Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Vakituinen asuinpaikka autoverotuksessa

Jos oleskelet kahdessa tai useammassa maassa, vakituinen asuinpaikkasi vaikuttaa autoverotukseen ja ratkaisee sen, onko ajoneuvon käyttö verotonta. Vakituista asumista arvioidaan henkilökohtaisten, ammatillisten ja muiden siteiden perusteella. Vakituinen asuinpaikka on se paikka, jonne palaat näiden syiden vuoksi säännöllisesti.

Autoverotuksessa vakituinen asuinpaikka on sellainen paikka, jossa asut tai oleskelet vähintään 185 päivää kalenterivuoden aikana. Vakituinen asuinpaikkasi säilyy kuitenkin ulkomailla esimerkiksi silloin, jos tulet Suomeen määräaikaiseen tehtävään, mutta et hae muutosta vakituiseen asuinpaikkaan autoverotuksessa.

Joskus työn määräaikaisuuteen ja asuinpaikkaan voi liittyä tulkinnanvaraisia kysymyksiä, ja asuinpaikan määrittäminen voi vaatia tarkempaa selvittämistä. Tällaisissa tilanteissa voit hakea Verohallinnolta maksuttoman kirjallisen asuinpaikkapäätöksen.

Näin haet asuinpaikkapäätöksen

Voit hakea päätöstä OmaVerossa tai paperilomakkeella. Päätös on maksuton, ja se on voimassa vuoden kerrallaan.

Kun olemme käsitelleet hakemuksesi, saat päätöksen OmaVeroon. Päätös lähetetään sinulle myös postitse. Päätös asuinpaikasta koskee vain autoverotusta ja vain sellaista ajoneuvon käyttöä, jonka olet kuvannut hakemuksessa. Myös olosuhteiden pitää olla hakemuksen mukaiset.

Pidä päätös mukana ajoneuvossa joko paperisena tai mobiililaitteella saatavissa. Esitä se tarvittaessa poliisille tai Tullille.

OmaVero aukeaa Omat verolajit -välilehdelle. Valitse välilehti Veroasiat ja sen jälkeen kohdasta Autovero linkki Autoveron toiminnot. Valitse seuraavaksi linkki Hakemus asuinpaikkapäätöksestä.

Tee hakemus asuinpaikkapäätöksestä OmaVerossa

Jos et voi tehdä hakemusta OmaVerossa, hae asuinpaikkapäätöstä lomakkeella 1255 (Hakemus vakituisen asuinpaikan selvittämiseksi).

Voit tarkistaa arvion hakemuksen käsittelyajasta.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.4.2024