Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Tillfällig skatt på vinster inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen – den utsatta dagen för skattedeklarationen närmar sig

Nyhet, 24.4.2024

Företag inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen betalar i form av skatt till staten en del av de vinster som har ökat i och med att priserna på elström och fossila bränslen har stigit.

Företagen inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen ska lämna en skattedeklaration av vinsterna inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen senast den 30 april 2024 om företagets räkenskapsperiod har gått ut under året 2023.

Skatt på vinst inom elbranschen betalar de företag som är verksamma på elmarknaden och producerar eller levererar el, och vilkas totala omsättning för elaffärsverksamheten är minst 500 000 euro. Skatt på vinster inom sektorn för fossila bränslen betalar de företag av vilkas omsättning mer än 75 procent består av en eller flera av följande verksamheter: utvinning av råolja eller naturgas, framställning av raffinerade oljeprodukter av råolja, tillverkning av stenkolsprodukter.

Vinstskattedeklarationen ska lämnas elektroniskt. Skatteförvaltningen kan endast av särskilda skäl godkänna en deklaration på papper. Vid behov går det i MinSkatt att ansöka om förlängd tid för att lämna deklarationen.

Lämna vinstskattedeklarationen i MinSkatt

Läs mer

Sidan har senast uppdaterats 24.4.2024