Työtilan vuokra

Työtilan käytöstä aiheutuvat kulut voidaan vähentää. Jos työtila on oman asunnon yhteydessä, kulujen vähentäminen hyväksytään joko todellisten kulujen tai työhuonevähennyksen mukaan.

Vuokran maksu

Jos olet vuokrannut toimitilan kodin ulkopuolelta, maksamasi vuokrakulut ovat yritystoiminnan kulua.

Työskentely oman kodin yhteydessä

Jos työskentelet oman asunnon yhteydessä, vuokranmaksu itselle ei ole mahdollista. Sen sijaan voit vähentää kuluja joko todellisten kulujen mukaan tai Verohallituksen vuosittain vahvistaman työhuonevähennyksen mukaisesti ohjeesta

Todellisten kulujen mukaan

Verotuksessa hyväksytään vähennettäväksi oman asunnon käytöstä elinkeinotoiminnassa todelliset kulut pinta-alojen suhteessa. Todellisiin kuluihin perustuva vähennys tehdään kokonaisharkinnan mukaan, joihin vaikuttavat muun muassa:

  • asunnon kokonaispinta-ala
  • liikevaihto (tuotot yhteensä)
  • toimiala
Esimerkki: Olet kosmetologi, ja sinulla on työtilat oman asunnon yhteydessä. Asuntosi pinta-ala on yhteensä 150 m2, josta liiketoiminnan käytössä 30 m2.  Asunto on vuokrattu, vuokran määrä on 1500 euroa/kk. Liikevaihto vuodessa on 30 000 euroa. Ottaen huomioon asunnon kokonaispinta-ala, toimiala sekä liikevaihto hyväksytään verotuksessa kulut todellisten kulujen mukaan. Voit vähentää elinkeinotoiminnan kuluna 30 m2/150 m2= 0,20. 1500 euroa/kk x 0,20= 300 euroa/kk.

Työhuonevähennys

Jos omaa asuntoa käytetään elinkeinotoiminnassa, työhuonevähennys voidaan aina vähentää. Se määritetään Verohallituksen yhtenäistämisohjeessa vuosittain.

Esimerkki: Asuntosi on 30 m2:n suuruinen kokonaisuudessaan ja teet ohjelmistosuunnittelua. Liikevaihtosi vuodessa on 5 000 euroa. Tällaisessa tilanteessa on katsottava asunnon olevan ensisijaisesti oma koti. Toiminta ei tarvitse välttämättä omaa tilaa eikä asunnon koko huomioiden ole mahdollista erottaa erillistä työtilaa. Verotuksessa hyväksytään työhuonevähennys oman asunnon käytöstä elinkeinotoiminnan kuluksi.

Oman toimitilaosakkeiden tai kiinteistön hankinta

Jos ostat toimitilaosakkeet tai kiinteistön, kulut esimerkiksi yhtiövastike ovat vähennyskelpoista. Toimitilaosakkeet tai kiinteistö kuuluu elinkeinotoiminnan varallisuuteen, ja siihen liittyvä laina on elinkeinotoiminnan velkaa. Sekä kiinteistö tai osakkeet ja laina vaikuttavat nettovarallisuuden laskentaan.Sanasto

Sanastosta löydät keskeisimmät verotuksen termit.

A   B   E   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   Y

Liikkeen- ja ammatinharjoittaja

Tärkeät päivämäärät

Sivu on viimeksi päivitetty 25.3.2011