Vuokratulot

Vuokratuloa syntyy esimerkiksi siitä, kun annat asunnon, auton, veneen tai koneen toisen käyttöön korvausta vastaan. Vuokratulo on pääomatuloa, jonka veroprosentti on 30 000 euroon saakka 30 % ja sen jälkeen 34 %.

Mikä on vuokratuloa?

Vuokratuloa saat, kun annat omistamasi tai hallitsemasi esineen käyttöoikeuden toiselle rahakorvausta tai muuta rahanarvoista etuutta vastaan. Tavallisimmin vuokralle annetaan osakehuoneisto tai kiinteistö, mutta vuokratuloa on myös korvaus, joka on saatu esimerkiksi viikko-osakkeen, auton, asuntovaunun, veneen tai koneiden ja laitteiden luovuttamisesta toisen käyttöön.

Vuokratuloa ovat vuokran lisäksi muut vuokralaisen vuokranantajalle maksamat maksut, kuten vesimaksu tai autopaikan vuokra. Vuokravakuus sen sijaan ei ole vuokranantajan tuloa muuten kuin silloin, jos vakuus käytetään maksamattoman vuokran kuittaamiseen.

Vuokratulo on veronalaista pääomatuloa

Vuokratulot verotetaan pääomatuloina. Pääomatulojen veroprosentti on 30 000 euroon asti 30 %. Jos pääomatuloja on yli 30 000 euroa, ylimenevän osan veroprosentti on 34 % (vuonna 2015 ylimenevän osuuden veroprosentti oli 33 %).

Ennakkovero - Henkilöasiakas

Ennakkoveroa maksetaan yleensä vuokratuloista tai omaisuuden myyntivoitosta. Myös maanviljelijät ja yrittäjät maksavat tuloistaan ennakkoveroa.

Ilmoita vuokratulot Verohallintoon

Kaikki vuokratulot ja niihin kohdistuvat kulut on ilmoitettava verotuksessa. Vaikka tuloista ei kulujen vähentämisen jälkeen jäisikään verotettavaa vuokratuloa, tiedot on silti ilmoitettava.

Vuokratulosta saa vähentää kulut

Asunnon vuokraukseen liittyvät kulut voi vähentää vuokratulosta. Tulonhankkimistarkoitukseen vuokratun asunnon kuluja ovat mm. hoitovastike, vuosikorjauskulut ja kiinteistövero.

Vuokratulo ja yhtiövastikkeet

Tavallisin vähennys asunto-osakkeen vuokratulosta on hoitovastike.

Sijoitusasunnon lainan korot

Verohallinto saa pankeilta tiedot asuntolainoista ja niiden koroista. Tiedot näkyvät esitäytetyllä veroilmoituksella

Poistojen ja remonttikulujen vähentäminen vuokratulosta

Vuosikorjauskulut vähennetään aina vuokratulosta sinä vuonna, jona kulut on maksettu. Sen sijaan perusparannusmenot voi vähentää joko poistoina tai vasta asunnon myynnin yhteydessä.

Asunnon käyttötarkoituksen muutos vaikuttaa vähennyksiin

Asunnon käyttötarkoituksen muutos vaikuttaa siihen, ovatko perusparannus- ja vuosikorjauskulut vuokratulosta vähennyskelpoisia kokonaan, osittain tai voidaanko niitä lainkaan huomioida vähennyksinä

Vuokran määrä vaikuttaa vähennyksiin

Vuokra-asuntoon liittyvien kulujen vähentämiseen vaikuttaa se, onko asunnosta peritty käypä vuokra.

Ulkomailta saadut vuokratulot

Jos saat ulkomailta vuokratuloa, sinun on ilmoitettava se Suomen veroilmoituksella. Asunnon vuokratulo voidaan verosopimusten mukaan verottaa lähdevaltiossa.

Ulkomailla asuvan Suomesta saama vuokratulo

Suomesta saatu vuokratulo verotetaan yleensä Suomessa. Vaikka asuisit ulkomailla, maksat vuokratulosta veroa Suomeen, jos vuokrattu asunto on Suomessa.

Henkilöasiakkaan ennakkoveron maksaminen

Verohallinto lähettää ennakkoverosta maksajalle päätöksen ja tilisiirrot, joiden mukaan vero maksetaan. Sanasto

Sanastosta löydät keskeisimmät verotuksen termit.

A   B   E   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   Y

Henkilöasiakkaat

Sijoitusvakuutusten (säästöhenkivakuutusten) verotus Eläkkeellä oleva 80-vuotias tuttavani haluaa lunastaa loppuun maksetun Tapiola Omavara -säästöhenkivakuutuksen ennen määräaikaa, joka olisi vasta v. 2030, koska hän tarvitsee kipeästi nuo rahat mm. sairaanhoitokuluihinsa. Verotetaanko säästöhenkivakuutusten tuotto lähdevero- vai pääomatuloverotuskäytäntöä noudattaen? Veroprosentti on sama, mutta jos tähän tapaukseen sovelletaan normaalia pääomatuloverotuskäytäntöä, niin tuttavani saa käsitykseni mukaan vähentää tappiot, toisin kuin lähdeveron alaisista tuloista. Edellä mainitut tappiot ovat syntyneet tänä vuonna tuttavani lopetettua kaksi tavanomaista rahastosijoitusta suuria tappiota kärsien. Lopettamisen syy: hän tarvitsi rahaa sairauskuluihin. Kyseessä olivat kovin pahasti tappiolliset Odinin rahastot (Odin Maritim ja Odin Offshore), joiden arvo oli laskenut jopa 80% alkuperäissijoitusten arvosta. Näin tuttavalleni on syntynyt tappiota useita tuhansia euroja näistä em. Odinin rahastoista. Olisi kohtuullista, jos niistä saisi vähentää edes osan Tapiola Omavaran tuottamista voitoista, jotka ovat kovasti suuret eli yli 40.000 euroa. (Selitys: Omavara-säästöhenkivakuutukset tehtiin yli 35 vuotta sitten, ja aika on ollut tässä tapauksessa rahaa). Jos Tapiolan Omavaran tuotosta peritään lähdevero pääomatuloveron sijasta, niin tappioiden vähentäminen voitoista ei liene mahdollista, koska lähdevero on lopullinen vero, toisin kuin tavallisissa pääomaverotapauksissa. Mielestäni periaate "voitoista saa vähentää tappiot" on ainoa oikea, koska Tapiolan säästöhenkivakuutuksen arvon kehitys perustuu Seligsonin rahastojen arvon kehitykseen. Tapiolan neuvo kuului: "Kysykää verottajalta. Me emme anna veroneuvontaa." Siksi kysyn tuon vanhan tuttavani asioita, koska hänestä itsestä ei ole enää kysyjäksi.

Palkan- ja eläkkeensaajien palvelunumero
029 497 002

OHEISMATERIAALIA

Tärkeät päivämäärät

Sivu on viimeksi päivitetty 16.5.2016