Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Metsäveroinfo yhtymille ja kuolinpesille 31.1.2024

Chat-kysymyksiä ja vastauksia

Jos kuolinpesästä on tehty ositus ja lainhuudot uusille osakkaille metsäkiinteistöistä on tehty, täytyykö kuolinpesästä tehdä enää veroilmoitusta viimeiseltä vuodelta (ei tuloja, menoja)?

Kuolinpesän viimeiseltä toimintavuodelta ei tarvitse antaa metsätalouden veroilmoitusta, ellei kuolinpesällä ole ollut metsätalouden tuloja, eikä metsävähennys- tai menovaraustietoja ole kuolinpesällä seurannassa. Jos kuitenkin verovuoden aikana ennen kuolinpesän lakkaamista kuolinpesälle on aiheutunut metsätalouteen kohdistuvia menoja, veroilmoitus kannattaa antaa. Lisätietoa kuolinpesän metsäverotuksesta ja toiminnan lakkaamisesta

Muodostuuko yhtymä vain, jos se itse haetaan? Esimerkiksi jos on leski ja jakamaton kuolinpesä, niin jatkuvatko ne sellaisenaan, jos yhtymää ei itse perusta?

Vainajan kuolinvuoden jälkeen kuolinpesää verotetaan vainajan metsistä ja leskeä omista metsistään. Kuolinpesä ja leski antavat siis erikseen metsätalouden veroilmoitukset ja arvonlisäveroilmoitukset.

Jos kuolinpesä ja leski omistavat metsiä yhdessä, niistä muodostuu lesken ja kuolinpesän yhtymiä siten, että yhdessä yhtymässä on vain samoin omistusosuuksin omistettuja metsiä. Verohallinto muodostaa yhtymät tällaisessa tilanteessa viran puolesta. Muutoin yhtymän perustamista voi hakea yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) perustamisilmoituksella Y2. Lisätietoa yhtymän muodostumisesta: Verotusyhtymän verotus

Missä vähennetään yhtymän metsään mahdollisesti tulevan tuulivoimalan vuokraneuvotteluihin liittyvät matkakulut?

Tuulivoimalan alueesta saadut vuokratulot ovat maatalouden tuloa. Siksi niihin liittyvät matkakulut ja muut kulut vähennetään maatalouden tulona verotettavasta vuokratulosta. Yhtymä ilmoittaa maatalouden tulot ja niihin kohdistuvat menot maatalousyhtymän veroilmoituksella OmaVerossa tai lomakkeella 2Y. Katso ilmoittamiskohta veroilmoituksen 2Y täyttöohjeesta

Onko pääomaveron tuloraja 30 000 euroa yhtymäkohtainen vai osakaskohtainen? Esimerkiksi jos on kaksi osakasta, onko raja 60 000 euroa?

Pääomatulojen verotuksessa sovellettava 30 000 euron raja on verovelvolliskohtainen. Yhtymä on vain metsäverotuksen laskentayksikkö, jolta metsätalouden puhdas pääomatulo jaetaan osakkaille verotettavaksi heidän omistusosuuksiensa suhteessa. Lisätietoa metsäyhtymän verotuksellisesta roolista.

 

Voiko yhtymä vähentää vain yhden työhuonevähennyksen vai voiko vähennykseksi merkitä useamman osakkaan työhuonevähennyksen?

Jos yhtymässä useampi osakas käyttää asuntoaan yhtymän metsätalouden töihin, voidaan kunkin tällaisen osakkaan osalta vähentää yhtymän verotuksessa työhuonevähennys, lähtökohtaisesti 235 euroa vuonna 2023. Lisätietoa työhuonevähennyksestä on verovuoden 2023 Yhtenäistämisohjeen luvussa 2.1.

Kuinka edellisten vuosien tappiot vähennetään ja kuinka tehdään menovaraus, jos lopuksi jää vain pieni positiivinen tulos esim.1 000 euroa?

Pääomatulolajille vahvistetut tappiot vähennetään viran puolesta seuraavien 10 vuoden kuluessa silloin, kun verovelvolliselle muodostuu veronalaista pääomatuloa. Lisätietoa metsätalouden tappiollisen tuloksen verotuskäsittelystä.

Menovarauksen tekemisellä ei ole euromääräistä vähimmäisrajaa. Varauksen voi tehdä metsätalouden veronalaisten pääomatulojen siitä määrästä, josta ensin on vähennetty metsävähennys, maksimissaan 15 %:n suuruisena, vaikka tuloa olisi tällöin alle 1 000 euroa. Lisätietoa menovarauksesta

Onko metsävähennyspohjaan perustuva vähennys kiinteistökohtainen vai yhtymäkohtainen ts. jos tuotot tulevat eri metsästä kuin mistä metsävähennyspohja on muodostunut?

Muodostunutta metsävähennyspohjaa voi käyttää vain niiden metsätalouden veronalaisten pääomatulojen perusteella, jotka on saatu metsävähennyspohjaa muodostaneista metsistä. Metsävähennysseuranta muuttui vuonna 2008 kiinteistökohtaisesta verovelvolliskohtaiseksi, eli yhtymä on metsävähennyksen seurantayksikkö. Lisätietoa metsävähennyksestä.

Voiko uutta metsävähennyspohjaa käyttää saman omistajan sellaisten metsäkiinteistöjen puunmyyntituloihin, joissa ei ole koskaan ollut metsävähennysoikeutta? 

Ei voi. Muodostunutta metsävähennyspohjaa voi käyttää vain niiden metsätalouden veronalaisten pääomatulojen perusteella, jotka on saatu metsävähennyspohjaa muodostaneista metsistä. Lisätietoa metsävähennyksestä.

Voiko metsävähennystä käyttää eri tilalta myydystä puusta kuin mistä metsävähennyspohja muodostuu?

Metsävähennyspohjaa voi käyttää vain niiden metsätalouden veronalaisten pääomatulojen perusteella, jotka on saatu metsävähennyspohjaa muodostaneista metsistä. Mutta miltä tahansa metsävähennyspohjassa olevalta metsäkiinteistöltä saadut tulot voivat olla siis metsävähennyksen käytön perusteena. Lisätietoa metsävähennyksestä.

Jos hankintakauppa tehdään tänä vuonna, mutta metsäyhtiö maksaa tulon ensi vuonna, niin tehdäänkö tänä vuonna varaus tms., jota voi käyttää seuraavana vuonna vähennyksenä? Eihän ne vähennykset voi jäädä käyttämättä. Vai vähennetäänkö ne palkkatulosta?

Jos esimerkiksi vuonna 2024 syntyy metsätalouden tulonhankkimismenoja, ne ilmoitetaan normaalisti vähennyksinä kassa- eli maksuperusteisesti vuodelta 2024 annettavalla metsätalouden veroilmoituksella. Metsätaloudesta muodostuu tällöin verovuonna tappiollinen tulos, jonka hyväksi lukemisesta verotuksessa löytyy tässä ohjeessa lisätietoa. 

Varauksia voi tehdä vain metsätalouden veronalaisten tulojen perusteella. Lisätietoa metsätalouden varauksien teosta. 

Metsävakuutus on tehty yhden osakkaan nimissä. Yhtymä on arvonlisäverovelvollinen. Onko metsävakuutusmaksu arvonlisäverollista ja voiko sen vähentää alv-ilmoituksessa? Vakuutuskirjassa ei näy mitään alv-tietoja (koska vakuutus on yhden osakkaan nimissä).

Metsävakuutusmaksut ovat arvonlisäverottomia. Yhtymä voi vähentää arvonlisäveroja vain tositteisiin sisältyvien arvonlisäverotietojen perusteella. Lisätietoa metsänomistajan arvonlisäverotuksesta. 

Miten metsäveroilmoitus tehdään, jos kuolinpesä muuttuu metsäyhtymäksi kesken vuoden?

Jos kuolinpesällä on alkuvuodelta ilmoitettavaa, kuolinpesä antaa veroilmoituksen alkuvuoden osalta. Loppuvuoden osalta metsätalouden veroilmoituksen antaa metsäyhtymä, jos sillä on ilmoitettavaa. Sekä kuolinpesän että yhtymän metsätulojen verotus toteutuu kassa- eli maksuperusteisena.

Maksetaanko metsäyhtymän alv-maksut takaisin siis koko yhtymälle, ei kaikille osakkaille? Eli vain yhdelle tilille?

Arvonlisäveropalautus maksetaan yhtymän ilmoittamalle tilille. Lisätietoa arvonlisäveron palautuksen maksamisesta

Mistä niin sanotut uudet menovaraukset (15 %) lasketaan? Puukauppatuloista vai tuloista, josta on vähennetty verovuoden menot?

Menovaraus tehdään siitä verovuoden metsätalouden veronalaisten pääomatulojen määrästä, josta on ensin vähennetty metsävähennys. Tulonhankkimismenot vähennetään vasta menovarauksen teon jälkeen jäljelle jäävästä tulosta. Lisätietoa ja esimerkkejä menovarauksen tekemisestä.

Pystyykö kuolinpesän jäsen jättämään metsäveroilmoituksen OmaVerossa kuolinpesän puolesta ilman valtakirja/valtuutus-vaihetta?

Sähköinen ilmoittaminen OmaVerossa kuolinpesän puolesta edellyttää valtuutusta. Lisätietoa kuolinpesän veroasioiden hoidosta on vero.fi-sivustolla.

Voiko useampana eri vuonna lahjoitettu metsäomaisuus muodostaa metsälahjavähennyspohjaa, jos metsä on saatu samalta henkilöltä? Eli jos yhtenä vuonna saatu metsälahja ei riitä yksinään metsälahjavähennykseen, mutta sitten myöhemmin saadun toisen lahjan kanssa riittäisi.

Lähtökohtaisesti metsälahjavähennyksen muodostuminen arvioidaan itsenäisesti kunkin lahjan osalta. Metsäkeskuksen sivuilta löytyy infossa esitelty metsälahjavähennyslaskuri ohjeineen ja yleistä lisätietoa metsälahjavähennyksestä on vero.fi:ssä sivulla Metsälahjavähennys

Lahjojen kumuloinnista on kyse, jos sama henkilö antaa kolmen vuoden sisällä useita veronalaisia lahjoja samalle lahjansaajalle. Metsälahjavähennyksen muodostuminen arvioidaan itsenäisesti kunkin lahjan osalta, vaikka lahjat kumuloitaisiinkin. Kumuloinnin vaikutusta maksettavan lahjaveron määrään sekä muodostuvan metsälahjavähennyspohjan suuruuteen on selvitetty yksityiskohtaisesti syventävässä ohjeessa Metsälahjavähennys, luvussa 2.2.2.

Sivu on viimeksi päivitetty 6.2.2024