Etusivu > Tietoa Verohallinnosta > Muutoksia2017 > Sähköinen ilmoitusvelvollisuus laajenee

Sähköinen ilmoitusvelvollisuus laajenee

Kuuluu kokonaisuuteen: Verotuksen muutoksia 2017

Veroilmoitukset arvonlisäverosta, työnantajasuorituksista sekä muista oma-aloitteisista veroista tulee jatkossa antaa sähköisesti. Näin tekeekin jo suurin osa yritysasiakkaista.

Jos yrityksellä ei ole vielä Katso-tunnistetta, nyt kannattaa hankkia sellainen, tai valtuuttaa kirjanpitäjä antamaan yrityksen ilmoitukset sähköisesti. Henkilöasiakkaat voivat käyttää tunnistautumisessa verkkopankkitunnuksia. Näin tunnistaudut verkkopalveluun

Uuden lain mukaan oma-aloitteiset verot on jatkossa ilmoitettava sähköisesti. Sähköinen ilmoittaminen on pakollista 1.1.2017 ja sen jälkeen alkavilta verokausilta.

Oma-aloitteiset verot ilmoitetaan sähköisesti jo nykyisin varsin kattavasti: esimerkiksi osakeyhtiöistä 93 % antaa ilmoitukset verkkopalvelujen kautta. Veroilmoitus voidaan ainoastaan erityisestä syystä antaa paperilomakkeella. Jos ilmoituksen antaminen sähköisesti on esimerkiksi teknisen esteen vuoksi mahdotonta, niin ilmoituksen voi antaa edelleen myös paperilla. Tätä varten ei tarvitse hakea erillistä lupaa, eikä syytä paperi-ilmoittamiseen ole tarpeen kertoa etukäteen Verohallintoon. Verohallinto tiedustelee paperi-ilmoittajilta erityistä syytä verovalvonnan yhteydessä. Paperi-ilmoitusten määräpäivä on jatkossa sama kuin sähköisesti annettavien ilmoitusten määräpäivä (12. päivä).

Ilmoitukset voi antaa sähköisesti esimerkiksi Verohallinnon omassa palvelussa. Uusi palvelu on nimeltään OmaVero, ja se korvasi Verotili-palvelun. Ilmoituksia voi antaa sähköisesti myös esimerkiksi suoraan taloushallinto-ohjelmistojen kautta tai lähettämällä ohjelmiston muodostaman tiedoston Verohallinnon Ilmoitin.fi-palvelun avulla.

Uuden lain myötä termi kausiveroilmoitus jäi historiaan. Kausiveroilmoitusten sijaan verokaudelta annetaan veroilmoitus, esimerkiksi veroilmoitus työnantajasuorituksista. Arvonlisäverosta annettavan ilmoituksen osalta käytetään myös lyhyempää muotoa arvonlisäveroilmoitus.

Lisätietoa sähköisestä ilmoitusvelvollisuudesta: Laki oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä (pdf), 4. luku, sivu 6

Tilinumeron sähköinen ilmoittaminen pakolliseksi yrityksille ja yhteisöille sekä muille arvonlisäverovelvollisille

Sivu on viimeksi päivitetty 28.3.2017