitenkaan koske esimerkiksi mainosteosta tai valokuvaa. Niiden luovutukset ovat arvonlisäverollisia. 

Bloggaajan ja yrityksen yhteistyö (ns. sisältöyhteistyö) on usein markkinointia, joten bloggaamisesta saamasi palkkiot ovat arvonlisäverollisia (jos olet arvonlisäverovelvollinen).

Usein kysyttyä

Palkasta ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Sinun ei siis tarvitse maksaa arvonlisäveroa, jos olet työsuhteessa yritykseen ja blogin pitäminen on työtehtäväsi, josta saat palkkaa. 

Esimerkiksi kauneusblogin pitäjä voi saada yritykseltä korvauksen siitä, että bloggaaja tarjoaa näkyvyyttä yrityksen tuotteelle, kuten kosteusvoiteelle tai kosmetologin palveluille. Yritys sopii bloggaajan kanssa, että blogiin tulee linkki yrityksen sivuille tai muu lyhyt maininta. Yritys tarjoaa bloggaajlle kosteusvoiteen tai kosmetologikäynnin, jonka toivoo näkyvän blogissa. Bloggaaja testaa tuotteen, kirjoittaa omia kokemuksiaan blogiinsa sekä liittää kirjoitukseen omia kuviaan.

Bloggaaja saa valmiista blogikirjoituksesta etukäteen sovitun palkkion, joka on kiinteä summa. Blogikirjoitus julkaistaan bloggaajan omilla www-sivuilla, ja bloggaaja tekee kirjoitustyön omilla työvälineillään. Bloggaaja ei ole sopinut, että kirjoituksen tekijänoikeus siirtyisi yritykselle. Bloggaaja ei myöskään luovuta kuvia yrityksen käyttöön, ellei asiasta erikseen sovita. 

Vaikka yritys ei yrittäisi vaikuttaa blogikirjoituksen sisältöön vaan bloggaaja kirjoittaisi kokemuksistaan vapaasti ja omalla tyylillään, kirjoitus on markkinointia ja mainontaa. Bloggaajan on maksettava palkkiosta arvonlisävero, jos hänen liikevaihtonsa on yli 15 000 euroa tilikaudessa. Markkinointi- ja myyntipalveluista menee arvonlisäveroa 24 % eli niin sanotun yleisen verokannan mukaan.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on yleistä, että blogissa on lahjoituspainike, jonka kautta lukijat voivat halutessaan lahjoittaa rahaa blogin ylläpitoon. Suomessa tämä on vielä harvinaista.

Lahjoittaja ei saa suoraan vastiketta rahalleen eli hän ei osta bloggaajalta mitään. Lahjoittaminen on vapaaehtoista ja summankin lahjoittaja voi päättää itse. Tällainen toiminta jää arvonlisäverotuksen ulkopuolelle, joten lahjoituksista ei mene arvonlisäveroa.

Verkkomainosten myynti blogin yhteyteen on sähköisen palvelun myyntiä. Mainosten myyntimaa pitää selvittää. Käytännössä sähköisten palvelujen myyntimaa on ostajan maa. Jos myyntimaa on Suomi, myynnistä tilitetään arvonlisävero Suomeen. 

Koska et saa blogin pitämisestä palkkiota, ei bloggaamiseen myöskään liity myyntejä. Et siis ole bloggaamisesta arvonlisäverovelvollinen.

Jos yritys käyttää ottamaasi kuvaa omassa toiminnassaan, saamasi palkkio on kuvan käyttökorvausta. Käyttöoikeuden myyntimaa pitää selvittää, ja myös muut yksityiskohdat vaikuttavat arvonlisäverotukseen. Kun arvonlisäverotus selvitetään tapauskohtaisesti, joten ota tarvittaessa yhteyttä Verohallintoon.

Sivu on viimeksi päivitetty 28.12.2023