Henkilöasiakkaan veronpalautukset

Kuuluu kokonaisuuteen: Verojen palauttaminen

Verohallinto maksaa verovuoden 2015 veronpalautukset (ennakonpalautukset) asiakkaan ilmoittamalle pankkitilille 29.11.2016. Vuoden 2015 verotus valmistuu 31.10.2016. Silloin selviää mahdollisen veronpalautuksen määrä. Sen voi tarkistaa esitäytetystä veroilmoituksesta tai myöhemmin lähetetystä korjatusta verotuspäätöksestä. Tietoa ei näe vero.fi:stä.

Tämä ohje koskee henkilöasiakkaita, liikkeen- ja ammatinharjoittajia, avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön yhtiömiehiä sekä maataloustalousyrittäjiä ja metsänomistajia.

Milloin veronpalautukset maksetaan?

Verohallinto maksaa verovuoden 2015 ennakonpalautukset eli veronpalautukset saajan ilmoittamalle pankkitilille 29.11.2016. Veronpalautukset ovat pankkitileillä 29.11. päivän aikana.

Tarkista aina esitäytetystä veroilmoituksesta tai verotuspäätöksestä, että tilinumerosi on merkitty siihen oikein. Jos tilinumerossa on virhe, tilinumerosi on muuttunut tai haluat antaa tilinumeron uutena tietona, ilmoita siitä Verohallinnolle. Verohallinto suosittelee, että tilinumero ilmoitetaan verkossa.

Tilinumero on helpointa ilmoittaa sähköisesti.

Jos et ole ilmoittanut tilinumeroasi Verohallinnolle, Verohallinto maksaa veronpalautuksen maksuosoituksena. Maksuosoituksina suoritettavat ennakonpalautukset maksetaan 7.-9.12.2016 alkaen.

Jos tilinumero ei ole Verohallinnon tiedossa, veronpalautus maksetaan maksuosoituksena OP:n välityksellä. Maksuosoituksesta lähetään ilmoitus asiakkaalle siihen osoitteeseen, joka on Verohallinnon tiedossa. Jotta maksuosoituksen voi saada, osoitteen on oltava Suomessa. Kun asiakas on saanut ilmoituksen maksuosoituksesta, hän voi lunastaa veronpalautuksen mistä tahansa OP Ryhmän osuuspankin konttorista Suomessa 28 päivän kuluessa maksuilmoituksen päiväyksestä. Tarkemmat ohjeet ovat pankin lähettämässä maksuosoituksessa.

Huom. Paikallisosuuspankit eivät kuulu OP Ryhmään.

Pankkitilille maksettu veronpalautus on asiakkaan käytössä noin viikkoa aikaisemmin kuin maksuosoituksena maksettu palautus.

Veronkuittaus voi vähentää palautuksen määrää

Jos sinulla on maksamatta jääneitä veroja, Verohallinto tekee veronkuittauksen eli käyttää veronpalautuksen maksamattomiin veroihin. Verohallinto voi käyttää veronpalautuksen myös niihin verovelkoihin, joista olet vastuussa. Esimerkiksi avoimen yhtiön yhtiömiehen saama veronpalautus voidaan käyttää yhtiön verovelkojen suoritukseksi. Veronkuittauksesta ilmoitetaan aina palautuksen saajalle ja sille, jonka verovelkaan palautus käytetään.

Palautus voidaan kuitata myös verotilille, jos verotilillä on miinussaldoa. Silloin saat kuittausilmoituksen marraskuun tiliotteellasi. Verotilisi ajantasaiset tiedot löydät Verotili-palvelusta.

Veronpalautuksen ulosmittaus voi vähentää palautuksen määrää

Veronpalautus voidaan myös ulosmitata. Ulosottoviranomainen ilmoittaa ulosmittauksesta, kun ulosmittaus on tehty.

Pienin palautettava veronpalautus on 5 euroa

Palautus palautetaan vain, jos sen määrä on vähintään 5 euroa. Tätä pienempiä summia ei palauteta.

Veronpalautuksille maksetaan korkoa

Henkilöasiakkaiden ennakonpalautuksille maksetaan palautuskorkoa. Palautuskorko on Suomen Pankin vahvistama viitekorko, josta on vähennetty 2 prosenttiyksikköä. Palautuskorko on kuitenkin aina vähintään 0,5 %. Palautuskoron määrä tarkistetaan vuosittain. Vuonna 2016 veronpalautuksille maksetaan 0,5 %:n suuruista korkoa.

Palautuskorkoa maksetaan verovuotta seuraavan vuoden helmikuun alusta lähtien veronpalautusten maksukuukautta edeltävän kuukauden loppuun asti. Verovuodelta 2015 korkoa maksetaan 1.2.-31.10.2016.

Veronpalautukselle maksettu korko ei ole verotettavaa tuloa.

Huom. Jos sinulla on kysyttävää ennakonpalautuksen maksamisesta, soita maksuliikenteen palvelunumeroon. Palvelunumero on tämän sivun oikeassa reunassa. Jos kysymyksesi liittyy verotuspäätökseen, ota yhteyttä verotoimistoon. Yhteystiedot ovat verotuspäätöksessä.

Katso myös


Sanasto

Sanastosta löydät keskeisimmät verotuksen termit.

A   B   E   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   Y

Sivu on viimeksi päivitetty 12.9.2016