Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Asunnon myynti

  • Olet omistanut asunnon vähintään 2 vuotta.
  • Olet itse tai joku perheestäsi on vakituisesti asunut asunnossa omistusaikanasi yhtäjaksoisesti vähintään 2 vuotta. Perheeseen lasketaan mukaan puoliso ja alaikäiset lapset. 

Muissa tapauksissa asunnon luovutusvoitto eli myynnistä saatu voitto verotetaan pääomatulona. Jos myyt asunnon tappiolla, tappion voi vähentää ensisijaisesti kyseisen verovuoden luovutusvoitoista.

Voit täydentää vuoden 2023 veron määrää maksamalla lisäennakkoa. Hae lisäennakkoa 7.12. alkaen. Lue ohjeet asiointiin: Näin haet ja maksat lisäennakkoa.

Vaikka et maksaisikaan veroa asuntosi myynnistä, sinun pitää huolehtia siitä, että tiedot myynnistä näkyvät esitäytetyssä veroilmoituksessasi.  

Kun saat esitäytetyn veroilmoituksen, tarkista tiedot.

Jos tiedot asunnon myynnistä puuttuvat veroilmoituksesta
Ilmoita puuttuvat tiedot OmaVerossa. Valitse Kyllä veroilmoituksen kohdassa Luovutusvoitot tai -tappiot. Valitse sen jälkeen linkki Lisää uusi luovutus. Täytä sen jälkeen pyydetyt tiedot. 

Jos asunnon myynti on veroilmoituksessa verollisena 
Vastaa OmaVerossa Kyllä kysymykseen Oliko myyty huoneisto oma vakituinen asuntosi? Täytä sen jälkeen pyydetyt tiedot.

Lue tarkemmat ohjeet OmaVerossa ilmoittamiseen

Voit myös antaa tiedot lomakkeella 9.

Huomaa:

  • Et voi jakaa asunnon myyntivoittoa kahdelle eri vuodelle jos olet myynyt asunnon kerralla. Asunnon myyntivoitto verotetaan aina kaupantekovuoden pääomatulona. Verotusajankohtaan ei vaikuta se, milloin saat kauppahinnan.
  • Jos et aikanaan ole saanut asuntoa kerralla, vaan olet saanut sen esimerkiksi kahdella eri kaupalla tai perintönä kahdessa osassa, ilmoita myynti kahtena eri luovutuksena.

1. HAE ENNAKKOVEROA

Hae ennakkoveroa OmaVerossa tai toimittamalla Verohallintoon lomakkeen 9 (laskelma luovutusvoitosta tai -tappiosta). Lue lisää ennakkoverosta

Saat päätöksen ja maksutiedot OmaVeroon sekä postitse kotiin.

Voit hakea ennakkoveroa verotuksesi valmistumiseen asti. Mikäli haluat välttyä viivästysseuraamuksilta, hakemuksesi tulee olla Verohallinnossa viimeistään luovutusvuoden loppuun mennessä.

2. TARKISTA

Tarkista esitäytetty veroilmoitus ja korjaa tiedot tarvittaessa OmaVerossa.

 

Myynnistä syntyy voittoa tai tappiota

Kun myyt asunnon, sinulle tulee siitä yleensä joko myyntivoittoa eli luovutusvoittoa tai myyntitappiota eli luovutustappiota. Kun lasket voiton tai tappion määrää, vähennä asunnon myyntihinnasta

asunnosta maksamasi ostohinta ja mahdollinen varainsiirtovero

voiton hankkimiskulut, kuten välityspalkkiot ja toimitusmaksut.

Jos olet saanut asunnon lahjaksi tai perinnöksi, voit vähentää myyntihinnasta lahjaverotuksessa tai perintöverotuksessa käytetyn verotusarvon. Lue lisää voiton ja tappion laskemisesta syventävän vero-ohjeen Arvopaperien luovutusten verotus kohdasta 4 Luovutusvoiton ja -tappion laskeminen.

Hankintameno-olettamaa voi käyttää ostohinnan ja voiton hankkimiskulujen sijaan

Voiton tai tappion määrää laskiessasi voit halutessasi vähentää asunnon myyntihinnasta hankintameno-olettaman sen sijaan, että vähentäisit siitä asunnon ostohinnan ja voiton hankkimiskulut tai perintö- ja lahjaverotuksen verotusarvon.

  • Jos olet omistanut myymäsi asunnon alle 10 vuotta, hankintameno-olettama on 20 % asunnon myyntihinnasta.
  • Jos olet omistanut myymäsi asunnon vähintään 10 vuotta, hankintameno-olettama on 40 % asunnon myyntihinnasta.

Lue lisää hankintameno-olettamasta syventävän vero-ohjeen Arvopaperien luovutusten verotus kohdasta 4.2.2 Hankintameno-olettama ja omistusaika.

Huomaa, että jos käytät hankintameno-olettamaa, et enää saa vähentää asunnon myyntihinnasta sen ostohintaa ja voiton hankkimiskuluja.

Kyseessä on siis kaksi eri vaihtoehtoa:
joko ostohinta + voiton hankkimiskulut (tai verotusarvo) tai hankintameno-olettama.

Jos sait asunnon myynnistä tappiota, toimi näin:

  1. Verohallinto ottaa sinuun yhteyttä ja pyytää lisätietoja. Saat postitse selvityspyynnön luovutusvoitosta.
  2. Tarkista ja korjaa tarvittaessa saamasi selvityspyynnön tiedot.
  3. Tarkista vielä veroilmoituksen tiedot keväällä.

Miten tappio vähennetään?

Asunnon myynnistä aiheutuneet tappiot voi vähentää sekä luovutusvoitoista että muista pääomatuloista. Luovutustappioita ei voi vähentää ansiotuloista. 

Jos sinulla ei ole lainkaan pääomatuloja kaupantekovuonna tai niitä on vähemmän kuin vähennettäviä tappioita, Verohallinto vähentää luovutustappion pääomatuloista seuraavan 5 vuoden ajan.

Luovutustappio syntyy sinä vuonna, jonka aikana sitova kauppa tai muu sopimus on tehty.

Oman vakituisen asunnon myyntitappiota ei voi vähentää verotuksessa, jos saman asunnon myynnistä saatu voitto olisi ollut verovapaa.

Luovutusvoitosta maksetaan veroa pääomatulojen veroprosentin mukaan

Omaisuuden myyjä maksaa luovutusvoitosta veroa pääomatulojen veroprosentin mukaan. 

Pääomatulojen veroprosentit
30 000 euroon asti 30 %
30 000 euroa ylittävältä osalta 34 %

Usein kysyttyä

Vuokratuloista et voi vähentää huoneistotietojärjestelmän rekisteröintimaksua tai muita kuluja osakekirjan muuttamisesta sähköiseen muotoon. Sen sijaan voit vähentää nämä kulut luovutusvoittoverotuksessa, jos myyt asunnon myöhemmin. Merkitse silloin kulut luovutusvoittolaskelman kohtaan hankintameno.

Jos kyseessä on oman vakituisen asunnon luovutus, joka on muutenkin verovapaa, osakekirjan rekisteröinnistä aiheutuvia kuluja ei voi vähentää verotuksessa.

Luovutusvoitosta vähennettäviä kuluja ovat esimerkiksi

  • Maanmittauslaitoksen veloittama rekisteröintimaksu asunto-osakkeen omistajalta (tällä hetkellä 63 euroa)
  • pankin perimät kulut, jos pankki hoitaa omistajan puolesta paperisen osakekirjan rekisteröinnin sähköiseksi
  • kulut, jotka aiheutuvat kadonneen osakekirjan mitätöimisestä, jotta omistusoikeus voidaan kirjata huoneistotietojärjestelmään.
Sivu on viimeksi päivitetty 4.12.2023