a a a

Veroilmoitus 4 sähköisesti - asunto- ja kiinteistöyhteisö

Veroilmoituksen liitelomakkeineen voi antaa sähköisesti. Sähköisen veroilmoituksen lähettäjä saa vastaanottokuittauksen. Se on merkki onnistuneesta lähetyksestä.

Sähköistä ilmoittamista varten ilmoituksen antajalla on oltava Katso-tunniste. Katso-tunnisteella kirjaudutaan asiointipalveluun, jossa ilmoitus annetaan.  Tunniste toimii sähköisenä allekirjoituksena. Yhteisö tarvitsee Katso-tunnistetta myös muissa sähköisissä asiointipalveluissa, kuten Verotili-palvelussa.

Sähköiseen ilmoittamiseen tarvitaan Katso-tunniste

Jos yhteisöllä ei vielä ole käytössä Katso-tunnistetta, kaupparekisteriin merkitty yhteisön nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö voi muodostaa tunnisteen Katso-palvelussa. Tunnisteen muodostanut henkilö saa sähköpostitse tiedon, kun Katso-tunniste on valmis käyttöön. Sen jälkeen yhteisö voi alkaa käyttää sähköisiä asiointipalveluja. Tunnisteen avulla vastuuhenkilö voi myös myöntää Katso-palvelussa esim. työntekijälle tai tilitoimistolle valtuutuksen, jonka perusteella nämä voivat antaa veroilmoituksen yhteisön puolesta.

Kaksi eri ilmoitustapaa: tiedosto tai verkkolomake

Veroilmoituksen voi antaa taloushallinto-ohjelman muodostamana tiedostona tai verkkolomakkeella.

Ilmoituksen antamiseen on tarjolla eri palveluntarjoajien asiointipalveluita, mutta osassa niistä on käytössä vain jompikumpi ilmoitustapa. Palveluntarjoajan valinnassa onkin huomioitava, kumpaa tapaa haluaa käyttää. Ensin kannattaa tarkistaa käytössä olevan taloushallinto-ohjelman mahdollisuudet. Lisätietoja saa omalta ohjelmistotoimittajalta.

Monet taloushallinto-ohjelmat muodostavat automaattisesti veroilmoitustiedoston. Joissakin taloushallinto-ohjelmissa tiedoston voi lähettää Verohallinnolle suoraan ohjelmasta. Toinen vaihtoehto on lähettää tiedosto erillisen palvelun kautta. Tämän voi tehdä esimerkiksi Verohallinnon tarjoamassa maksuttomassa Ilmoitin.fi-palvelussa.

Verkkolomake on usein ulkonäöltään paperilomakkeen kaltainen. Lähettäjän on itse täytettävä tiedot lomakkeelle. Verkkolomakkeen voi täyttää Itellan tai Koivuniemen Tyvi-palveluissa.

Osa palveluista on maksuttomia ja osa maksullisia. Maksullisista palveluista voi kysyä tarkemmin palveluntarjoajilta, jotka on esitelty lyhyesti alla.

Valitse jokin seuraavista asiointipalveluista, jonka avulla annat veroilmoituksen Verohallinnolle:

Veroilmoituksen liitteiden lähettäminen

Veroilmoitus liitetietoineen lähetetään aina kokonaisuudessaan joko sähköisesti tai paperilla. Kaikki veroilmoituksen liitelomakkeet (esim. lomake 62) ja liitetiedostot (esim. tilintarkastuskertomus) voi siis antaa sähköisesti. Jos lomake 4 on annettu paperilla, pelkkiä liitteitä ei voi antaa sähköisesti.

Verohallinnon vahvistamat liitelomakkeet (esim. lomake 62), annetaan yhdessä veroilmoituslomakkeen 4 kanssa. Tiedot voi täyttää verkkolomakkeelle tai lähettää taloushallinto-ohjelman muodostamana tiedostona. Liitelomakkeita ei voi lähettää ilman lomaketta 4.

Kun liitetiedostoja (esim. tilintarkastuskertomus) lähetetään, tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että asiointipalvelussa valittava liitteen tyyppi vastaa liitteen sisältöä. Esimerkiksi jos liitteen tyypiksi valitaan ”Tilintarkastuskertomus”, liitteenä on lähetettävä juuri tilintarkastuskertomus eikä mitään muuta.

Tarkemmat tiedot liitteiden lähettämisestä ja liitetyypeistä ovat liitteiden nimeämisohjeessa:

Katso myös


Lataa

Sanasto

Sanastosta löydät keskeisimmät verotuksen termit.

A   B   E   H   I   J   K   L   M   O   P   R   S   T   V   Y

Sivu on viimeksi päivitetty 28.2.2012