Etusivu > Henkilöasiakkaat > Eläkkeelle > Eläkettä Suomesta ulkomaille

Eläkettä Suomesta ulkomaille

Kuuluu kokonaisuuteen: Eläkkeelle

Vaikka muuttaisit ulkomaille, Suomesta saadusta eläkkeestä on yleensä maksettava verot Suomeen.

Suomen lainsäädännön mukaan Suomesta maksettavat eläkkeet voidaan verottaa Suomessa, vaikka eläkkeensaaja asuisi ulkomailla. Vaikka asuisit ulkomailla, eläkkeesi veroprosentti on sama kuin Suomessa asuvalla. Tulon määrä vaikuttaa veroprosenttiin aivan kuten Suomessa asuvillakin. Saat esimerkiksi eläketulovähennyksen ja invalidivähennyksen samoin perustein. Verotuksen toimittamisessa ei ole eroja, ja sinun on annettava veroilmoitus tavalliseen tapaan. Kun muutat ulkomaille, sinun on tehtävä muuttoilmoitus ja ilmoitettava uusi osoitteesi verotoimistoon.

Suomen ja muiden maiden väliset verosopimukset eivät yleensä estä Suomea verottamasta eläkettä. Tavallisesti verosopimuksessa on sovittu, että Suomesta maksettava eläke verotetaan Suomessa. Silloin muutto ulkomaille ei muuta eläkkeen veroa Suomessa.

Esimerkiksi Espanjan kanssa Suomella on kuitenkin poikkeava sopimus, joka rajoittaa eläkkeen verottamista Suomessa. Lue lisää Suomesta Espanjaan maksettavien eläkkeiden verotuksesta alla olevasta ohjeesta.

Katso tästä luettelo eri maiden verosopimusten eläkkeitä koskevista määräyksistä sivulta Ulkomaille muuttava eläkkeensaaja.

Voit joutua maksamaan sairaanhoitomaksua Suomeen

Ulkomaille muuttovuotta seuraavien 3 vuoden ajan sinun on maksettava Suomeen vakuutetun sairaanhoitomaksua, joka on noin 1,5 % eläkkeestä. Maksu poistuu, jos saat Kelalta todistuksen siitä, että et ole Suomessa vakuutettu. Lisäksi vaaditaan, ettei Suomen tarvitse korvata sairaanhoitokulujasi uudelle asuinvaltiolle. Tätä säätelevät EU:n sosiaaliturva-asetukset.

Kun muuttovuodesta on kulunut 3 täyttä vuotta, Suomen sairaanhoitomaksua ei enää tarvitse maksaa, jos asut muualla kuin Euroopan talousalueella tai Sveitsissä. Sen sijaan ETA/Sveitsi-alueella asuvalle maksu voidaan määrätä, jos Suomen on korvattava sairaanhoitokulut uudelle asuinvaltiolle.

Muistilista ulkomaille muuttavalle eläkkeensaajalle

Tee muuttoilmoitus ulkomaan osoitteesta maistraattiin

  • Verohallinto saa automaattisesti maistraatilta tiedon pysyvästä muuttoilmoituksesta.
  • Jos teet tilapäisen osoitteenmuutoksen maistraattiin, tee lisäksi erillinen ilmoitus Verohallinnolle.
  • Jos ulkomaan osoitteesi muuttuu ulkomaan oleskelun aikana, tee ilmoitus uudesta osoitteesta maistraattiin ja Verohallinnolle.

Ilmoita ulkomailta sekä Suomesta saamasi tulot verkossa (vero.fi/veroilmoitus) tai veroilmoituksella  

  • Suomen kansalainen on Suomessa yleisesti verovelvollinen muuttovuoden sekä kolme seuraavaa vuotta.

Selvitä verotusasiat asuinvaltiossasi paikalliselta verohallinnolta

Espanjaan muuttava eläkeläinen

Suomalaiset eläkkeet verotetaan yleensä Suomessa, vaikka saaja asuisi ulkomailla. Jos muutat Espanjaan, tilanne on kuitenkin erilainen.


Sanasto

Sanastosta löydät keskeisimmät verotuksen termit.

A   B   E   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   Y

Sivu on viimeksi päivitetty 17.3.2011