a a a
Etusivu > Henkilöasiakkaat > Maksaminen > Maksun viivästyminen ja laiminlyönnin seuraukset

Maksun viivästyminen ja laiminlyönnin seuraukset

Kuuluu kokonaisuuteen: Maksaminen

Jos veroa ei ole maksettu eräpäivään mennessä, Verohallinto lähettää siitä maksumuistutuksen. Verotilin maksamattomista veroista ei kuitenkaan lähetetä erillistä maksumuistutusta, vaan niistä ilmoitetaan verotilin tiliotteessa. Verotilin tiliotteessa on joko huomautus maksamattomasta saldosta tai ilmoitus siitä, että vero siirretään perintään. Myöhässä maksetusta verosta joutuu maksamaan korkoa.

Maksumuistutuksessa on mukana viivekorko

Maksumuistutukseen on lisätty viivekorko ja merkitty uusi eräpäivä. Viivekorko on laskettu maksumuistutuksen eräpäivään saakka. Jos vero ja viivekorko maksetaan viimeistään maksumuistutuksen eräpäivänä, Verohallinto ei lähetä veroa ulosottoon. 

Verotilillä maksamattomista veroista annetaan huomautus tai ilmoitus perintään siirrosta

Verotilin maksamattomista veroista annetaan ensin kaksi huomautusta verotilin tiliotteella. Sen jälkeen tiliotteessa ilmoitetaan, että maksamatta olevat verot siirretään verotililtä perintään. Jos verotililtä on jo aiemmin siirretty perittäväksi maksamattomia veroja ja ne ovat edelleen maksamatta, ei uusistakaan veroveloista enää anneta huomautuksia. Sen sijaan tiliotteen yhteydessä ilmoitetaan päivä, jolloin maksamatta olevat velvoitteet poistetaan verotililtä ja siirretään perittäväksi. 

Huom. Jos verot on poistettu verotililtä, niiden maksamisessa ei voi enää käyttää verotilin viitenumeroa eikä verotilin pankkitilejä. Jos verot halutaan vielä maksaa ennen kuin ne lähetetään ulosottoon, maksajan tulee ottaa yhteyttä Verohallinnon perintäyksikköön numeroon 020 697 028 (pvm/mpm). Jos verot on jo lähetetty ulosottoon, ne on maksettava ulosottoviranomaiselle. Verohallinto lähettää verot ulosottoon viimeistään kolmen viikon kuluttua perittäväksi siirron määräpäivästä. 

Maksamiseen voi saada korollista lisäaikaa

Maksuvaikeuksissa oleva voi tietyin edellytyksin saada Verohallinnolta korollista lisäaikaa verojen maksamiseen. 

  • Maksujärjestelyjen ja perinnän palvelunumero 020 697 028 (pvm/mpm)

Maksumuistutusten jälkeen vero lähetetään ulosottoon

Jos veroa ei ole maksettu maksumuistutuksessa ilmoitettuun eräpäivään mennessä, Verohallinto lähettää veron ulosottoviranomaisen perittäväksi. Verovelka voidaan periä velallisen tulosta tai omaisuudesta. Viivekoron lisäksi ulosottomies perii ulosottomaksun, jonka suuruus riippuu maksettavan veron määrästä.

Verovelkoja voidaan julkaista protestilistalla

Maksamatta jätetyt arvonlisäverot ja työantajasuoritukset voidaan julkaista luottolehtien protestilistoilla. Verohallinto julkaisee suorituksen laiminlyöneen nimen sekä verovelan määrän Kauppalehdessä, Taloussanomissa ja Virallisessa lehdessä.

Konkurssiin hakeminen

Verohallinto voi hakea velallisen konkurssiin verovelkojen takia. Konkurssiin hakeminen voi tulla kysymykseen, kun edellytyksiä muille perimistoimille ei enää ole. Sillä voidaan myös estää verovelan kasvu.Lataa

Sanasto

Sanastosta löydät keskeisimmät verotuksen termit.

A   B   E   H   I   J   K   L   M   O   P   R   S   T   V   Y

Sivu on viimeksi päivitetty 2.1.2013