Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Uppskattning: hela 10 miljoner i besparing av övergången till elektronisk skattepost

Skatteförvaltningens meddelande, 15.2.2024

Om du tar i bruk Suomi.fi-meddelanden senast den 21 februari får du den förhandsifyllda skattedeklarationen och i fortsättningen också all annan skattepost endast elektroniskt i MinSkatt. Det går också att sköta skatteärenden digitalt på en annan persons vägnar med fullmakt av personen.

Kostnaderna för Skatteförvaltningen för behandlingen av pappersposten uppgår till 17 miljoner euro varje år. Kostnaderna kommer av att skriva ut och posta brev, beslut och blanketter, och av att behandla den papperspost som kommer av kunderna.

Största delen av skatteposten på papper skickas till personer som sköter sina skatteärenden elektroniskt i MinSkatt.

Skatteförvaltningen uppskattar att kostnaderna kan sjunka med cirka 10 miljoner euro per år om alla personer med digitala kunskaper övergår till elektronisk kommunikation med myndigheter.

– För tillfället har fler än fyra miljoner finländare goda digitala kunskaper och förutsättningar att handla elektroniskt men tills vidare har endast 1,2 miljoner personer beställt Suomi.fi-meddelanden, alltså övergått till att beställa digital myndighetspost. Det lönar sig att ta i bruk elektronisk skattepost eftersom den kommer fram snabbt och säkert, och i MinSkatt bevaras också breven och besluten, säger Joonas Jarva, produktägare för MinSkatt på Skatteförvaltningen.

Det går också att ge en anhörig fullmakt att sköta skatteärenden elektroniskt på ens vägnar.

Skattedeklarationen endast i elektroniskt format? Ta i bruk Suomi.fi-meddelanden senast den 21 februari

Du kan övergå till elektronisk myndighetspost genom att beställa Suomi.fi-meddelanden. Det är lätt att ta i bruk Suomi.fi-meddelanden i MinSkatt. Anvisningarna om att beställa Suomi.fi-meddelanden finns på vero.fi.

Om du tar i bruk Suomi.fi-meddelanden senast den 21 februari får du den förhandsifyllda skattedeklarationen för 2023 endast i elektroniskt format. Du får ett meddelande i din e-post när skattedeklarationen finns i MinSkatt och kan kontrolleras.

Om du vill kan du också ladda ned Suomi.fi-appen där du får ett meddelande om ett nytt Suomi.fi-meddelande.

När du har börjat använda Suomi.fi-meddelanden kommer posten endast elektroniskt också av andra myndigheter och aktörer som använder tjänsten.

– Från oss på Skatteförvaltningen skickas det Suomi.fi-meddelanden till exempel när den förhandsifyllda skattedeklarationen kan kontrolleras eller när personen har fått ett nytt skattekort. På grund av datasäkerheten innehåller Suomi.fi-meddelanden aldrig länkar utan personen ska separat logga in i MinSkatt för att läsa skatteposten, säger Jarva.

Det uppskattade besparingsbeloppet för samhället sammanlagt nästan 100 miljoner

Den nuvarande regeringen har i sitt program antecknat som mål att digital kommunikation med myndigheter ska bli den primära kanalen för kunder. Detta innebär att digital kommunikation med myndigheter ska bli obligatorisk men att det ska gå att ansöka om undantag av grundad anledning.

I oktober 2023 fastställde ministergruppen riktlinjen att övergången till primär digital myndighetskommunikation ska börja beredas. Ministergruppen uppskattar att detta kan bidra med 58–95 miljoner euro i årliga besparingar för samhället.

För att digital kommunikation med myndigheter ska bli den primära krävs en lagändring.

Ytterligare information:

Ta i bruk Suomi.fi-meddelanden via MinSkatt

Så här ger du en Suomi.fi-fullmakt att sköta skatteärenden

Ministerarbetsgrupp fastställde riktlinjer för prioriteringen av digitala tjänster (FM)

Sidan har senast uppdaterats 15.2.2024