Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Verokortti

Jos tarvitset verokortin, hae se OmaVerosta. Voimassa oleva verokorttisi on aina OmaVerossa. OmaVerossa voit myös muuttaa verokorttia tarvittaessa, ja tätä verokorttia kutsutaan muutosverokortiksi.

Tilaa verokortti OmaVerosta

Lue ohje: Näin haet verokortin OmaVerosta

Voit tilata verokortin myös muilla tavoilla

Voimassa oleva verokortti on OmaVerossa

Saat verokortin vuodenvaihteessa OmaVeroon sekä postitse.

Ohje: Näin löydät verokortin OmaVerosta

Verokortin veroprosenttia voi muuttaa aina tarvittaessa

Jos tulosi tai vähennyksesi muuttuvat, veroprosenttisi on ehkä liian suuri tai pieni. Silloin sinun kannattaa muuttaa verokorttiasi. Voit muuttaa sitä vuoden aikana niin monta kertaa kuin on tarpeen.

Kun tarvitset uuden verokortin, et voi saada sitä ilman tietoja koko vuoden tuloistasi. Selvitä nämä tiedot, ennen kuin haet muutosta verokorttiin:

  • Arvioi loppuvuoden tulot.
  • Tarkista, paljonko tuloja olet saanut alkuvuoden aikana ja kuinka paljon niistä on mennyt veroa. OmaVerossa voit valita tähän kohtaan tiedot, jotka työnantaja (tai muu tulon maksaja) on ilmoittanut tulorekisteriin. Voit täyttää tiedot myös itse esimerkiksi palkkalaskelman perusteella.
  • Ajantasaiset tiedot mahdollisista vähennyksistä, jos sinulla on esimerkiksi työmatkakuluja, tulonhankkimismenoja tai mahdollisuus kotitalousvähennykseen.

Kysy työnantajalta, miten verokortti pitää toimittaa

Tarkista työnantajalta tai muun tulon maksajalta, millä tavalla tämä tarvitsee verokortin tiedot. Monet työnantajat ja muiden tulojen maksajat saavat verokorttien tiedot sähköisesti suoraan Verohallinnolta. Silloin sinun ei tarvitse itse huolehtia asiasta.

Jos maksaja ei saa verokorttitietoja sähköisesti, sinun pitää itse antaa ne eli esimerkiksi näyttää tai lähettää verokortti. Tarkista maksajalta, miten sinun tapauksessasi toimitaan ja milloin maksaja tarvitsee tiedot. Esimerkiksi työnantajasi saattaa tarvita verokortin tiedot jo noin 2 viikkoa ennen palkanmaksupäivää.

Verokortteja on erilaisia

Voit tarvita useita verokortteja, jos sinulla on erilaisia tuloja. Lue lisää yleisimmistä verokorteista:

Lue selkokielellä: Mikä verokortti on?

Usein kysyttyä

En ole tehnyt verokorttimuutosta vuoden aikana

  • Katso OmaVerosta Ennakkoperinnän päätös, joka on tullut sinulle joulukuussa 2022. Valitse välilehti Yhteydenpito ja sen jälkeen kohdasta Päätökset ja kirjeet linkki Avaa päätökset ja kirjeet.
  • Ennakkoperinnän päätöksellä kohdassa Erittely tiedoista, joiden perusteella verokorttisi on laskettu  näet arvion koko vuoden tuloista, jonka perusteella veroprosentti on laskettu.
  • Jos arvio on riittävä koko vuoden tuloksi, suorituksen maksaja käyttää perusveroprosenttia loppuvuonna.
  • Jos arvio ei ole riittävä, siirry kohtaan Verokortit ja ennakkovero ja Tilaa uusi verokortti.
  • Jos et tee verokorttiin muutosta, maksaja käyttää loppuvuonna tulorajan ylittävään summaan lisäveroprosenttia.
  • Jos haluat välttyä jäännösverolta, arvioi veroprosenttilaskurilla tarvitsetko muutoksen veroprosenttisi. Tee tarvittaessa verokorttimuutos OmaVerossa.
  • Jos sinulla on useita työnantajia, seuraa itse verokortin tulorajan täyttymistä ja hae uusi verokortti tai maksa tarvittaessa esimerkiksi lisäennakkoa. Näin voit välttyä jäännösverolta.  

HUOM! Tätä verokortin veroprosenttia käytetään myös tammikuussa 2024. Tuloraja kuitenkin nollautuu vuoden alussa. Vuoden 2024 verokortti otetaan käyttöön 1.2.2024. 

Olen tehnyt verokorttimuutoksen vuoden aikana

  • Tarkista tuloraja, jonka näet OmaVerosta kohdasta Verokortti ja ennakkovero.
  • Jos tuloraja on riittävä loppuvuodelle, asia on kunnossa.
  • Jos tuloraja loppuvuodelle ei ole riittävä, valitse linkki Verokortit ja ennakkovero ja sen jälkeen Tilaa uusi verokortti. Kun muutat veroprosenttia, todennäköisesti vältyt ensi vuonna jäännösverolta.
  • Jos et tee uutta verokorttia, maksaja käyttää tulorajan ylittävään summaan lisäveroprosenttia.
  • Jos sinulla on useita työnantajia, seuraa itse verokortin tulorajan täyttymistä ja hae uusi verokortti tai maksa tarvittaessa esimerkiksi lisäennakkoa. Näin voit välttyä jäännösverolta.  

HUOM! Tätä verokortin veroprosenttia käytetään myös tammikuussa 2024. Tuloraja kuitenkin nollautuu vuoden alussa. Vuoden 2024 verokortti otetaan käyttöön 1.2.2024.

Saat vuoden 2024 verokortin sekä OmaVeroon että postitse joulu-tammikuussa. Kun olet saanut vuoden 2024 verokortin, voit hakea siihen muutosta.

Kaikkien verokortit ovat OmaVerossa 13.12.2023

Kun otat käyttöön Suomi.fi-viestit, saat tiedon heti, kun verokorttisi on OmaVerossa.

  • Tammikuussa 2024 käytä vuoden 2023 verokorttia. 
  • Vuoden 2023 verokorttia käytetään tammikuussa 2024, vaikka verokortissa kerrotaan sen olevan voimassa 31.12.2023 asti. 
  • Tammikuussa sinulta menee vero sen ennakonpidätysprosentin eli veroprosentin mukaan, mikä on vuoden 2023 viimeisimmässä verokortissa (voimassa oleva verokortti 31.12.2023). Lue ohje: Näin löydät voimassa olevan verokorttisi OmaVerosta.
  • Tulorajalaskenta alkaa nollasta vuoden 2024 alussa.  
  • Vuoden 2024 verokortti tulee käyttöön 1.2.2024. 

Jos sinulla ei ole 31.12.2023  voimassa olevaa verokorttia  

Hae verokortti vuodelle 2024. Vuoden 2024 verokortin hakeminen on mahdollista 13.12. 2023 alkaen. 

Tee muutosverokortti OmaVerossa.

Katso ohje kuinka tilaat muutosverokortin OmaVerossa

Huom! Jos haluat muuttaa vain verokortin voimassaoloaikaa (esim. 1.1. alkaen), sinun täytyy muuttaa myös tuloja − esimerkiksi eurolla.

Jos et ole vielä saanut verokorttia, voit tehdä muutosverokortin vuodelle 2024 OmaVerossa 13.12. alkaen.

Laskutuspalveluyritykset toimivat erilaisilla toimintamalleilla.

Lue lisää kevytyrittäjän verokortista

Tilaa uusi verokortti, ja ilmoita verokortille ajantasaiset tulo- ja vähennystiedot.

Katso ohjeet uuden verokortin hakemiseen OmaVerossa

Korottaminen saattaa olla tarpeen, jos veroprosentin laskemisessa on käytetty sellaisia vähennyksiä, joita sinulla ei ole enää vuonna 2023 (esimerkiksi matkakuluja).

Kun muutat veroprosenttia, todennäköisesti vältyt ensi vuonna jäännösverolta.

Verokortilla 2023 näkyvä tuloraja on vain 11 kuukaudelle (helmikuu-joulukuu). Verokortilla näkyy myös arvio koko vuoden tuloista, johon veroprosentti perustuu.

Tilaa uusi verokortti, ja ilmoita verokortille ajantasaiset tulo- ja vähennystiedot.

Katso OmaVero-ohjeet uuden verokortin hakemiseen

Saat mahdollisen liian suuren veroprosentin veronpalautuksena korkoineen, jos et hae muutosta lainkaan. Muutosta voi hakea myöhemminkin kuin alkuvuonna ja saat saman hyödyn jo vuoden 2023 aikana.

Kun olet avannut verokortin OmaVerosta, voit tallentaa verokortin PDF:nä kahdella eri tavalla:

  1. vaihtoehto: Paina Tallenna-painiketta ja valitse tallennusmuodoksi PDF.
  2. vaihtoehto: Paina Tulosta. Valitse kohdasta Kohde "Tallenna PDF-muodossa". Paina sen jälkeen Tallenna. Valitse kansio, johon haluat tallentaa verokortin. Paina Tallenna.

Näin tulostat ja sallit ponnahdusikkunat OmaVerossa

Millä laitteella ja selaimella OmaVeroa kannattaa käyttää?

Työntekijä voi ilmoittaa työnantajalle suuremman veroprosentin. Ota yhteyttä työnantajaasi, ja saat ohjeet kuinka ilmoitat tiedon.

Sivu on viimeksi päivitetty 2.1.2024