Vuokratulot

Vuokratuloa syntyy esimerkiksi siitä, kun annat asunnon, auton, veneen tai koneen toisen käyttöön korvausta vastaan. Vuokratulo on pääomatuloa, jonka veroprosentti on 30 000 euroon saakka 30 % ja sen jälkeen 34 %.

Asioi verkossa – ilmoita vuoden 2016 vuokratulot

Veroilmoitus verkossa  (vero.fi/veroilmoitus)

Palveluun kirjaudut henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla.

Mikä on vuokratuloa?

Vuokratuloa saat, kun annat omistamasi tai hallitsemasi esineen käyttöoikeuden toiselle rahakorvausta tai muuta rahanarvoista etuutta vastaan. Tavallisimmin vuokralle annetaan osakehuoneisto tai kiinteistö, mutta vuokratuloa on myös korvaus, joka on saatu esimerkiksi viikko-osakkeen, auton, asuntovaunun, veneen tai koneiden ja laitteiden luovuttamisesta toisen käyttöön.

Vuokratuloa ovat vuokran lisäksi muut vuokralaisen vuokranantajalle maksamat maksut, kuten vesimaksu tai autopaikan vuokra. Vuokravakuus sen sijaan ei ole vuokranantajan tuloa muuten kuin silloin, jos vakuus käytetään maksamattoman vuokran kuittaamiseen.

Vuokratulo on veronalaista pääomatuloa

Vuokratulot verotetaan pääomatuloina. Pääomatulojen veroprosentti on 30 000 euroon asti 30 %. Jos pääomatuloja on yli 30 000 euroa, ylimenevän osan veroprosentti on 34 %.

Ennakkovero - Henkilöasiakas

Ennakkoveroa maksetaan yleensä vuokratuloista tai omaisuuden myyntivoitosta. Myös maanviljelijät ja yrittäjät maksavat tuloistaan ennakkoveroa.

Ilmoita vuokratulot Verohallintoon

Kaikki vuokratulot ja niihin kohdistuvat kulut on ilmoitettava verotuksessa. Vaikka tuloista ei kulujen vähentämisen jälkeen jäisikään verotettavaa vuokratuloa, tiedot on silti ilmoitettava.

Vuokratulosta saa vähentää kulut

Asunnon vuokraukseen liittyvät kulut voi vähentää vuokratulosta. Tulonhankkimistarkoitukseen vuokratun asunnon kuluja ovat mm. hoitovastike, vuosikorjauskulut ja kiinteistövero.

Vuokratulo ja yhtiövastikkeet

Tavallisin vähennys asunto-osakkeen vuokratulosta on hoitovastike.

Sijoitusasunnon lainan korot

Verohallinto saa pankeilta tiedot asuntolainoista ja niiden koroista. Tiedot näkyvät esitäytetyllä veroilmoituksella

Poistojen ja remonttikulujen vähentäminen vuokratulosta

Vuosikorjauskulut vähennetään aina vuokratulosta sinä vuonna, jona kulut on maksettu. Sen sijaan perusparannusmenot voi vähentää joko poistoina tai vasta asunnon myynnin yhteydessä.

Vuokran määrä vaikuttaa vähennyksiin

Vuokra-asuntoon liittyvien kulujen vähentämiseen vaikuttaa se, onko asunnosta peritty käypä vuokra.

Ulkomailta saadut vuokratulot

Jos saat ulkomailta vuokratuloa, sinun on ilmoitettava se Suomen veroilmoituksella. Asunnon vuokratulo voidaan verosopimusten mukaan verottaa lähdevaltiossa.

Ulkomailla asuvan Suomesta saama vuokratulo

Suomesta saatu vuokratulo verotetaan yleensä Suomessa. Vaikka asuisit ulkomailla, maksat vuokratulosta veroa Suomeen, jos vuokrattu asunto on Suomessa.

Henkilöasiakkaan ennakkoveron maksaminen

Verohallinto lähettää ennakkoverosta maksajalle päätöksen ja tilisiirrot, joiden mukaan vero maksetaan. Sanasto

Sanastosta löydät keskeisimmät verotuksen termit.

A   B   E   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   Y

Sivu on viimeksi päivitetty 9.3.2017