Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Usein kysyttyä alkoholin nettitilaamisesta

1 Saako alkoholia tilata ulkomaisesta nettikaupasta?

Verolainsäädännön näkökulmasta alkoholia saa tilata ulkomaisesta nettikaupasta, kunhan asiaan kuuluvat verovelvoitteet tulevat hoidetuksi. 

2 Kenen pitää maksaa verot ulkomaisesta nettikaupasta ostetusta alkoholista? Miten se tapahtuu?

Vastuu verojen maksamisesta riippuu siitä, miten tilauksen kuljetus on järjestetty. 

Jos alkoholia verkkokaupassa myyvä ulkomainen yritys lähettää tuotteet Suomeen tai osallistuu kuljetuksen järjestämiseen, kyse on etämyynnistä, jolloin verovelvollisuus on myyjällä. Myyjä vastaa veroista myös silloin, kun se suosittelee asiakasta käyttämään tiettyjä kuljetusliikkeitä tai muutoin millään tavoin osallistuu kuljetuksen järjestelyihin. 

1.9.2024 alkaen: Jos etämyyjä ei ole antanut tuotteista ennakkoilmoitusta eikä antanut vakuutta valmisteverojen maksamisesta, ostaja vastaa yhdessä myyjän kanssa veroista. Ostajan ei kuitenkaan pidä tehdä veroilmoitusta. Verohallinto lähettää ostajalle ja myyjälle tilauksesta samansisältöisen verotuspäätöksen, jonka mukaan verot maksetaan.

Jos ostaja sen sijaan tilaa alkoholia ulkomaisesta verkkokaupasta ja järjestää itsenäisesti tilaukselle itse kuljetuksen, ilman että myyjä mitenkään osallistuu siihen, kyse on etäostamisesta.  Tällöin veroilmoituksen antaa ostaja.

Miten verot maksetaan?

Verovelvollisen, eli etämyynnissä myyjän ja etäostossa ostajan, pitää tehdä tilauksesta ennakkoilmoitus ja maksaa vakuus Verohallinnolle ennen, kun tilaus lähetetään Suomeen. Vakuus vastaa käytännössä valmisteveron määrää.  

Ennakkoilmoituksen tekeminen ja vakuuden asettaminen onnistuvat OmaVerossa.

Lue ohjeet yksityishenkilölle: Ilmoitus- ja maksuohjeet alkoholi- ja tupakkatuotteille.

Myös kuljetuksen yksilöivän tunnisteen eli valmisteveronumeron saa OmaVerosta.

3 Mikä on kuljetuksen yksilöivä tunniste? Kenen se pitää antaa ja mihin?

Etämyyjän pitää antaa tuotteiden kuljetuksesta vastaavalle kuljetusyritykselle Verohallinnon antama tunniste eli valmisteveronumero. Tuotteet ostaneella yksityishenkilöllä on vastaava velvollisuus, jos hän on itse järjestänyt tuotteiden kuljetuksen. Valmisteveronumero löytyy OmaVerosta kohdasta Ennakkoilmoitukset, kun lähetyksestä on maksettu valmisteverojen suuruinen vakuus Verohallinnolle. Tunniste on kuljetuksen aikana pyydettäessä esitettävä Tullille tai Verohallinnolle.

4 Mistä ostajana voin tietää, onko etämyyjä toiminut oikein? Voinko kysyä Verohallinnolta?

Ostaja ei voi varmuudella etukäteen tietää, antaako myyjä ennakkoilmoitusta ja maksaako vakuutta tai tuleeko myyjä maksamaan valmisteverot Suomeen. Jos tuotteen hinta on merkittävästi Suomen hintoja alempi, voi olla syytä epäillä, että ennakkoilmoitusta ei tehdä eikä vakuutta makseta - eikä valmisteveroja tulla Suomeen maksamaan. 

Verohallinnolta ei ole saatavilla sellaista tietoa, jonka perusteella ostaja voisi täysin varmistua siitä, että myyjä on toiminut oikein. Asiaa kannattaa sen sijaan kysyä suoraan myyjältä.

5 Jos etämyyjä on laiminlyönyt velvollisuutensa, ja valmisteverot tulevat myös minun maksettavakseni, joudunko maksamaan lisäksi veronkorotusta?

Verovastuun lisäksi myyjän laiminlyönneistä ei kuitenkaan tule ostajalle muita seuraamuksia, kuten laiminlyöntimaksua tai veronkorotusta.

6 Mitä veroja netin kautta ostetusta alkoholista pitää maksaa?

Ulkomaisesta verkkokaupasta ostetusta alkoholista pitää maksaa kahta valmisteveroa eli alkoholijuomaveroa ja juomapakkausveroa. Alkoholijuomaveron suuruus riippuu juoman laadusta, etyylialkoholipitoisuudesta ja määrästä. Alkoholijuomaveron suuruutta voi arvioida laskurilla: Alkoholi- ja alkoholijuomavero - vero.fi 

Juomapakkausvero on 0,51 euroa litralta.  

Esimerkki 1:  24 tölkin (0,33 l) pakkaus olutta (4,6 %) maksaa ulkomaisessa verkkokaupassa 13,90 euroa. Tämän vahvuisen oluen alkoholivero on 13,15 euroa ja tölkissä myytävän juoman juomapakkausvero 4,03 euroa. Valmisteverojen osuus yhteensä 17,18 euroa ja verollinen hinta 24 tölkille yhteensä 31,08 euroa.
 
Esimerkki 2: 3 litran hanapakkaus punaviiniä (12,5 %) maksaa ulkomaisessa verkkokaupassa 11,90 euroa. Viinin alkoholivero on 13,68 euroa ja juomapakkausvero 1,53 euroa. Valmisteverojen osuus yhteensä 15,21 euroa ja verollinen hinta hanapakkaukselle yhteensä 27,11 euroa. 

7 Miten ulkomaisesta verkkokaupasta ostettua alkoholia verotetaan, jos ostaja asuu Ahvenanmaalla?

Jos alkoholia tilaa EU-maassa sijaitsevasta nettikaupasta Ahvenanmaalle, tuotteet pitää tullata Ahvenanmaalla, jolloin vastaanottajan maksettavaksi tulevat arvonlisävero ja valmisteverot. Tullimaksua tilauksesta ei tarvitse maksaa, koska Ahvenanmaa kuuluu EU:n tulliunioniin.  

8 Maksoin jo tilaukseni yhteydessä veroja myyjäyrityksen kotimaahan. Eivätkö kaikki verot tulleet maksetuksi siinä yhteydessä?

Vaikka olisitkin maksanut arvonlisäveron tuotteen ostamisen yhteydessä, EU-lakien mukaan valmistevero maksetaan siihen maahan, jossa tuotteet kulutetaan. Näin toimitaan kaikissa EU-jäsenmaissa. 

Sivu on viimeksi päivitetty 30.8.2024