Oma-aloitteisten verojen ilmoittamisen ja maksamisen ohjeet korvaavat entiset verotili- sekä kausiveroilmoitusohjeet

Verotili-palvelu ja kausiveroilmoitus ovat poistuneet käytöstä vuoden 2017 alusta. Ilmoitukset arvonlisäverosta, työnantajasuorituksista sekä muista oma-aloitteisista veroista on annettava verkossa esimerkiksi OmaVero-palvelussa.

Etusivu > Yritys- ja yhteisöasiakkaat > Oma-aloitteiset verot

Oma-aloitteisten verojen ilmoittaminen ja maksaminen (ent. verotili ja kausiveroilmoitus)

Ilmoita arvonlisäveron, työnantajasuoritusten sekä muiden oma-aloitteisten verojen tiedot sekä maksa oma-aloitteiset verot OmaVero-palvelussa.

Tällä sivulla olevat ohjeet koskevat kaikkia yritys- ja yhteisöasiakkaita. Satunnaiselle työnantajalle sekä alkutuottajalle ja  kuvataiteilijalle on omat ohjeet.

Oma-aloitteisten verojen ilmoittaminen ja maksaminen muuttui vuoden 2017 alussa 

Veroilmoitukset arvonlisäverosta, työnantajasuorituksista sekä muista oma-aloitteisista veroista on annettava verkossa esimerkiksi Verohallinnon OmaVero-palvelussa (vero.fi/omavero). Verotili-palvelu on poistunut käytöstä.  Verotili-palvelusta voit tulostaa vain tiliotteita ja lähetettyjä ilmoituksia 8/2017 saakka. Voit jatkossa antaa ilmoitukset ja maksaa oma-aloitteiset verot OmaVerossa.

Ilmoita ja maksa verkossa

Vuoden 2017 tiedot on annettava verkossa: arvonlisäveron, työnantajasuoritusten sekä muiden oma-aloitteisten verojen tiedot voi antaa paperilomakkeella vain erityisestä syystä (jos sähköinen ilmoittaminen on esimerkiksi teknisen esteen vuoksi mahdotonta). 

Vuoden 2016 tiedot voi ilmoittaa myös paperilomakkeella. Uusi lomake on Veroilmoitus oma-aloitteisista veroista (entinen Kausiveroilmoitus). Ilmoita tiedot paperilomakkeella.

OmaVero-palveluun 

Tutustu muihin sähköisiin ilmoitusvaihtoehtoihin.

Vuosi 2016: Ilmoitusten ja maksujen määräajat

Huom. Ilmoitusjakson uusi nimitys on verokausi vuodesta 2017 alkaen.

Jos verokausi on kalenterikuukausi:
Työnantajasuoritukset on ilmoitettava ja maksettava viimeistään palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden 12. päivänä, jos ilmoitus annetaan sähköisesti.  Paperilomakkeella annetun ilmoituksen on oltava perillä jo 7. päivänä.

Arvonlisävero on ilmoitettava ja maksettava viimeistään toisena seuraavan kuukauden 12. päivänä, jos ilmoitus annetaan sähköisesti. Paperilomakkeella annetun ilmoituksen on oltava perillä jo 7. päivänä. Esimerkiksi tammikuun arvonlisäveroa koskevan ilmoituksen pitää olla perillä maaliskuun 12. päivänä (paperilomakkeen jo 7. päivänä).

Jos verokausi on neljänneskalenterivuosi, sekä työnantajasuoritukset että arvonlisävero on ilmoitettava viimeistään vuosineljännestä toisena seuraavan kuukauden 12. päivänä (paperilomakkeella jo 7. päivänä). Esimerkiksi ensimmäisen vuosineljänneksen tiedot on siis ilmoitettava viimeistään 12.5.

Jos arvonlisäveron verokausi on kalenterivuosi, arvonlisäveron tiedot on ilmoitettava seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä. Työnantajasuoritusten ilmoittamisessa ja maksamisessa noudatetaan niiden verokautta, joka on aina kalenterikuukausi tai neljänneskalenterivuosi.

Jos 12. päivä on lauantai tai pyhäpäivä, määräpäivä siirtyy seuraavaksi arkipäiväksi.

Tarkista verojen määräpäivät vuosikalenterista. Yritys- ja yhteisöasiakkaan tärkeät päivämäärät

Vuosi 2017: ilmoitusten ja maksujen määräajat

Oma-aloitteisten verojen ilmoittamisen ja maksamisen määräpäivä on kuukauden 12. päivä. Jos 12. päivä on lauantai tai pyhäpäivä, määräpäivä siirtyy seuraavaksi arkipäiväksi. Sekä verkossa että paperilomakkeella annettavalla ilmoituksella on sama määräaika. Paperilomaketta voi käyttää vain poikkeustapauksissa.

Arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten verokaudet voivat olla erimittaiset.

Yleensä verokausi on kalenterikuukausi. Silloin työnantajasuoritukset on ilmoitettava ja maksettava palkanmaksua seuraavan kuukauden 12. päivänä. Arvonlisävero on ilmoitettava ja maksettava verokautta toisena seuraavan kuukauden 12. päivänä: esimerkiksi tammikuun arvonlisäveroa koskevan ilmoituksen pitää olla perillä maaliskuun 12. päivänä.

Jos verokausi on neljänneskalenterivuosi, sekä työnantajasuoritukset että arvonlisävero on ilmoitettava ja maksettava viimeistään kalenterivuosineljännestä toisena seuraavan kuukauden 12. päivänä. Esimerkiksi ensimmäisen kalenterivuosineljänneksen tiedot on siis ilmoitettava ja vero maksettava viimeistään 12.5.

Arvonlisäveron verokausi voi olla myös kalenterivuosi. Silloin määräpäivä ei poikkeuksellisesti olekaan kuukauden 12. päivä, vaan arvonlisävero on ilmoitettava ja maksettava seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä.

Pidemmät ilmoitusjaksot (neljänneskalenterivuosi ja kalenterivuosi) koskevat pienyrityksiä, ja niiden on erikseen haettava pidempää verokautta. Lue lisää pidempään verokauteen hakeutumisesta

Tarkista verojen määräpäivät vuosikalenterista. Yritys- ja yhteisöasiakkaan tärkeät päivämäärät

Jos toiminta loppuu tai verokausi muuttuu

Tarkista ilmoituksen ja maksun määräpäivä, jos verokausi muuttuu tai toiminta lopetetaan. Lisätietoa: Ilmoita ja maksa näin, jos toiminta loppuu tai verokausi muuttuu

Tarkista verojen määräpäivät vuosikalenterista

Yritys- ja yhteisöasiakkaan tärkeät päivämäärät

Miten ilmoituksen virheet korjataan?

Oma-aloitteisten verojen ilmoitusten korjaamiseen on tullut muutoksia. Korjaukset tehdään uudella, korvaavalla ilmoituksella. Kaikki verolajin tiedot ilmoitetaan uudelleen, pelkkä virheellisen tiedon korjaaminen ei enää riitä.

Lue lisää veroilmoituksen korjaamisesta

Jos ilmoitus myöhästyy

Oma-aloitteisten verojen myöhästymismaksu on muuttunut. Jos verokauden ensimmäinen veroilmoitus myöhästyy, sille lasketaan kolmen euron päiväkohtainen myöhästymismaksu ensimmäiseltä 45 päivältä. Tämä myöhästymismaksu on yhteensä enintään 135 euroa.

Jos ilmoitusta myöhemmin korjataan ja tämä korvaava ilmoitus annetaan enintään 45 päivää myöhässä, siitä ei mene myöhästymismaksua.

Lue lisää myöhästymismaksuista

Miten oma-aloitteiset verot maksetaan?

Verohallinto ei lähetä oma-aloitteisen veron maksamista varten tilisiirtolomaketta. Maksa verot oma-aloitteisten verojen viitenumerolla viimeistään oman verokautesi mukaisena eräpäivänä. Oma-aloitteisten verojen viitenumeron näet OmaVerosta Myös vanha verotilin viitenumero toimii kuitenkin toistaiseksi.

Oma-aloitteisen veron voi maksaa myös etukäteen oma-aloitteisten verojen viitteellä.

Saat oma-aloitteisten verojen tilitapahtumista kerran kuukaudessa yhteenvedon.

Lue lisää yhteenvedosta

Näin maksat verkkomaksuna OmaVeron kautta

Jos maksat veron OmaVerossa, verkkomaksun maksupohjaan on merkitty valmiiksi pankkitilinumero, viitenumero, maksun saaja ja maksupäivä, joten näitä tietoja ei tarvitse itse täyttää. Maksun määräksi on merkitty kuluvan päivän saldo korkoineen, mutta määrää voi itse muuttaa. Maksupäivä on aina kuluva päivä

Näin maksat esimerkiksi verkkopankissa tai taloushallintojärjestelmän kautta

Käytä maksaessasi oma-aloitteisten verojen tilinumeroita. Oma-aloitteisten verojen pankkitilit:

Pankki IBAN BIC
Nordea FI64 1660 3000 1176 25 NDEAFIHH
Danske Bank FI56 8919 9710 0007 24 DABAFIHH
OP FI35 5000 0120 2535 04 OKOYFIHH

Nordean, OP:n ja Danske Bankin kautta maksetut maksut näkyvät OmaVerossa yleensä maksupäivää seuraavan arkipäivän aikana ja muiden pankkien kautta maksetut maksut kahden arkipäivän kuluttua. Maksujen välittyminen pankista voi kuitenkin joskus kestää kauemmin. Jos maksu ei näy OmaVerossa, tarkista tilanne uudelleen seuraavana päivänä. Vaikka maksun välittyminen kestäisi tavallista kauemmin, maksupäiväksi katsotaan se päivä, jonka pankki on kirjannut maksupäiväksi.

Käytä oikeaa viitenumeroa

Veroja maksaessa on tärkeää, että käytät oikeaa viitenumeroa. Viitenumeron avulla Verohallinto kohdistaa suorituksen oikean maksajan hyväksi ilman viivettä.

 • Oma-aloitteisten verojen viitenumero: käytä viitenumeroa oma-aloitteisten verojen maksamiseen. Oma-aloitteisia veroja ovat esim. arvonlisävero ja työnantajasuoritukset. Maksaessasi oma-aloitteisia veroja verkkomaksuna OmaVeron kautta , viitenumero ja muut maksun tiedot siirtyvät suoraan verkkopankin maksupohjaan. Löydät viitenumeron myös OmaVerosta kohdasta Toiminnot > Maksa veroja tai hae palautusta.
 • Asiakasviitenumero: käytä myöhässä olevien oma-aloitteisten verojen maksamiseen asiakasviitenumeroa. Löydät asiakasviitenumeron OmaVeron yhteenvedolta maksamattomien oma-aloitteisten verojen maksutiedoista.

Jos yhteenvedolta puuttuu ilmoittamiasi veroja tai maksuja, tarkista, että ilmoitus on annettu oikealle verokaudelle ja maksussa on käytetty oikeaa viitenumeroa. OmaVerossa voit seurata tietoja jo ennen yhteenvedon muodostamista.

 • Verotilin viitenumero: Vanha verotilin viitenumero on käytössä vielä toistaiseksi ja maksut kohdistuvat oikein. Ota kuitenkin oma-aloitteisten verojen viitenumero käyttöön mahdollisimman pian, jotta maksut kohdistuvat jatkossakin oikein. Löydät viitenumeron OmaVerosta.  Palkka.fi -palvelussa käytetään edelleen verotiliviitettä.

Käytä viitenumeron kansainvälistä muotoa eli RF-muotoa. Kirjoita siis viitenumero kokonaan, myös kirjaimet RF (esimerkiksi RF55 5305 8282 8282 8091 0197). Jos RF-viitteen syöttäminen ei jostain syystä onnistu, voi neljä ensimmäistä merkkiä (esimerkissä RF55) jättää pois.

Jos maksu myöhästyy

Jos maksat oma-aloitteisen veron eräpäivän jälkeen, veron lisäksi on maksettava viivästyskorkoa. Vuonna 2017 viivästyskorko on 7 %. Korkoprosentti tarkistetaan vuosittain. Maksamatta oleville veroille kertyy korkoa eräpäivästä maksupäivään saakka.

Oma-aloitteisten verojen yhteenveto muodostetaan kuukauden viimeisenä päivänä. Jos saldo on silloin miinuksella eli oma-aloitteisissa veroissa on maksettavaa, yhteenvedossa on maksuhuomautus maksamattomista veroista. Yhteenvedossa on myös ohjeet maksamista varten.

Tarkista maksettava määrä ja viivästyskorko maksupäivänä OmaVerosta (vero.fi/omavero). Huomaa kuitenkin, että koron määrää ei voi laskea OmaVerossa, ellet ole antanut veroilmoitusta kaikista oma-aloitteisista veroista tai niitä ole vielä huomioitu OmaVeron saldossa.

Miten maksut käytetään verojen suoritukseksi?

Maksut käytetään veroihin ja muihin saataviin yleensä eräpäivän ja vanhentumisajan mukaisessa järjestyksessä (vanhimmasta uusimpaan). Tarkempi järjestys on määritelty veronkantolaissa. Jos verolle on kertynyt viivästyskorkoja, ne maksetaan ensin ja vero (eli pääoma) vasta sitten.

Oma-aloitteisten verojen maksuksi tarkoitettu summa käytetään ensin erääntyneille oma-aloitteisille veroille. Käyttämätön maksu jää odottamaan tulevia oma-aloitteisia veroja, palautusajankohdan  ja –rajan mukaisesti ja se käytetään, kun veroja erääntyy. Kuukauden viimeisenä päivänä tai palautettaessa maksua voidaan käyttää myös oma-aloitteisten verojen ulkopuolisin erääntyneisiin velkoihin. Jos maksua jää vielä tämän jälkeen käyttämättä, maksu käytetään Verohallinnon ulkopuolisille saataville tai palautetaan asiakkaalle.

Jos maksat oma-aloitteisia veroja ennen eräpäivää, maksamallesi summalle kertyy hyvityskorkoa. Hyvityskorko lasketaan maksupäivästä alkaen verojen eräpäivään saakka. Hyvityskorkoa maksetaan vain sille summalle, joka käytetään veroihin.

Hyvityskorko on kalenterivuotta edeltävänä puolivuotiskautena voimassa ollut viitekorko, josta on vähennetty kaksi prosenttiyksikköä. Hyvityskorko on kuitenkin aina vähintään 0,5 %. Hyvityskoron määrä tarkistetaan vuosittain. Vuonna 2017 korko on 0,5 %

Mitkä ovat oma-aloitteisia veroja?

Oma-aloitteisilla veroilla tarkoitetaan veroja, joita Verohallinto ei erikseen määrää vaan joiden määrän maksaja itse laskee, ilmoittaa ja maksaa. Varainsiirtovero ja ennakon täydennysmaksu eivät kuitenkaan ole tässä ohjeessa tarkoitettuja oma-aloitteisia veroja. Ilmoittamisen ja maksamisen määräajat on säädetty laissa. 

Oma-aloitteisia veroja ovat:

 • Arvonlisävero
 • Työnantajasuoritukset
 • Apteekkivero
 • Arpajaisvero
 • Ennakonpidätys puun myyntitulosta
 • Ennakonpidätys osakeyhtiöltä, osuuskunnalta tai muulta yhteisöltä
 • Ennakonpidätys koroista ja osuuksista
 • Ennakonpidätys osingoista ja osuuskunnan ylijäämistä
 • Lähdevero osingoista (rajoitetusti verovelvollisilta)
 • Lähdevero koroista ja rojalteista (rajoitetusti verovelvollisilta)
 • Lähdevero korkotulosta (yleisesti verovelvollisilta
 • Vakuutusmaksuvero

Oma-aloitteisten verojen veroilmoituksen myöhästymismaksu

Myöhästymismaksu on kaksiosainen. Sen osat ovat päiväkohtainen myöhästymismaksu ja veron määrään perustuva myöhästymismaksu.

Miten oma-aloitteisten verojen ilmoituksessa oleva virhe korjataan?

Ilmoituksessa oleva virhe korjataan antamalla korvaava ilmoitus sille verokaudelle, jonka tiedoissa virhe on. Korvaavalla veroilmoituksella annetaan korjattavan verolajin (esim. arvonlisäveron) kaikki tiedot uudelleen oikeansuuruisina.

Yhteenveto ja sen tarkistaminen

Oma-aloitteisten verojen tapahtumista tulee kerran kuukaudessa yhteenveto OmaVeroon.

Oma-aloitteisen veron palautuksen maksaminen

Verohallinto maksaa palautuksen viivytyksettä palautusajankohdan ja -rajan mukaisesti, kun oikeus palautukseen on selvitetty eikä palautusta käytetä veron tai muun saatavan suoritukseksi.

Hakeutuminen valinnaiseen verokauteen

Oma-aloitteisten verojen, kuten arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten, verokausi on lähtökohtaisesti kalenterikuukausi. Jos kyseessä on alkutuottajan ja kuvataiteilijan verotus ja hän ei harjoita muuta arvonlisäverollista toimintaa, verokausi on lähtökohtaisesti kalenterivuosi.

Oma-aloitteisen veron ilmoittaminen ja maksaminen toiminnan loppuessa tai verokauden muuttuessa

Jos alkutuottaja, kuvataiteilija tai kalenterivuosimenettelyssä oleva arvonlisäverotuksessa verovelvollinen lopettaa toimintansa kesken verokauden, verokausi päättyy lopettamispäivään. Vero on ilmoitettava ja maksettava viimeistään lopettamiskuukautta toisena seuraavan kuukauden yleisenä eräpäivänä.

Satunnaisesti palkkaa maksava työnantaja

Satunnaisesti palkkaa maksavan työnantajan verokausi on kalenterikuukausi. Satunnaisesti palkkoja maksava työnantaja ilmoittaa Verohallinnolle palkanmaksun tiedot heti palkanmaksua seuraavan kuukauden 12 päivänä.

Alkutuottajien ja kuvataiteilijoiden oma-aloitteisten verojen ilmoittaminen ja maksaminen

Alkutuottajat ja kuvataiteilijat ovat oikeutettuja kalenterivuoden pituiseen verokauteen arvonlisäverotuksessa liikevaihdon suuruudesta riippumatta. He voivat halutessaan hakeutua lyhyempään verokauteen.

Apteekkivero

Apteekkivero (aikaisemmin apteekkimaksu) on kalenterivuoden liikevaihtoon perustuva progressiivinen vero. Apteekkarit laskevat, ilmoittavat ja maksavat apteekkiveron Verohallinnolle oma-aloitteisesti.Sanasto

Sanastosta löydät keskeisimmät verotuksen termit.

A   B   E   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   Y

Sivu on viimeksi päivitetty 24.4.2017