Katso-tunnistus

Katso-tunnistus on Väestörekisterikeskuksen tarjoama, yrityksiä varten luotu tapa tunnistautua viranomaisten sähköisiin palveluihin. Tunnistautumiseen tarvitaan Katso-tunniste. Katso-tunniste on maksuton. Tunnisteita, niiden käyttöä ja tunnisteisiin liittyviä tietoja hallinnoidaan Katso-palvelussa.

Yritysten lisäksi Katso-tunnistusta voivat käyttää yhtymät, julkiset organisaatiot (esimerkiksi kunnat) ja kuolinpesät.

Mikä Katso-palvelu on?
Katso-palvelun avulla voit hallinnoida yrityksen Katso-tunnisteita, tunnisteisiin liittyviä tietoja sekä yrityksen sisäisiä ja ulkoisia valtuutuksia. Voit vaihtaa tunnisteen salasanan, tulostaa salasanalistan ja muodostaa työntekijöillesi Katso-alitunnisteita. Katso-tunnisteella voit myös myöntää ja vastaanottaa valtuutuksia asioida sähköisesti yrityksen puolesta. Valtuutuksen (oikeuden) voit myös antaa toiselle organisaatiolle.

Katso-palvelu on osoitteessa yritys.tunnistus.fi.

Miten Katso-tunnisteen saa?
Yrityksen Katso-tunnisteen eli pääkäyttäjyyden saa käyttöönsä henkilö, jolla kaupparekisteriotteen mukaan on oikeus toimia yrityksen puolesta (nimenkirjoitusoikeus). Pääkäyttäjyys voidaan myöntää kaikille, joilla on yrityksen nimenkirjoitusoikeus. Pääkäyttäjä voi muodostaa yrityksen työntekijöille Katso-alitunnisteita, joilla on Katso-tunnistetta rajoitetummat oikeudet. Katso-alitunnisteen voi myöhemmin muuntaa (vahventaa) Katso-tunnisteeksi.

Elinkeinon- ja maataloudenharjoittajien ei tarvitse kuulua kaupparekisteriin voidakseen saada Katso-tunnisteen. Yhdistysten nimenkirjoitusoikeus tarkistetaan yhdistysrekisteristä. Yhtymien ja kuolinpesien Katso-tunnisteen hakemisesta on kerrottu sivulla Katso-ohjeet yhtymille ja kuolinpesille.


Sanasto

Sanastosta löydät keskeisimmät verotuksen termit.

A   B   E   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   Y