Asunnon osto

Asunnon ostaja vastaa varainsiirtoveron maksamisesta. Varainsiirtovero maksetaan velattomasta kauppahinnasta. Asuntolainasta maksetun koron voi osittain vähentää verotuksessa.

Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos tietyt ehdot täyttyvät. Ensimmäinen oma asunto voi olla osakehuoneisto tai kiinteistö.

Asunto-osakkeen ostaja maksaa varainsiirtoveroa 2 % velattomasta myyntihinnasta. Tämä tarkoittaa sitä, että varainsiirtoveroa on maksettava myös yhtiölainaosuudesta. Varainsiirtovero maksetaan kahden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta. Asunnon ostaja ilmoittaa tiedot Verohallintoon varainsiirtoveroilmoituksella.

Sähköistä varainsiirtoveroilmoitusta ei saa käyttää ja tiedot on annettava paperilomakkeella seuraavissa tilanteissa:

  • ns. osaomistusasuntojen kaupoissa
  • jos luovutuksessa on kyse vaihdosta
  • jos ensiasuntoa ei oteta kokonaan vakituiseen asumiskäyttöön
  • jos kyse on ns. liikeosakkeiden kaupoista eli muiden kuin asunto-osakeyhtiön tai keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön kaupoista.

Kiinteistön ostajalle varainsiirtoveron määrä on 4 % kauppahinnasta. Kiinteistön ostajan on haettava lainhuutoa tai vuokraoikeuden kirjaamista kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta kiinteistön sijaintikunnan maanmittauslaitokselta.

Asunto-osakkeen ja kiinteistön vero maksetaan varainsiirtoveron tilisiirtolomakkeella. Lomakkeessa on ohjeet veron maksuun.

Ensiasunnon osto

Ensimmäisestä omaksi kodiksi ostetusta asunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos tietyt ehdot täyttyvät. Verotuksessa puhutaan silloin ensiasunnosta ja ensiasunnon ostajasta. Ensimmäinen oma asunto voi olla osakehuoneisto tai kiinteistö. 

Asunto-osakkeen osto

Jos ostat asunto-osakkeen ilman kiinteistönvälittäjää, muista maksaa asunto-osakkeen varainsiirtovero sekä toimittaa varainsiirtoveroilmoitus verotoimistoon.

Kiinteistön osto

Kiinteistön varainsiirtovero on 4 % kauppahinnasta.

Talon rakentaminen asunto-osakeyhtiömuodossa

Asunto- tai kiinteistöosakeyhtiö on arvonlisäverovelvollinen, jos se maksaa teettämästään työstä palkkoja yli 50 000 euroa kalenterivuodessa.

Varainsiirtovero siirtolapuutarhamökistä

Siirtolapuutarhamökkiä luovutettaessa varainsiirtovero maksetaan rakennuksen arvosta.

Asuntolainan korkovähennys

Asuntolainasta maksetun koron saa yleensä vähentää verotuksessa. Korkojen vähentämisessä on eroja sen mukaan, minkälaisessa käytössä olevan asunnon lainasta on kyse.

Maksetun varainsiirtoveron palautus

Verohallinto palauttaa aiheettomasti tai liikaa suoritetun veron. Pienin palautettava määrä on viisi euroa. Palautusta on haettava kirjallisesti.

Varainsiirtoveron maksaminen

Varainsiirtoveroa maksetaan kiinteistön tai arvopaperien omistusoikeuden luovutuksesta. Varainsiirtoveron maksaa yleensä ostaja.

Kiinteistöyhtymä

Kiinteistöyhtymän tarkoituksena on hallita tai vuokrata kiinteistöä, jolla on useita omistajia.

Katso myösSanasto

Sanastosta löydät keskeisimmät verotuksen termit.

A   B   E   H   I   J   K   L   M   N   O   P   R   S   T   V   Y

Sivu on viimeksi päivitetty 24.2.2017