a a a

Espanjaan muuttava eläkeläinen

Suomalaiset eläkkeet verotetaan yleensä Suomessa, vaikka saaja asuisi ulkomailla. Jos muutat Espanjaan, tilanne on kuitenkin erilainen. 

Suomen ja Espanjan välillä on verosopimus, joka joissakin tapauksissa estää yksityisellä sektorilla ansaitun eläkkeen ja kansaneläkkeen verottamisen Suomessa.

Valtion ja kunnan työeläkkeet verotetaan Suomessa

Valtion ja kunnan palvelukseen perustuvat eläkkeet verotetaan Suomessa, vaikka olisit muuttanut pysyvästi Espanjaan. Poikkeuksellisesti verotus voi kuitenkin siirtyä Espanjaan, jos olet ansainnut eläkkeen valtion tai kunnan liiketoiminnan palveluksessa, esimerkiksi VR:llä. Espanja verottaa eläkkeen myös silloin, jos sinusta tulee Espanjan kansalainen.

Milloin yksityissektorin eläkkeestä maksetaan verot Espanjaan?

Yksityissektorilta saamasi eläkkeen verotus voi siirtyä Espanjalle vain, jos muutat Espanjaan pysyvästi. Pysyvää muuttoa voidaan yleensä pitää selvänä ja varmana, jos sinulle ei enää jää kotia Suomeen. Jos sinulla on edelleen asunto käytettävänäsi Suomessa, tilanne on verotuksen kannalta pulmallinen. Jos oleskelet Suomessa paljon ja myös talvisaikaan, verotusoikeus ei yleensä voi siirtyä Espanjaan ainakaan ensimmäisten 3 vuoden aikana.

Jos muutosta esitetään riittävä selvitys, yksityissektorin eläkkeen verotus siirtyy Suomesta Espanjaan silloin, kun kaikki seuraavista edellytyksistä ovat täyttyneet:

  1. Olet tehnyt Suomen väestörekisteriin ilmoituksen pysyvästä muutosta Espanjaan.
  2. Sinulla on pysyvä asunto Espanjassa.
  3. Espanjan veroviranomainen pitää sinua verotuksen kannalta Espanjassa asuvana. Tällä perusteella Espanja voi verottaa myös Suomesta saamiasi tuloja.

Hae verokorttia Suomen Verohallinnolta

Jos haluat, että eläkkeesi verotus siirtyy Espanjaan, voit hakea Suomesta verokorttia tätä varten. Tee hakemus lomakkeella 6207a. Liitä hakemukseen Suomen väestötietoviranomaisen todistus muutosta eli yleensä maistraatin antama ote väestötietojärjestelmästä. Liitä mukaan myös selvitys pysyvästä asunnostasi Espanjassa, esimerkiksi kopio kauppakirjasta tai vuokrasopimuksesta. Lisäksi tarvitaan selvitys siitä, että olet luopunut Suomessa olevasta kodista. Selvitys voi olla esimerkiksi kopio kauppakirjasta, todistus vuokrasopimuksen irtisanomisesta tai selvitys omistusasunnon antamisesta vuokralle. 

Jos Verohallinto toteaa, että eläkkeen verotus voidaan siirtää Espanjaan, Verohallinto pyytää sinulta vielä todistusta siitä, että Espanja pitää sinua verotuksen kannalta Espanjassa asuvana. Saat Suomen Verohallinnolta erillisen lomakkeen, johon voit pyytää Espanjan veroviranomaisilta tarvittavat merkinnät ja todistuksen.

Sairaanhoitomaksu maksetaan Suomeen

Vaikka asuisit pysyvästi Espanjassa, Suomi yleensä korvaa sairaanhoitokulusi Espanjalle. Sen vuoksi sinun on maksettava Suomeen vakuutetun sairaanhoitomaksua, joka on noin 1,5 % eläkkeestä. Sairaanhoitokulujen korvaamista säätelee EY-sosiaaliturva-asetus 1408/71.Lataa

Sanasto

Sanastosta löydät keskeisimmät verotuksen termit.

A   B   E   H   I   J   K   L   M   O   P   R   S   T   V   Y

Sivu on viimeksi päivitetty 17.3.2011