Startsida > Personkunder > Hushållsavdrag > Deklarera hushållsavdraget till Skatteförvaltningen

Deklarera hushållsavdraget till Skatteförvaltningen

Hör till helheten: Hushållsavdrag

Du kan lämna hushållsavdragsuppgifter till Skatteförvaltningen på många olika sätt.

Använd e-tjänster - lämna uppgifterna för 2016

Skattedeklaration på nätet (skatt.fi/skattedeklaration)

I april-maj kan du lämna hushållsavdragsuppgifterna för 2016 i webbtjänsten Skattedeklaration på nätet. Om du deklarerar på nätet behöver du inte returnera pappersblanketten.

Hushållsavdrag i skattedeklarationen för 2016

Den förhandsifyllda skattedeklarationen skickas till dig i mars-april 2017. Kontrollera uppgifterna.

Ange för hushållsavdraget de uppgifter som saknas. Deklarera uppgifterna på tjänsten Skattedeklaration på nätet på våren 2017. E-tjänsten öppnas i mars. Du kan också deklarera uppgifterna med på en pappersblankett. Då ska du också fylla i någon av bilageblanketterna 14A, 14B eller 14C.

Om du korrigerar din skattedeklaration får du ett nytt, korrigerat beskattningsbeslut per post i augusti eller september.

Hushållsavdrag på skattekortet år 2017

Du kan få en lägre skattesats om du ansöker om ändring av skattekortet och anmäler hushållsavdraget redan i år. Då överförs hushållsavdraget som du anmält för skattekortet direkt till den förhandsifyllda skattedeklarationen. Kontrollera uppgifterna i den förhandsifyllda skattedeklarationen.

Lämna avdragsuppgifterna via webbtjänsten Palkka.fi

Om du inte vill ändra ditt skattekort ska du anmäla hushållsavdraget för 2017 i webbtjänsten Palkka.fi. I webbtjänsten Palkka.fi kan du året runt anmäla hushållsavdragsuppgifter för det innevarande året. I e-tjänsten kan du anmäla både fakturor som du betalat till företag och arbetstagare som du anställt.

Uppgifter om avdrag som gäller 2017 kan lämnas i Palkka.fi fram till den 31 januari 2018. Hushållsavdrag som deklarerats via Palkka.fi överförs då till den förhandsifyllda skattedeklarationen för 2017.

Via Palkka.fi kan du också lämna uppgifter och sköta betalningar som gäller lönebetalning.

Vid behov kan du begära omprövning

Om du i efterhand märker att du skulle ha kunnat få hushållsavdrag kan du ansöka om ändring i din beskattning ännu efter att den slutförts. Du kan söka ändring genom att begära omprövning hos skatterättelsenämnden.

Exempel: Beskattningen för 2015 slutförs 31.10.2016. Beskattningen för 2016 slutförs 31.10.2017.

 

Hushållsavdrag för städ- och hushållsarbete Hushållsavdrag för vård- och omsorgsarbete Hushållsavdrag för renoveringskostnader


Ordlista

De centralaste beskattningsbegreppen finns i ordlistan.

A   B   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   U   V   Y   Å   Ä   Ö

Sidan har uppdaterats senast 9.3.2017